Mokslininkai nesutaria? Nėra vieningos nuomonės? Ir apskritai – o ką mes galime pakeisti? Didžiausi mitai apie klimato kaitą ir ką apie tai sako mokslas (Video, Apklausa)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2019-11-23 19:43
Nėra taip kad visai be žmogaus pagalbos vyksta klimato kaita, bet antrą teiginį reikia perfrazuoti į , tik šį kartą žmonija šiek tiek (neaišku tiksliai kiek) prisidėjo, (kas leido išvengti gresiančio klimato atšalimo). Kas balsuojat už antrą teiginį balsuokit taip lyg jis skambėtu taip kaip aš perfrazavau. Sutinku kad persistengta teršti, bet su plakatais mojuoti "baikit tešti žemę" ką tik gryžys iš tolimos kleionės lėktuvu ir pačiam paskui sėsti į 3+l, 2 tonas sveriantį auto gal geriau reikėtu patylėti.
jordanbn2 2019-11-24 15:39
Jei dar pradesim susiurbinet co2 ir verst naudingom medziagom. Kuru ar plastiku. Tai greit atsals. Reiks pasildyt jau
Shinigami 2019-11-24 18:20
Čia tai absoliutus melas. Kodėl? Dėl labai paprastos priežasties - pasaulyje pilna valstybių kurios "dėjo" ant bet kokios ekologijos. Žinoma, tai dažniausiai neturtingos šalys, bet kadangi jos neturtingos todėl jos ir toliau naudos pigu iškastini kurą ir jų niekas neprivers jo atsisakyti nei iki 2050 nei iki 2100 metu. Vakarai "žaliuoja", nes uždėjo taršos mokesčius ir visos taršios gamyklos persikėlė į tas neturtingas šalis kur tokių mokesčių nėra ir darbo jėga pigi. Ant popieriaus sumažėjo taršą, bet realiai jį tik persikėlė į kitas šalis. Kaip ir su plastiko tarša. Prieš kuri laiką buvo straipsnis kaip laivais plukdomos plastiko atliekos į neturtingas šalis kad jų atsikratyti ir ant popieriaus atrodyti žaliais, bet išties jos tik kaupiamos kitose šalyse arba perdirbamos labai taršiais metodais. Taip pat visai nenustebčiau, kad tas plastikas vandenynuose dėl kurio žalieji taip verkia atkeliauja iš tu pačių tanklaivių, kai jie nesugeba išsikrauti trečio pasaulio šalyje ir tada viską iškrauna vandenyno viduryje. Ant popieriaus žalia, gražu, realybėje, tas pats š. Todėl geriau ne bandyti kontroliuoti klimato, o bandyti prie jo prisitaikyti.
Evil Goku 2019-11-24 22:37
Nėra balsavimo teiginiai suformuoti visiškai taisyklingai, bet ir taip aišku. kad klausiama, ar žmonių veikla prisideda prie pastaruosius dešimtmečius vykstančio šiltėjimo, t.y. ar žemės dabartinė vidutinė temperatūra butu žemesnė, jei žmonija nebūtų išmetusi tiek CO2 dujų.
vanduo4 2019-11-25 00:26
Klimato kaita visuomet vyko ir vyks, klausimas tik kiek ta kaita sietina su žmogaus veikla!!!! 1.
EEE 2022-11-22 12:35
Na visai neseniai girdėjau laidą per Lietuvos radiją su Lietuvos geologu, tai šiuo klausimu jis pasisakė taip - per paskutinius 500 mln. metų toks šaltas 2 mln. metų laikotarpis buvo prieš 450 mln metų, vadinasi su žmonių pagalba ar be jos klimatas šils, o "žaliuosius" pavadino dogmatiškai tikinčius...
