Pakistano, Suomijos ir Peru karų istorijos pamokos: štai kaip reikia kovoti su „žaliaisiais žmogeliukais“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

SaMaras 2016-04-11 14:50
Vistiek atsiras rėkiančių, kad pinigai krašto apsaugai yra pinigai į balą. Ir nesvarbu, kad esame įsipareigoję skirti 2proc bvp šalies gynybai, bet juos reikia išleisti geriau bambalinio alaus atpiginimui arba nupirkti kiekvienam po švirkštą.. sveikatos/kultūros/socialinių problemų neišspręsim, bet juk "sarbeuse dariti kašką.."
lucy 2016-04-11 17:03
Jei tie 2% į Lietuvos "armijos" biudžetą tai yra tiesiogiai pinigai į balą, jei būtų kažkokia bendra Europos armija į kurią yra šaukiami piliečiai iš visų EU šalių tada viskas būtų gerai.
- 2016-04-11 17:13
ES - ne federacija, tad bendros armijos negali būti. O mes esame NATO, ir privalu skirti bent 2%, pastoviai, reguliariai ir kryptingai.
lucy 2016-04-11 17:41
30s https://www.youtube.com/watch?v=lI0cRfHCfzk?t=30s
Hmz 2016-04-11 18:07
O koks skirtumas?
- 2016-04-11 18:16
geras pastebėjimas. Tačiau tai tinka puolamiesiems, revizionistiniams atvejams. Gynybos atvejais, kai kaunamasi totaliniuose karuose (WWII), aljansai net be vieno lyderio gali puikiai koordinuoti veiksmus.
kiesza 2016-04-11 20:53
Skaičiau vieno vokiečio kuris išiko gyvas visą karą atsiminimus, tai įstrigo jo mintis : Rusai kariavo klaikiai prastai, nors Prancūzai buvo dar blogesni.. Su žaliais žmogeliukais tik vienas kovos būdas ir yra, tai tiesioginis likvidavimas. Ukrainoje to nematėme, nes marionetinė valdžia nedrįso duoti įsakymo, to pasekmė pažeistas suverenitetas.
protas 2016-04-11 22:33
Labiausiai nepatiko rusiško žodžio "sovietinis" vartojimas (sovietiniai lėktuvai ir pan). Galima juk lietuviškai (tarybinis). O tie kam patinka rusiški žodeliai galėtų būti nuoseklesni - sovietinai samoliotai ir t.t.
protas 2016-04-11 22:55
Tie 2% krašto gynybai yra gerai, bet yra keletas problemų: 1. Pinigai švaistomi ne pagal paskirtį, tiksliau nemaža tų pinigų dalis 2. Jei krašto apsauga, tikiuosi Lietuvos. Tuomet ką daro Lietuvos krašto gynėjai Afganistane, Irake ir dar bala žino kur? 3. Kariuomenė neturėtų būti politizuota. Dabar gi įvažiuojantys rusai yra potencialūs žalieji žmogeliukai, o įvažiuojantys arabai - ne, nors mano nuomone ir ieni ir kiti vienodi, ir pasieniečiai juos turi filtruoti vienodai o ne pagal politikų užsakymą 4. Svarbiausia, Krašto apsaugai turi vadovauti karys o ne ministras, kuris tinka ir susisiekimui ir sveikatos apsaugai ir bet kam kur pinigais kvepia. Pakvipus paraku toks nieko nerto nenuspręs (nebent kokią buką komandą iš viršaus įvykdys)
- 2016-04-11 23:25
1. Kokie argumentai? 2. Lietuva nuo 2004-ųjų kovo 29-tos yra NATO narė. Sąjungininkų turėjimas reiškia ir įsipareigojimus, ir prievoles. 3. Kiek kartų arabai buvo Lietuvą okupavę? Nors taip, turėtų filtruoti normaliai, o ne kaip dabar. Bet tam reikia žvalgybos „su pautais“. 4. Kariuomenė yra pavaldi civilinei valdžiai, ir tai yra gerai. Blogai, kai civilinė valdžia pautų neturi.
