„Dyson“: galima nusipirkti rankų džiovintuvą, o galima ir „bakterijų gamyklą“ (Foto, Video)  (4)

Rankų džiovintuvai vis dažniau sutinkami ne tik viešuosiuose tualetuose ir įmonių biuruose, bet ir šiuolaikiniuose namuose. Priežasčių tam daugybė: sukuriamas modernus interjeras, nereikia nuolatos rūpintis vienkartiniais rankšluosčiais, be to, džiovinti rankas kur kas maloniau, o ir atrodo moderniau. Žmonės visais laikais mėgo patogumą, tad rankų džiovintuvų populiarėjimas (kaip ir visos išmaniosios technikos) – beveik nulemtas genuose. Bėda tik viena – neatskiriant pelų nuo grudų, kai kurie rankų džiovintuvai pridaro daugiau bėdos, nei duoda naudos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bakterijų „dušas“ iš nekokybiškų rankų džiovintuvų

Apie tai įspėja ne vienas higienos tyrimas, atliktas viešuosiuose tualetuose – dažnai net klozetai yra švaresni, nei jūsų rankos po nusausinimo. Apie tai jau parašytas ne vienas straipsnis, aiškinantis, jog didesnė grėsmė užsikrėsti bakterijomis yra ne sėdint ant tualeto, o nuleidus vandenį ir džiovinantis rankas.

Mat higienos specialistai sutartinai tvirtina, jog nuleidus vandenį, bakterijos yra „išmetamos“ dviejų metrų spinduliu, net kai klozeto dangtis uždarytas. Tai reiškia, jog per kelias sekundes viskas aplink būna nusėsta bakterijomis.

Po šios atakos iš karto einame plautis rankų, bet iš to jokios naudos, jei prieš akis - pigus ir paprastas kaip 2x2 rankų džiovintuvas. Nors jis savo darbą atlieka santykinai efektyviai, didžiausia jo problema yra ta, kad kartu su šiltu oru ant švarių rankų taip pat pučia bakterijas.

Oras viešose vietose neabejotinai pripildytas bakterijų, o jų skaičius dar labiau išauga tualetuose. Įprasti rankų džiovintuvai tiesiog recirkuliuoja patalpoje esantį orą, tačiau jo papildomai nefiltruoja. Negana to, šį orą tokie primityvūs džiovintuvai dar papildomai pašildo, sukurdami kuo puikiausią terpę papildomam bakterijų dauginimuisi. Tad net ir švariai nuplautos rankos po džiovinimo vėl iš karto susiduria su bakterijomis.

Dar kartą prisiminti šią temą paskatino rankų džiovintuvus gaminančios kompanijos „Dyson“ atliktas tyrimas ir jo rezultatais paremtas reklaminis video siužetas apie tai, kas vyksta džiovinant rankas:

Pasak „Dyson“, vieši higienos specialistų vertinimai yra visiškai teisingi - įprastiniai viešose vietose naudojami ir šiltą orą pučiantys rankų džiovintuvai dažniausiai tampa neįtikėtinu bakterijų šaltiniu.

Kas tai yra kokybiškas rankų džiovintuvas?

Kaip išvengti nemalonaus bakterijų „dušo“? Sprendimas labai paprastas – naudoti džiovintuvus su oro filtrais. Nors tolesnę informaciją iš „Dyson“ jau galima laikyti reklamine, bet ji yra įdomi ir naudinga – galima greičiau suvokti, kokius reikalavimus turi tenkinti modernūs ir kokybiški rankų džiovintuvai.

Taigi, kaip alternatyvą nesaugiems rankų džiovintuvams kompanija siūlo naudoti unikalius „Dyson Airblade“ serijos džiovintuvus. Skelbiama, jog kompanijos inžinieriai darbavosi 3 metus, kol sukūrė visiškai kitokios koncepcijos rankų džiovintuvus - jie ypatingi tuo, kad naudoja specialius dviejų sluoksnių „HEPA“ filtrus, kurie prieš pučiant orą ant rankų, iš jo visų pirma pašalina iki 99,97% bakterijų dydžio dalelių.

Be to, „Dyson Airblade“ pasižymi ir kitomis įdomiomis ypatybėmis. Visų pirma, šie rankų džiovintuvai nešildo oro, o tiesiog rankų džiovinimą atlieka dideliu ir intensyviu oro srautu, kuris drėgmę nuo rankų nustumia taip pat, kaip valytuvai nustumia vandenį nuo automobilio stiklo.