immortallt 2022-11-22 12:48
Shinigami, ne visai tiesa. Atsinaujinanti tapo pigiausia. Neturtingiausiems pigiau bus naudoti atsinaujinančiąją. Turtingesnės šalys siekdamos masto ekonomijos dar labiau atpigins atsinaujinančiąją energetiką. Dabar yra pereinamasis laikotarpis ir tiek. Ir šiaip kiek taršos išmetę yra vakariečiai per gyventoją, nei kinam prisivyti, nei bet kam kitam. Vakarai Carbon border adjustment tax paleidinėja, kad nebeliktų tiesiog eksportavimo taršios gamybos į kitas šalis. Plastikas tiesiogiai neprisideda prie klimato kaitos, bet ir čia pradeda vykti pokyčiai. Prisitaikyti prie klimato bet kokiu atveju teks, bet nekontroliuojant poveikio klimatui, tas prisitaikymas atrodys kaip masinis išmirimas. Esmė ta, kad technologijų absoliuti didžioji dalis jau yra, likusi dalis jau netoli komercializacijos ir yra tik politinės ir visuomenės valios ir noro kažką daryti klausimas. Tuo labiau, kai būti žaliam jau apsimoka. Tas pats plastiko perdirbimas, kokius 60-70% plastiko būtų galima be problemų perdirbti. 30-40% sunkiau persidirba, nes kokybės nepavyksta išlaikyti. Tai sprendimai, drausti tam tikrus plastikus, jei neužtikrina perdirbimo, ir prisitaikys naudoti perdirbamas medžiagas. Tas beje irgi yra žiedinės ekonomikos pakete, kai paleisdamas prekes į rinką, turėsi pirma užtikrinti jų perdirbimą. EEE, toks šaltas kur? Ir per kiek laiko vyko pokytis klimato? Supranti, kad bėda yra ne temperatūra pagrindinė, o tai, kad tai kas vyksta natūraliai per 10 tūkst. metų ir daugiau, su mūsų pagalba įvyko per 100 metų. Čia kaip sakyti, miškų gaisrai gi vyksta natūraliai, tai jokios gi problemos, kad iškirtom amazonės miškus.
mindaugas.vaitiekūnas 2022-11-22 13:42
Taip, dauguma žmonių, kai juos muša, priims, kad tokia realybė ir dėl to nieko negali padaryti, tad su tuo tiesiog susitaikys (aukos sindromas!!!). Bet yra žmonių, kurie su tuo nesutiks ir voš į dantis atgal - "I will either find a way or make one"
EEE 2022-11-22 14:37
...toks šaltas žemėje... arba kiti skaičiai - 97% viso Žemės gyvavimo laiko, klimatas buvo šiltesnis nei paskutinis 100 000 metų laikotarpis...
HardAxe 2022-11-22 14:42
atsinaujinanti gal yra pigiausia skaičiuoti €/kWh, bet kokia gaunasi pigiausia jei reikia X kW galios kiaurą parą? Tuoj nuo šiltėjimo sustos golfo srovė, ateis naujas ledynmetis, daugiau sniego - mažiau saulės šilumos ir viskas grįš į normos ribas. https://www.severe-weather.eu/global-we ... europe-fa/ Gal tik šiaurės europoje bus nemalonu gyventi...
sub 2022-11-22 15:08
Geologija ir Klimatologija du skirtingi dalykai. Čia kaip orų pranešėjąs apie kriminalus.
