Tarpžvaigždinė arka: „žmonijos gelbėtojo“ problemos

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

AAA000 2019-03-28 21:17
nu kas per idiotinis isivaizdavimas apie anabioze ... atseit uzmiges ilgiau gyvensi... ir toliau kazkur nuskrisi... kosmose... cia yra VISISKA NESAMONE. anabioze taspats kas koma - tu vegetuoji kaip darzove ir po 100 metu uzsilenksi. tik kad uzsilenksi miegodamas. pratrauksi tiketina apie 100 metu - nes nesinervuosi, nepapulsi i avarijas, tiketina neapsinuodysi, nepersivalgysi - nes bus kontrole. bet NIEKUR TOLIAU NENUSKRISI. nu maksimum gal iki 120 metu istempsi "anabiozeje"... vienintelis sansas pasiekt gretimas zvaigzdes - kazka suzaist genetikoje... kol sitai nebus padaryta - toliau Marso ar kokio Titano zmonija nenuskris NIEKADA!!! net istempus individo gyvenima iki 1000 metu, butu techniskai labai sudetinga pasiekt gretima zvaigzde - bet jau bent imanoma dasikast... anabioze matai... koks tikslas miegot, jei gali aktyviai kazka daryt? ta anabioze reikalinga nebent jei psichologiskai nudebilejama nuo veiklos monotoniskumo. nes eksprementai rodo - jei mazas kolektyvas - greit nudebilejama. priezastis labai paprasta - ivairoves trukumas. tada geriau jau miegant skrist ir stumt laika. BET skrisi tu vistiek savo gyvenimo saskaita, nesvarbu aktyviai ar anabiozeje... o tam reikia turet ta gyvenimo termino saskaita pradzioje, kad galetum ja aukot del tikslo "uzkariaut kosmosa"... nuobodziuoju budu.
bahuriux 2019-03-28 22:36
Atsakymas į straipsnio biologinius ir moralinius klausimus yra paprastas, 0,999.......c. Tada laiko tėkmė bus artima 0,000.... įprasto laiko greičio iš žemės stebėtojo perspektyvos, arba kitaip sąkant per kelis metus (arba per kelias sekundes, neskaitant įsibėgėjimo iki c) bus galima nusigauti į bet kurią visatos vietą pasisvečiuoti ir per tiek pat laiko grįžti? Gerai būtu, bet gryžti į tą patčią žemę jau nepavyks, net ir Žemės gali jau nebebūti, nes po keletos milijardų metų Saulė išsipūs iki raudonosios milžinės dydžio panašiai iki dabartinės žemės orbitos. Tai bilietas į vieną pusę tiesiogine prasme. Jokio kito būdo nėra keliauti žmonėms į kitas žvaigždžių sistemas, arba c, arba warp drive kurio dar nėra.
punktyras 2019-03-29 07:36
Sutinku, anabiozės prilyginimas miegui ar komai – tikrai idiotiškas. Anabiozės metu visi gyvybiniai procesai ne sulėtėja, o sustoja. Kai kurie organizmai tokią būseną pasiekia patys, kai aplinkos sąlygos pasidaro nepalankios (šaltis, dehidratacija) ir geba vėl atgyti, kai sąlygos tampa palankios. Tai daugiausiai mikroorganizmai. Aukštesniems organizmams tai atlikti patiems, tarkim taip, sudėtingiau. Todėl toliau straipsnyje ir nagrinėjamos kitos galimybės. Juk jeigu žmonės kaip kokie lėtūnai galėtų „sustiklėti“ ir atsigauti, niekas nė nesvarstytų kitokių tarpžvaigždinio keliavimo būdų – išjungi erdvėlaivio šildymą, užsišaldai į ledą ir pirmyn.
AAA000 2019-03-29 08:40
uzsaldymas nera anabioze. visa reali patirtis is uzsaldymo - tai tik pasvinkes produktas po gana trumpo laiko. net lasteles lygyje nesugeba atgaivint. del tu letunu ten net neaiskus isgyvenamumo procentas. manai visi nores keliaut - jei isgyvenamumas kokie 5 vienetai is miijonines populiacijos? gal suauk ir pradek skirt savo fantazijas is populiarios opereciu serijos "kaip galetu but", kurias sau isiteigei ir cia nevalingai platini, nuo realiu galimybiu. ------ as tik vertinu ivairius variantus. man atrodo realiausia - tai pazaist su genetikos "jungikliais" ir istempt pati gyvybini cikla. nes per milijonus metu turejo but ivairiu gyvybes mechanizmu - tame tarpe ir ilgo ciklo - tiesiog jie prislopinti del konkurencijos su visokiais mikrobais ir virusais. konkurencine erdve mes galim susikurt ar tiesiog atimt - prisitaikyt evoliuciskai nebera butina, kaip mikroorganizmams. man tai atrodo logiska. tikrai logiskiau nei fantazuot apie anabiozes rozines perspektyvas nors aisku as cia irgi galiu klyst, bet tavo argumentacija per skysta, kad keisciau poziuri situ klausimu
punktyras 2019-03-29 10:15
Straipsnyje pateikiami pasvarstymai. Sušaldymas taikomas ir dabar – moterims įsodinami ne vienus metus skystame azote praleidę atšildyti gyvi embrionai, ne pašvinkę produktai. Niekas nesirengia į kitas planetas gabenti žmonijos in corpore.