- 2016-04-11 23:28
Sovietų sąjungoje nieko tarybinio nebuvo. Skamba keistai? Bet tai, ką sovietai padarė iš tarybų (administracinio darinio, buvusio ir esančio Vakaruose), neįmanoma vadinti taryba. Tad labai tinka rusiškas žodis - sovietas.
protas 2016-04-11 23:50
1. Kaip pavyzdys - pats mačiau priduodamo krašto apsaugai objekto pridavimo aktą, kur kuopos rūbų spinta kainavo šiek tiek virš 38000 Lt. 2. Tuomet tikslinga būtų pervardinti, žodis "apsaugos" čia visai netinka. Turiu galvoje, kad užsiima bet kuo tik ne apsauga 3. O kas gali paneigti, kad neokupuos ateityje? 4. Civilinei valdžiai ji ir liktų pavaldi, tik karo atveju nebūtų mekenimų
vanduo4 2016-04-12 02:48
Tai vienintelis dėmesio vertas tavo pastebėjimas. Kariuomenei turi vadovauti specialistas, o ne nieko neišmanantis atstovas. Tas pats su policija ir kitomis sritimis. Beje puikus straipsnis - gera analizė. iš tikrųjų hibridinio karo nesustabdysi, jeigu nebūsi pakankamai stiprus. Visgi yra šansas jeigu smūgiuosi kryptingai bei organizuotai į silpnas priešininko vietas. Tik realūs nuostoliai, priešininką privers tave gerbti. Bet čia būtinas vienas elementas - tai abipusė atviro karo baimė. Jeigu baimės nėra - karas neišvengiamas. ....... Beje, hibridinis karas yra moterų arkliukas. Gal kas nors išdrįstų pasidalinti savo mintimis kaip įveikėte savo moters kaprizus?
Arns 2016-04-12 09:28
Jei atsiverstum žodyną, tai sužinotum jog žodis "совет" ir reiškia tarybą, "советник" - patarėją.
kestutisz 2016-04-12 11:12
Žodyną matė visi. Tik kam tas farsas, tą chuntos valdomą nesąmonę versti pagal žodyną niekam liežuvis neapsiverčia. Todėl ir vadina tiesiog sovietais, kad nebūtų jokių sąsajų su niekuom dėtais protingais žodžiais.
Arns 2016-04-12 11:39
Farsas yra jūsų šnekos. Taryba yra lietuviškas žodis, terminas, skirtas apibrėžti tam tikrai veiklai. Jei gyvenate kreivų veidrodžių karalystėje, tada perskaitęs rusų kalboje "Совет Европы", manysite jog tai irgi įžeidimas, pašiepimas, nors tai tik tiesioginis vertinys. Tiesiog rusų kalboje žodis taryba taip rašomas, ir nesvarbus kokio laikotarpio, šalies ar politinės sistemos valdymo organui įvardyti panaudojimas. Jei tai taryba, tai tiesiog "совет".
SaMaras 2016-04-12 12:20
1. ką reiškia naudojami ne pagal paskirtį? tada bus galima konkretizuoti.. (kad valstybės aparatas iš esmės neefektyvus tai nesiginčysiu, bet būtent kuo krašto apsauga konkrečiai užkliuvo)? 2 dubliuojasi su pirmu klausimu.. norint kuo efektyvesnio pinigų panaudojimo reikalinga kooperacija. Kooperuojantis tu padedi kaimynui kaimynas padeda tau. Turint omenyje, kad kariuomenė bet kokiu atveju turi būti išlaikoma, ir turi būti paruošta nušaunami du zuikiai vienu metu, padedi savo sajungininkams su mažesnėmis pajėgomis atlikti kažkokią užduotį (tuo pačiu jei reikės ją atlikti tau tuomet turėtų padėtai jis), gauni nemokamą (sąlyginai) treniruočių aikštelę, kur tavo pajėgos kauna "krikštą" realiomis sąlygomis ir gali pamatyti tikrus trūkumus o ne "pratybinius" 3 Neturiu tokių duomenų, bet ar tikrai visi rusai yra (pasieniečiams) teroristai, o visi musulmonai yra "vargšai pabėgėliai" tikiuosi čia ne vien emocijos.. praleidžia ir vienus ir kitus, tikrina visus.. išvados visų būna įvairios.. Ir krašto apsauga nuo valstybės sienos apsaugos kol nėra paskelbta karo padėtis yra dvi atskiros institucijos, ir tikrai jų nereikia suplakti į vieną. 4 kaip tai atlkikti nepažeidžiant kolegos aukštesniojo punkto? Jeigu karys neturėtų turėti politinės nuomonės kodėl tu prašai jo turėti politinę nuomonę ir daryti politinius sprendimus? Atsibusk.
