Jeigu žvaigždės karštos, tai kodėl kosmose šalta?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Niemand 2019-10-04 11:42
Fizikinis vakuumas yra idealus, kokį įmanoma pasiekti nepažeidžiant fizikos dėsnių. Temperatūrą turi - http://cds.cern.ch/record/368557/files/9810054.pdf. Bet net tarpgalaktinė erdvė yra (santykinai) toli nuo fizikinio vakuumo vien dėl reliktinio spinduliavimo. Daužymasis svarbu tik tolygiam temperatūros pasiskirstymui sistemoje, bet ne temperatūrai kaip tokiai. Temperatūrą galima paskaičiuoti bet kokiai dalelių sistemai, nes tai banaliai yra sistemos vidinė kinetinė energija (tiksliau jos specifiškai apskaičiuojamas statistinis tankis). Tik tai toli gražu ne visada turi praktinę prasmę, o kartais pjaunasi su kitų fizikos šakų sąvokomis/koncepcijomis. Pvz., atomo temperatūra statistinės fizikos prasme yra jo masė QM prasme.
bahuriux 2019-10-04 12:45
Aš taip ir neradau šitame dokumente fizikinio vakuumo temperatūros kelvinais, nes ten užrašyta komplikuotom formulėm su nepaaiškintom simbolių reikšmėm, o tai užknisa (man labai patinka wikipedijos stilius kur kiekvienas ismbolis paaiškintas žemiau). Jei supratai kokia tai temperatūra kelvinais parašyk. Manau kad atmetus CBR (cosmic background radiation) ir ekranavus dalį vakuumo nuo pašalinių realių fotonų fizikinis vakuumas su savo virtualiom dalelėm tempertūros, šilumos whatever neturi, (energiją taip, bet ji nusinulina nes yra teigiama ir neigiama) nes virtualios dalelės pvz virtualūs fotonai tuo neužsiima. Na jie atsakingi už tai, kad elektronas nepabėgtu nuo atomo, arba kad nenukristu į branduolį, bet šilumos, arba energijos nesuteikia, nei branduoliui, nei elektronui, jei suteikia tai ta energija šiluma lygi 0 galiausiai. Kasimiro efekto atveju tai jau ne vakuumas, nes kalba eina apie materijos ir virtualių fotonų sąveiką. Beja ar pašyla, o gal, kaip tik turėtu atšalti Kasimiro plokštėlės, kai jos paveiktos efekto, nes energijos tvermės dėsnis būtu pažeistas, jei jos šiltu arba net jei išlaikytu tą pačią temperatūrą?
Niemand 2019-10-04 14:00
Nepašyla, bent jau ne tiesiogiai Paprasčiausia į galvą šaunanti analogija - Kazimiro efektas yra kaip spyruoklė tarp plokštelių: suspausdamas plokšteles gaunai energijos, o atplėšdamas sunaudoji. Tai virsmas tarp potencinės ir kinetinės energijos. Bet nors energijos iš Kazimiro neišsimuši galbūt yra galimybė jį panaudoti tiesioginei konversijai tarp energijos ir impulso taip tam tikra prasme apeinant impulso tvermės dėsnį: https://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_vacuum_thruster https://www.wired.com/story/a-mythical- ... real-test/ O gal ir nėra tos galimybės, kol kas neaišku. Bet būtų fantastiška, jei pasitvirtintų.
