Izoliuota sala, kurios gyventojai žudo atvykėlius (Video)  (2)

Mažoje Indijos vandenyno saloje vis dar išlikusi izoliuota gentis, kuri nenori turėti nieko bendro su išsivysčiusia modernia visuomene.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiaurės Sentinelų saloje gyvenanti bendruomenė mokslininkų laikoma „nekontaktuojančia gentimi“: tai reiškia, kad salos bendruomenė visai nebendrauja arba labai mažai bendrauja su išorinio pasaulio atstovais.

Ši gentis dar nesugalvojo imtis žemdirbystės, nes jie vis dar praktikuoja rinkimą ir žvejybą – tai, ką žmonės darė prieš žemės ūkio plėtrą, kuri prasidėjo maždaug prieš 10 tūkst. metų.

Businessinsider.com rašo, kad genties atsiskyrimas ir kitų žmonių vengimas yra priežastis, kodėl ši gentis neįamžinta nuotraukose: yra vos keletas jų. Didžioji dalis nuotraukų daryta iš oro.

Tačiau priešingai nei kitos gentys, atrastos giliai Amazonės atogrąžų miškuose, ši gentis nenori turėti nieko bendro su likusia žmonijos dalimi. Smurto išpuoliais prieš įvairių tautybių atstovus jie ne kartą išreiškė nepasitenkinimą bandymais susibendrauti.

Išskirdami tik kelias vienišų antropologų grupeles, lankytojus – netgi žmones, išsigelbėjusius iš sudužusių laivų – jie pasitikdavo su strėlėmis.

Kaip šiai genčiai pavyko pasiekti visiško atsiribojimo ir izoliacijos bei modernios visuomenės įtakos? Businessinsider.com tvirtina, kad šios salos išsidėsčiusios nuo kitų gyvenamų kraštu labai dideliu atstumu. Jos yra pačiame Indijos vandenyno viduryje.

Netoliese esančiame Andamanų salyne buvusi populiariausia gentis patyrė naikinimą dėl žiaurios pramogos, vadinamos „žmonių safari“. Tačiau Šiaurės Sentinelų saloje esanti gentis tam nepasidavė.

Panašu, kad bet kuris prisiartinimas prie salos moderniems žmonėms kelia pavojų. Tarkime, 1960 m. Indijos vyriausybė bandė užmegzti kontaktą su genties žmonėmis, tačiau daugiausia, kas jiems pavyko palikti genties atstovams dovanų. 1981 m. Panamos laivas „Primrose“ užplaukė ant rifų, esančių prie salos. Aišku, genties atstovai paleido į darbą savo ietis ir strėles, kol neginkluoti įgulos nariai laukė gelbėtojų.

Praėjus dešimtmečiui, Indijos antropologas Madhumala Chattopadhyay sugebėjo draugiškai prieiti prie salos genties ir net surengė į ją keletą ekspedicijų, tačiau Indijos vyriausybė jas ilgainiui uždraudė, saugodama salos gyventojus nuo plintančių užkrečiamų ligų.

2004 m. po cunamio, praūžusio Indijos vandenyne, Indijos pakrantę saugantis sraigtasparnis buvo pasitiktas lankais ir strėlėmis. Po keleto metų buvo nužudyti du, per arti prie salos priplaukę žvejai. Šiuo metu į salą patekti savarankiškai yra uždrausta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(59)
(7)
(52)

Komentarai (2)