- 2016-04-12 12:49
Jei tai rusų kalba - taip, jūs teisus. Tačiau norint negadinti žodžio „taryba“, tam laikotarpiui mes galim iš rusiško žodžio pasidaryti naujadarą, skirtą konkrečios diktatūros, konkretaus laikotarpio pavadinimui.
GM 2016-04-12 14:07
Atviro karo gali bijoti tik agresorė. Besiginančiai pusei nebelieka nieko kito kaip tik reaguoti didesne destrukcija nei patys prasileido. O jei tai iššauks atvirą karą, kalta bus tik pirminė agresorė.
rwc 2016-04-12 23:41
TSRS tarybų valdžios buvo dar mažiau nei Šiaurės Korėjoje liaudies demokratijos. Tikrasis farsas yra tas, kad nors visas pasaulis TSRS nuo pat Spalio revoliucijos vadino sovietais, nekurie mūsiškiai beveik 30 nereikalaujami postringauja apie orvelinės dvejakalbės teisingumą. Juk Kinijos pavadinimo irgi neverčiame pažodžiui. Taryba yra įgaliotų žmonių grupė, kuri atstovauja skirtingus interesus, tariasi, derasi, pateikia, išklauso, įvertina skirtingus argumentus ir priima sprendimą, tenkinantį visas šalis. Demokratinėse valstybėse parlamentas, vyriausybė, frakcija, senatas, kongresas, parlamentinė komisija, komitetas, teismas, akcininkų taryba yra tarybų pavyzdžiai. Tvarka, kai gensekas nusprendžia už visus, nėra taryba. Žmonių grupė, kuri sprendimus priima vienbalsiai, greičiausiai nėra taryba, arba tinkamai neatlieka tarybos funkcijų. Tvarka, kai vinių gamyklos penkmečio planas nuleidžiamas iš partškolą baigusio funkcionieriaus, kuris nėra nė inkilo sukalęs, taip pat nėra taryba. Ir kažkodėl mes tų visų senatų ir kongresų pažodžiui neverčiame „senelių namais“ ar „suvažiavimais“, tuo labiau – abstrakčiu žodžiu „taryba“ nes tai dabar jau yra bendriniai žodžiai: valdžios struktūras ir santvarkas įprasta vadinti originalo kalba: Rada, Dūma, Saeima, Respublika, Federacija. Einant dar toliau: žodis „sovietai“ nereiškia konkretaus valdžios organo. Tai yra 1)laikotarpis 2)teritorija 3)santvarka 4)15 , sudarančių sąjungą. TSRS juk sudarė ne kažkokios „tarybos“, o respublikos – kurias buvome verčiami vadinti TSR, o visas civilizuotas pasaulis vadino SSR, arba tiesiog daugiskaitiniu žodžiu „sovietais“ (nėra tokio daikto kaip vienas „sovietas“). Galų gale, jei jau norime sakyti „tarybinis“, nes taip atseit prasminga pagal DLKŽ, tai ką turime omenyje sakydami „tarybinė dešra“? Kad jos receptūrą surašė kažkokia taryba, ar kaip? Tada ir daktarišką dešrą sugalvojo daktarai? Gal ir kinietiškus pieno miltelius išverskime: Kiniją – iš indu kalbos, ką ten bereikštų, arba jei jau vadiname oficialiu režimo pavadinimu, tai ir vietoj kinietiško sakykime „liaudiškas“.