bahuriux 2019-10-04 16:56
Kasimiro efektas tai ne taspats kas "spyruoklė", nes ta jėga plokšteles veikia tik statmenai, patraukus į šoną plotas ir jėga mažėja, teoriškai tokiam patraukimui energija neturėtu būti sunaudota (išskyrus sistemos netobulumus). Energiją galima išgauti iš kasimiro plokštelių, o tai pažeidžia energijos tvermės dėsnį. Setupas galėtu būti maždaug toks, statorius ir rotorius tarkim bus kaip dobilo lapai tik simetriški, atstumas tarp statoriaus ir rotoriaus kaip ir priklauso mikrometrų dydžio ar mažiau, rotorius turi suktis laisvai, tik per kažkokį įmantrų guolį turi maigyti pjezokristalą, nuo kurio būtu nuimama elektros srovė. Praktinės naudos 0, pagaminti neįtikėtinai sunki užduotis, bet kaip eksperimentas turėtu kažką įrodyti. Kasimiro efektas veikia ne kaip elektros laukas, tai plokštelių jis ne trauks/stums išilgai viena kitos. Dar būtu galima padaryti kad elektros laukas atplėštu plokšteles viena nuo kitos, o paskui leisti joms prisitraukti ir nuimti energiją, tada ciklas kartojamas. Jei toks prietaisas veiktu, tai ką jis įrodytu? Kad galima panaudoti vakuumo energiją atlikti darbui? Dėl EM Drive nesidomėjau paskutiniu metu koks progresas tyrimu. Ar iškėlė į kosmosą jį kasnors? Kiniečiai tikrai turėjo tai padaryti. Edit: tai pala dėl Q vakuumo temperatūros, netaip greit su išvadom. Tai ne temperatūra, tai ne šiluma, bet energija, nes šiluma turi tokią savybė paklusti 2 termodinamikos dėsniui ir pereiti iš šiltesnio objekto į vėsesnį, o to mes nestebime kasimiro efekto atveju (arba tą reikės pamatuoti moklininkams).
Arunas1948 2019-10-04 17:55
Nieko nesuprantat apie Kazimiro efekta ir rasot traktatus, juk tuo efektu remiasi elektros gamyba, as jums senai aiskinau kad kiekvienas daiktas suristas su dalelemis kurios turi trauka, butent vakuume kur nera oro pasipriesinimo suveikia Kazimiro efektas.
Niemand 2019-10-04 18:16
https://www.quora.com/What-is-the-diffe ... y-and-heat
bahuriux 2019-10-04 19:41
Na elektros srovės nesunaudosiu nei kiek, ta prasme įelektrinsiu elekrostatiškai suteiksiu krūvį jis atliks darbą, krųvis nepakis, tada tą krūvi galiu pasiimti atgal ir panaudoti. Na jei netinka antras setupo variantas, tai pirmas tikrai bus "perpetuum mobile" su rotoriniu variantu. Labai norėčiau kokioj laboratorijoj pažaisti su kasimiro efektu. Čia kalba ėjo apie dvi laidaus metalo neįelektrintas ir neįmagnetintas plokšteles, bet kaži ar kas yra bandęs puslaidininkio ir metalo porą ir tt. gali būti labai įdomių efektų. Suminė kasimiro jėga veikia tik statmenai net ir mažus paviršius, įrodysiu kodėl taip yra. Paimkim tą patį setupą su rotoriumi tik šį kartą patraukim per milimetrą kad kasimiro efektai nepasireikštu ir apšvieskim iš visų pusių vienodai labai stipria šviesa tas plokšteles ir niekas rotoriaus nestabdys, nei greitins, nes fotonai kaip "žirniai" daužysis į paviršių ir vidutinis susminis slėgis pasireikš tik vertikaliai plokštumoms, bet ne išilgai plokštumų.
Arunas1948 2019-10-04 20:26
Bachuriuks nevark, Kazimiro efektas tas pat kas ir virguliu efektas, matai bet paaiskint negali.
Niemand 2019-10-04 22:34
Po Kazimiro efekto kapotu yra elektromagnetinis laukas, tegul ir iš virtualių fotonų. Elektromagnetinis laukas, kaip ir visi fundamentalūs laukai, yra komutatyvus ir tolydus. Kas reiškia, kad jei taške A potencialas yra P(A), o taške B - P(B), tai tiek pereinant iš taško A į tašką B, tiek ir atvirkščiai bet kokia laisvai pasirinkta trajektorija objekto energijos pokytis bus lygus P(A) - P(B) (tik su priešingu ženklu priklausomai nuo judėjimo krypties). Pvz., jei atmesti trintį ir pan., kokiais zigzagais bebandytum pakilti į kilometro aukštį gravitacinio lauko įveikimui suvartosi tokį patį energijos kiekį ir tas kiekis bus lygiai toks pats, kiek "atgausi" krisdamas žemyn bet kokia trajektorija. Dėl vertikalumo, jei įdomu, pasiskaityk efekto matematinį išvedimą. Kito būdo įsitikinti nežinau. Jei ką, plokštelės gali būti ne visai paralelios, tada vektorius pasikeis (bet nedings). Taip pat vektorius kiek kitoks ties plokštelių kraštais, bet ten paprastai nukrypimas neišmatuojamas.