AAA000 2019-03-29 11:12
taigi apie tai ir diskutuoju - kad pasvarstymai neteisingi - nes remiasi neteisingom prielaidom. o tu kazka kita turi minty? nori pasakyt pagal tavo persama plana - idesim i kosmosa susaldytu embrionu - nusiusim prie kitos zvaigzdes - kazkokie robotai juos uzaugins - ir tipo cia issipletem kaip civilizacija? man cia atrodo visiska nesamone. vertingiausia zmoguje yra sukaupta patirtis ir prisiminimai ir mokejimas juos taikyt (isugdyti igudziai). o sito nemoka is zmogaus istraukt ir atkurt jokia dabartine technologija... o pakaitalai - tipo robotizuoti apmokymai visokie, ar ten informacijos pernesimas rasytiniais ir modernesniais budais - irgi neefektingi. vienintelis veikiantis budas - tai nebent labai didele gyvu kolonija iskart skraidint - kurie pasirupins testinumu - kas beprasmiska sanaudu prasme... nuotolinis apmokymas irgi nesuveiktu - del per leto griztamojo atsako... nors viena varianta pateik - kad ta anabioze butu nors kiek realiai prasminga... sperma ar embrionas nera civilizacija savaime. o kad ten uzsaldo "daug metu" - tai praktikoje gal tik keli desimtmeciai kolkas, ir kiek zinau kuo ilgiau islaikyta - tuo mazesnis gyvybingumas neprigyja ten ir pan... viskas vel tik kiekyje. teks kosmosan skraidint cisternas embrionu, o puse zemes paverst embrionu konvejerinem gamyklom
Wolfy 2019-03-29 12:47
Puikus straipsnis, verčia apie daug ką pamąstyti.
punktyras 2019-03-29 13:10
tai nėra įmanoma – pateikiamos kliūtys, galimi sprendimai, istorinis kelias. Kaip bus ateityje – nežinia. Gal bus siunčiami laivai, kuriuose bus taikomi keli būdai – tarkime, didelė suaugusių žmonių grupė, kurių dalis gyvens kaip įprasta – gims, dauginsis, mirs, dalis – žmonės anabiozės būsenos, dirbantys pamainų metodu ir dar papildomai embrionai ir dirbtinės gimdos. Ir dar humanoidai siunčiami galėtų būti. Civilizacijos tęstinumas – labai sąlyginis dalykas, kai kalbama apie netoliese esančius pasaulius, iki kurių skrydžiai truktų tarkime, 100 tūkstančių metų. Gal robotizuoti apmokymai, informacijos pernešimas rašytiniais ir modernesniais būdais neefektingi, bet tikrai efektyvūs.
AAA000 2019-03-29 17:17
nifiga - straipsnio esme - paskirstyt dabarties finansavima ateities perspektyvoms. arba kitaip - paveikt demokratiniu debilu isankstine nuomone ir juos apknist. civilizacijos testinumas nenusakomas tik amziumi. bent jau as taip siaurai nesuvokiu. tai ir realios ivaldytos civilizacijos galimybes. tie "robotizuoti apmokymai" efektingi tik kol sedi uz kadro realus zmogus ir viska remontuoja priziuri procesa. is esmes tai tik luztantis ir gendantis irankis, o ne civilizacijos elementas. civilizaciniu testinumu as pvz isivaizduociau zmonijos kolonija, kuri del kokiu nors unikaliu vietiniu aplinkybiu kuria kazkokias naujas galimybes, dalinasi jomis su motinine erdve ar ja uzkariauja jei buna pasipriesinimas. ir tai visumai duoda apciuopiama nauda.