immortallt 2022-11-22 15:15
Argumentas, kad žmogus nekeičia klimato, ar klimato kaitos nėra, tai kad šaldytuve gaisro negali būti? Ir dar kartą, per kiek šimtų tūkstančių metų temperatūra sumažėjo iki dabartinės? Atsiprašau, pasitaisysiu, per kiek dešimčių milijonų metų? Tiek kiek mažėjo 20 milijonų metų, dėl mūsų veiklos gali šoktelti iš viso per 400 metų (čia pikas turėtų pasiekti jau išmestų emisijų, jei tampame carbon neutral iki 2050). Kaip manote, kaip spės prisitaikyti gamta, tame tarpe ir mūsų pasėliai, kai pokytį, kuris natūraliai vyksta per 20 milijonų metų sukiši į 400 metų? Čia kaip sakyti, kad viso atominio arsenalo susprogdinimas žemėje per keletą metų nieko baisaus, nes per milijoną metų ugnikalnių sprogimų energija buvo didesnė. Atkreipkite dėmesį, visiems grafikams apie temperatūrą atvaizduoti naudoja logaritmines skales. Iki pramonės revoliucijos milijonais metų, po pramonės revoliucijos jau dešimtmečiais, o kilimo pokyčio greitis panašus, koks buvo kritimo. Greitas šilimas lemia ir tai, kad iš amžino įšalo eina metanas į aplinką, išmiršta koralai, prasideda sausros, kur jos nebuvo ir t.t. P.S. dinozaurai išnyko prieš 66 milijonus metų. Sakai nori, kad žmonija išnyktų ir grįžtų dinozaurai? Sakot jei tingime neteršti, reikia prisitaikyti, bet kad prisitaikyti kainuos šimtus kartų brangiau. Reikės arba perstatyti miestus, arba statyti milžiniškus pylimus. Kažkas 70-80% miestų bus užtvindyta.
gytis13 2022-11-22 20:45
Reikia statyti daugiau karkasinių namų. Tokie namai ne amžinybę tarnauja, atitarnavo namas, nugriovei ir jeigu matai kad jūros lygis kyla, statai toliau nuo kranto. Jokių kaštų nekainuos miesto perstatymas, tai bus savaiminis procesas. Pvz, išsivaizduokime karkasinę Klaipėdą su karkasiniais dangoraižiais...O mūrinę statybą leisti tik ten kur aukstis virš jūros lygio kokia 100m.
technologas 2022-11-22 21:10
Pastaruosius keliasdešimt milijonų metų klimatas šąlo dėl Azolos įvykio https://en.wikipedia.org/wiki/Azolla_event kai Šiaurės ašigalyje paparčiai grimzdami palaidojo daugybę anglies, išsiurbdami CO2 iš atmosferos, tai ir atšalo. Tai dabar ir pergyvena, kad jei Arkties ledynai aptirps ir išsiverš kokie pusantro milijardo tonų dujų iš po ledo kepurės - sniego Lietuvoje ilgai nematytume, galimai milijonus metų. O Pietuose vietomis realiai kepti pradėtų.
mindaugas.vaitiekūnas 2022-11-22 22:18
Kad prie namo dar ir visos infrastruktūros reikia: vanduo, kanalizacija, elektra, dujos*, keliai. Taip pat "sunkiai pajudinamos" darbo vietos: pradedant nuo mokyklų, ligoninių, baigiant fabrikais. Kiekvienam darbui atlikti, t.y. pastatyti namui, reikalinga energija. Tos energijos "galutinis produktas" paprastai yra šiluma (viena energijos forma paverčiama kita) Ir dar žmogus turi tokią savybę - nori dulkintis Ir prisidulkinom tiek, kad vieno kalno viršūnėje visi tiesiog nebetilpsim. O kuo tankiau gyvensim, tuo sunkesnės bus pandemijos. Kiekvienas puikiai prisimena covid ir kaip greitai ir plačiai jis paplito. O po tais tirspstančiais ledynais turim įšaldytos tokios virusų ir bakterijų egzotikos, kurios pasaulis nematė milijonus metų ir mūsų organizmai galimai net neturės priemonių apsisaugoti nuo tos egzotikos. Tad geriau ji ten ir liktų
immortallt 2022-11-23 08:26
Karkasinis namas tarnauja tiek pat ilgai, kiek mūrinis. Mūrinio stogas nesugriūva, kol vandens neleidžia, o stogas tai karkasinis. Karkasiniam seniausiam pastatui ~1000 metų Europoje.
HardAxe 2022-11-23 09:00
Gali būti, kad sustos ar pasikeis Golfo srovė ir Lietuvoj dar matysim sniegą. Bus tik sušiktas kritulių ciklas ir visas likęs pasaulis