Arunas1948 2019-10-05 05:17
Bachuriuks tau gravitacija ka nors sako, Kazimiro efektas paprasciausia gravitacija, pasiziurek i menuli ir suprasi.
punktyras 2019-10-05 13:42
Mėnesio pradžia visada tokia – praėjusio mėnesio norma jau suvartota, o iki avanso kažkaip išlaukti reikia.
Arunas1948 2019-10-05 14:35
As jau pralakiau savo inkstus, gydytojai uzdraude, labiausiai pikta kad finansai neriboja o negali o jeigu rimtai tai menulis ir zeme sudaro Kazimiro efekta ten plokstele traukia kita plokstele, cia vienas dangaus kunas traukia kita kuna is gravitacijos zinom kad visi kunai traukia, tiek zeme zmogu tiek zmogus zeme.
bahuriux 2019-10-05 19:08
, bet viena iš poros dalelių yra su teigiama energija, kita su neigiama ir jos anihiliuoja, nepalikdamos paskui save pėdsakų. Todėl galiausiai vakuumo energija, kaip ir temperatūra lygi 0. Tik tokiais ribiniais atvejais, kaip juodosios skylės įvykių horizontas gali išskirti tą porą ir virtualus fotonas tampa tikru, bet mes ne apie tai.
Arunas1948 2019-10-05 19:41
Bachuriuks jau virsti i svecia.
Niemand 2019-10-05 23:09
Antidaleliu energija yra teigiama, jei ką Fotonu poros nesusidaro, nes fotonai neturi antifotonu. Jie po vieną atsiranda. Poros (elektrono-pozitrono, protono-antiprotono ir t.t.) susidaro iš virtualiu (ir ne tik) fotonu, jei ju energija pakankama, t.y. viršija atitinkamos daleliu poros ramybės energiją. Vakuumo energijos tankis kol kas nežinomas, t.y. nėra veikiančio teorinio modelio. Nesigauna su taip vadinama normalizacijos funkcija, begalybės nenori išsiprastinti.
punktyras 2019-10-06 08:26
Casimiro efektas pasireiškia ne dėl to, kad plokštelės viena kitą traukia, o todėl, kad iš išorės jos stumiamos. Gravitacija su tuo nieko bendro neturi.
Arunas1948 2019-10-06 09:36
Nu, nu tai paaiskink kas tas ploksteles stumia is isores.
bahuriux 2019-10-06 18:17
Nes jei virtualios dalelės būtu visos su teigiama energija tiesiog, čia ir dabar atsirastu naujas BB, dėl teigiamos energijos nerealaus išsiskyrimo. Kaip matyti šiandien tas nevyksta, nes būtu pažeistas energijos tvermės dėsnis.
AAA000 2019-10-06 18:50
siluma nera veiksmas. tai kiekis. tokio proceso kaip saldymas isvis nera. "saldymas" yra is esmes isgalvota idiotu savoka, kuria jie vartoja, kai kazka mato, bet nieko nesupranta yra tik silumos sukaupimas ir silumos netekimas. o pvz temperatura yra siluminio balanso momentine israiska. jei taip aiskintu vadoveliuose - idiotu manau butu maziau bet va iveda savoka "saldymas" - pradeda ja "protingai isaiskint" - ir supainioja viska... va taip ir platinamas visuotinis idiotizmas, jau nuo mokyklu suolo...
AAA000 2019-10-06 19:08
jei tu kazko nematai, ir to nemato visa populiacija, dar nereiskia kad to kazko nera Visatoje. taip kad tokiu pasakymu tu tik demonstruoji, kad esi greiciau labiau idiotas, nei protingas nes renkiesi pozicija (isankstini nusistatyma), kai geriau pasakyt tiesiog - "to nezinau". pvz as nematau jokio loginio paaiskinimo, kad judejimo greitis turetu but ribotas. tai kad fizikoje uzfiksuota gana griezta riba, pvz sviesos sklidimo greicio. ir pagal mane kaip tik sitai greiciausiai labai tvirtas irodymas to - kad kazkas tam fiziskai trukdo. ir tas kazkas turetu but visuotinai paplites, tame tarpe ir kosmose, ir visoje stebimoje Visatoje. bet as to nezinau