Kadangi „Dyson Airblade“ rankų džiovintuvai nešildo oro, jie tampa efektyvesni dėl mažesnių energijos sąnaudų. Pasak pačios „Dyson“, šios serijos rankų džiovintuvai sunaudoja iki 80% mažiau energijos nei įprastiniai šiltą orą pučiantys rankų džiovintuvai.

Kitoks džiovinimo metodas patrauklus ir dėl to, kad drėgnas rankas leidžia nusausinti vos per 12 sekundžių. Tai daug ar mažai? Peržvelgus atsiliepimus apie tradicinius šildomo oro džiovintuvus, paaiškėjo, jog neretai rankų nusausinimas gali užtrukti iki 43 sekundžių. Galbūt taip „kuičiasi“ patys lėčiausi džiovintuvai, tačiau panašu, jog  „Dyson Airblade“ deklaruojamas 12 sekundžių laiko tarpas - tikrai geras rezultatas.

Perskaičius bet kokią reklamą, savaime kyla klausimas – kas gi buvo nutylėta? Nejaugi prieš akis idealus produktas be trūkumų?

Šiuo atveju, atsakymas priklauso nuo to, ką laikyti trūkumais. Daugelio apžvalgininkų nuomone, dizainas, veikimo principas ir techninės charakteristikos „Dyson Airblade“ rankų džiovintuvus drąsiai leidžia vadinti išskirtiniais ir unikaliais gaminiais. Bet tuo pačiu, jų kaina yra gerokai didesnė nei pačių pigiausių džiovintuvų. Užtenka kelių minučių, kad lietuviškame internete pavyktų surasti rankų džiovintuvus, kurie kainuoja tik 20-30 €, kai tuo tarpu „Dyson Airblade“ kaina perlipa 1000€ - panašiai tiek, kiek kainuoja kiti aukščiausios klasės rankų džiovintuvai.

Jeigu kaina yra labai svarbus kriterijus, tuomet tai ir būtų pagrindinis „Dyson Airblade“ trūkumas.

„Dyson Airblade“ Lietuvoje

Pasidomėjome, o kaip gi sekasi prekyba „Dyson Airblade“ džiovintuvais Lietuvoje. Nejau lietuviai jau pasiekė tą lygį, kuomet gaminį renkasi pagal kokybę, o ne pagal kainą? To užklausėme UAB „Leopolis“ – oficialaus „Dyson“ atstovo Lietuvoje.

Pasak „Leopolis“ atstovų, pagrindinis lūžio taškas Lietuvoje vyksta verslo segmente – aštrėjanti konkurencija dėl darbuotojų skatina įmones pasitempti visose srityse. Mažai ką benustebinsi nauja kompiuterine technika, tad vis daugiau investuojama į interjerą, laisvalaikį ir higienos priemones. Štai tokioms įmonėms „Dyson Airblade“ džiovintuvų kaina nėra esminis kriterijus – joms kur kas svarbiau jų išskirtinumas ir kokybė. Todėl dažnai prašoma kokybę užtikrinančių įrodymų. Tokiais atvejais  „Leopolis“ atstovai rodo visą krūvą „Dyson Airblade“ turimų sertifikatų -  NSF (The Public Health and Safety Organization), HACCP (leidimas naudoti maisto pramonėje), leidimą naudotis „Carbon trust“ ženklu, taip pat nurodo išskirtinę „HEPA“ filtrų charakteristiką – jie yra dvisluoksniai.

Su paprastais pirkėjais situacija kiek kitokia. Lietuviams kaina vis dar išlieka labai svarbiu kriterijumi renkantis produktą, tačiau pasak „Leopolis“ atstovų, po truputį daugėja žmonių, kurie vis didesnį dėmesį skiria ne tik komfortui, bet ir sveikatai. Jie jau puikiai supranta, kad už kokybę reikia mokėti, tad po ilgesnių ar trumpesnių paieškų, vis tiek galiausiai pasirenka „Dyson Airblade“.

 

Štai tokia situacija su rankų džiovintuvais. Paskutinis mūsų patarimas - jei jau rinksitės rankų džiovintuvą, neperšame būtinai „Dyson Airblade“, bet rekomenduojame ieškoti tokių, kurie pasižymi bent jau panašiomis savybėmis – būtinai filtruoja išpučiamą orą, taupo elektrą ir sugeba rankas nudžiovinti per keliolika sekundžių. Tokiomis savybėmis pasižymi geriausi, tik deja, brangesni džiovintuvai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(18)
(33)
(-15)

Komentarai (4)