ISG 2019-03-30 11:38
Realiai paemus, tai kokia isvis gali buti nauda paleistos kolonijos i kita zvaigzde? Juk kol kolonija atskris i tiksla, pati zeme jau neegzistuos, nebus jokio atgalinio rysio. Erdvelaivis palikes saules sistema, ar kiek toliau nutoles nuo jos, praras visa rysi su zeme. Tenai nuskride zmones turetu viska pradeti nuo visisko nulio. Jus pagalvokit koks tai “darbas”. Visokie zemiu uzkariavimai, konfliktai, karai, ir tt. Visa suda kuris buvo praeitas zemeje iki sios dienos, naujai civilizacijai vel reiktu praeiti is naujo (nes gi zmogaus prigimtis kitaip neleis). Kazkaip mematau prasmes. Ta nauja civilizacija netures visiskai nieko bendro su zemes civilizacija. Kas gali aukoti visa savo gyvenima vardan nezinomybes? Mano nuomone, vienintelis tarpzvaigzdiniu kelioniu scenarijus yra jeigu bus rastas budas “teleportuotis” i bent koki taska visatoje. O zeme isliks hubu.
immortallt 2019-03-30 11:50
Išnykimo tikimybės sumažinimas - pagrindinė priežastis.
ISG 2019-03-30 12:55
Ta ir turiu omeny. Koks skirtumas zemeje gyvenanciai civilizacijai ar tas laivas pasieks kita zvaigzde uz 100k metu ar ne? Nebus jokio salycio tasko. Ta civilizacija kuri pasieks kita zvaigzde apie mus net nezinos nieko. Zinos tiek pat kiek mes zinom apie dinozaurus arba pirmykscius zmones. O gal isvis turimu ziniu archyvas, kad ir kokiam pavidele jis bus issaugotas, bus prarastas. O tokia tikimybe yra labai didele.... zodziu...
qriuqriu 2019-03-30 18:02
kam kuna siust, jei gali informacija, o pasiekus vieta surinkt kuna, robotai, DI tobuleja dienom, neaisku kiek po 50metu bus pasieke, o kai siusi informacija (DNR) ir moduli (DI,robotas)kuris is tos DNR pagamins kuna, laikas kiek kelione uzims bus nesvarbus
qrad 2019-03-30 18:48
Kam išvis siųsti žmones? Geriau išsiunčiam į tolimas planetas mikroorganizmus, kurie per laiką evoliucionuos ir per milijardą metų ten išsivystys protinga gyvybės forma, kuri bus prisitaikiusi gyventi tos planetos sąlygoms. Kas čia žino, gal ir mes taip atsidūrėme žemėje.
lape 2019-03-31 21:50
Pirma reikia išsiaiškinti kas nori skristi į kitas žvaigždes - mes ar genai esantys mumyse?
AAA000 2019-04-01 20:03
manai kad genai samoningi? nora skrist siaip diktuoja islikimo instinktas, i kuri irgi galima spjaut ir visiems paimt ir kolektyviai uzsilenkt kam isvis diskutuot tada apie kazkoki skridima? pagal mane skrist yra butina. cia gyvybes viena is esminiu savybiu. klaust kaip paklausei tu - tiesiog neteisingai formuluot klausima. ----- svarbiausias klausimas ne butinume, o kiek apsimoka tai daryt dabartinej situacijoj. as manau yra perspektyvesniu sriciu, kurios issprestu skridimo uzdavini geriau. tai pvz galetu but realaus gyvenimo ilginimas kokias nors genetiniais budais. arba kokia nors zmogiskojo intelekto perkelimo technologija i gelezi sakykim kiborgizuotis kaip nors. tada ir su irkline valtim nuskrisi ar susirasinet su gretimos zvaigzdziu sistemos kolonija galesi tikrai idomiau - nei daugumos bezdziones dresiruot...
qzavs 2019-04-01 22:40
Aš aukosiu, ir labai daug kitų.
AAA000 2019-04-02 04:13
bezdziones sito nesupras -------- is tikro tai galima issprest labai daug visokiu zmonijos ar konkrecios salies problemu labai paprastais budais. tam tereikia pazangios visuomenes (su mazesniu bedzioniu kiekiu). arba siokiu tokiu politiniu pastangu. pvz dabartine Lietuvos - atseit - "problema" - didele emigracija ir populiacijos mazejimas. cia isvis nera jokia problema. cia bezdzioniu mentaliteto klausimas. viska galima sureguliuot elementariu gimstamumo didinimu ir socialiniu paramos paketu gimstamumo skatinimui. ivest gimstamumo normas. nusistatyt istatymiskai reikiama-pageidaujama salies pilieciu kieki. proto ribose aisku - pagal teritorini ismaitinimo pajeguma - sakyciau 10-20 milijonu lietuviu - Lietuvos teritorijoje gyvenanciu daugiau nei 50% laiko - butu tikslas. kuri pasiekus galima butu sustot ar apribot istatymais skatinima. sakykim toks istatymas - jei yra Lietuvos piliete ar pilietis, neturi invalidumo, neturi zalingu iprociu - gali pasinaudot valstybes parama vaiku gamybai valstybes labui. valstybei reikia vaiku - gelbek Lietuva - buk patriote-patriotu (pagal toki suki ). sakykim sukuriam programa, padaromas kandidatu i apvaisintojus ir kandidaciu i gimdytojas prioritetinis sarasas (irgi ten be zalingu iprociu ir invalidumo). arba tegu ten patys susiranda tokius kriterijus atitinkancius partnerius - jei sarasu nesinaudojama. ir valstybe pilnai apsiima vaiko islaikymu ir apmokymu iki pilnametystes. per ismokas motinai ir tevui. aisku, kad nevyktu visiskos nesamones - apribot reiketu pacias normas. sakykim viena gimdytoja negali daryt daugiau kaip 20 lietuvos pilieciu (su valstybes parama). o vienas apvaisintojas negali apvaisint daugiau kaip 20 kartu (su valstybes parama). virsijus - jau savomis lesomis toliau islaiko. sarasas butu sudaromas pagal reitingus. sakykim jei pilietis labiau issimokslines, labiau etaloninis pagal sveikata, tinkamesnio amziaus, neisnaudojes normos virs 50% ir pan - jis proritetiskai pirmesnis, ir ismokos vaiko nuo tokio piliecio islaikymui dideja. jei puse normos padaryta, amzius labiau netinkamas, sveikata prastesne - maziau etaloninis, pridaryta virs 50% normos - ismokos sekantiems vaikams mazeja. taip pat tokie pilieciai suejus pensijiniam amziui gauna solidu pensijini prieda. uz parodytas pastangas valstybes problemai sprest . ir viskas. paleidai tokia valstybine-visuomenine programa ir problemos neber. manau per 10-20 metu atsistatytu Lietuvos populiacija, o per kokiu 50 metu ir pasiektas tikslas butu dar saugikli reiketu nustatyt pilietybei gaut - pvz kad negautu greiciau nei per 10-20 metu visokie skeriai is pasalies - suzinoje apie tokia programa... ar idet palengvinimus pilietybei gaut lojaliems pilieciams - kurie pvz rodo iniciatyva ismokt salies kalba ir integruotis i visuomene. ar ten palengvint pilietybes atstatyma norintiems sugrizt gyvent i Lietuva buvusiems pilieciams ir pan. va tai REALU. nu bet cia bezdzionems juk nesuprast... ypac kad tokie klausimai susije su daug kuo bezdziones megsta but kvailinamos. bezdzionems geriau koki referenduma prastumt, apie dviguba pilietybe pvz - kad isduot daugiau niekam nereikalingu popiereliu ir prikraut valstybei isvis niekam nereikalingu mokestiniu nastu ir funkciju... o TIKROJI problema juk neissispres, kad ir isivesim dviguba pilietybe. is esmes net pagilins emigracine problema ir gyventoju prieauglio trukuma tik statistika pasikeis kazkokia - kuri irgi niekam nesvarbi - isskyrus bezdzioninio mentaliteto veikejus o REALUS efektas balsuojantiems del dvigubos pilietybes bus tik papildoma nasta ir mokesciai... ta prasme as tenoriu pasakyt, kad tikslai ir priimamos priemones tiems tikslams gali but neadekvatus arba REALUS. ir ta deja tegali suprast tik ne su bezdziones mentalitetu... ---------- tai va - ar pasirenge aukotis del kazkokio REALAUS tikslo? (cia tikrai geras klausimas, ir jis turetu but stumamas pvz referendume...). ar tai kazkoks kosmoso apgyvendinimas - ar kitas tikslas - nesvarbu juk - svarbu tik adekvatumas. as pvz taip - esu pasirenges kazka daryt - jei tikslas man priimtinas, ir priemones jam pasiekt ADEKVACIOS. tai manau ir yra TIKRASIS patriotiskumas ar progresyvus mastymas. balsuot reikia uz REALIUS sprendimus, o ne uz deklaratyvius norus.... ----- PS: nu bet geriau uzsiimkit bezdzioniu veikla - kuria jum ipirsineja propaganda ir nukreipia demesi nuo tikruju problemu ir sprendimo budu pvz eikit gint ar pult kokiu rusu ar apie dvigubas pilietybes pasisakykit dabar juk sitos temos bezdzioniu reitingo tope (cia jei kazkas nepatiko )
arthappyuphere 2019-04-12 15:33
čia man vienam šita rašliava atrodo panaši į tokios pačios beždžionės tik dar prisivaišinusios parūgusių figų?
Pasaulis 2019-04-13 17:41
puikioji