Viskas, ką reikia žinoti apie koronovirusą ir jo sukeliamą ligą COVID-19: pagrindiniai simptomai, kaip plinta, kaip naikinti, ką daryti susirgus, kiek laiko būna ant paviršių ir organizme, apsauginės kaukės, dezinfekcija)  ()

Koronavirusas yra pati karščiausia tema, naujienų apie jį begalės, viskas keičiasi ne dienomis, o valandomis. Galima lengvai pasimesti informacijos sraute ir pamiršti svarbiausius dalykus. O pats svarbiausias dalykas – nepanikuoti, bet ir neignoruoti. Išlaikyti balansą. Reikia saugoti save ir aplinkinius, o susirgus pasistengti išgyti be komplikacijų ir neužkrėsti kitų. Kaip tai padaryti ir ką verta žinoti, viskas šiame tekste.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kas tai per virusas?

Virusas, kuris sukelia ligą, vadinasi „sunkus ūminis kvėpavimo sindromas koronavirusas 2“ (SARS-CoV-2).  Spaudoje dar kartais vadinamas 2019-nCoV.  Liga, kurią sukelia virusas, vadinama koronaviruso liga (COVID-19). Kodėl skiriasi viruso ir ligos pavadinimai.

Žmonių tarpe konkrečiai toks virusas iki šiol nebuvo pastebėtas, bet tai viena iš koronoviruso atmainų.  Be dabartinio koronaviruso varianto, yra žinomi dar šeši koronavirusų variantai, sukeliantys žmonėms kvėpavimo takų infekcijas. Globaliniu mastu kiekvienais metais šie virusai sukelia žmonėms viršutinių kvėpavimo takų infekcijas, pasireiškiančias peršalimo simptomais (sloga, gerklės skausmu, kartais karščiavimu ir kosuliu). Kiti koronovirusai gali sukelti bronchiolitą, pneumoniją, kai kurios atmainų susirgimai baigiasi net 35% mirtingumu. 

Tad nors tai naujas virusas, jiems naikinti tinka tos priemonės, kurias naudojate prieš kitus virusus.

Covid-19 virusas – kaip ir visi virusai – negali daugintis pats, jis siekia patekti į gyvą ląstelę ir ją užvaldyti, priversti vidinę ląstelės mašineriją gaminti naujų virusų komponentus. Tada šie nauji virusai išsigauna iš ląstelės ir užkrečia naujas ląsteles – to paties kūno, arba naujo nešiotojo. Pradedame suprasti viruso biologiją.

Pagrindiniai simptomai

Dažniausiai stebėti simptomai buvo:

„Sausas, dirginantis kosulys, galimas karščiavimas. Prie to prisideda skonio pojūčio ir uoslės praradimas. 30 proc. susirgusiųjų skundėsi ir viduriavimu. Tai kur kas daugiau, nei iki šiol buvo manoma“. „Uoslės sutrikimas būna toks stiprus, kad viena motina nesugebėjo užuosti net gausiai prikrautų savo vaiko sauskelnių. Kada šie simptomai pasireiškia, mes dar negalime tiksliai pasakyti, bet manome, kad šiek tiek vėliau.“ Dažniausiai pasireiškiantys ligos simptomai – karščiavimas (99 proc.), nuovargis (70 proc.), sausas kosulys (59 proc.), apetito praradimas, raumenų skausmas, kvėpavimo apsunkimas. Visų pacientų plaučiuose pastebėti šešėliai abiejose pusėse.

Kaip greitai po užkrėtimo pajuntami simptomai? Pagal pradinius duomenis mokslininkai nustatė, kad vidutinė viruso inkubacinio periodo trukmė yra 5,2 dienos, su polinkiu į ilgesnę pusę (95-oji procentilė – 12,5 d.). Penkiose vietovėse įvertinus žinomų ligos atvejų ir antrinių atvejų pasireiškimą nustatytas 7 dienų intervalas. Nuo pirmųjų simptomų pasireiškimo iki kreipimosi į medikus vidutiniškai praeidavo 5 d., nuo kreipimosi į medikus iki hospitalizavimo – 12 dienų.

Kokia yra ligos eiga ir didžiausios rizikos?

  1. Kuomet organizmas susiduria su konkrečia grėsme pirmą sykį, visavertis imuninis atsakas dažniausiai susiformuoja per dvi ar tris savaites, kai atsiranda specifiniai limfocitai ir antikūniai, skirti konkrečiam patogenui. Todėl naujos grėsmės, kurių imuninė sistema dar nėra mačiusi, pavojingiausios. Jeigu patogenas yra labai agresyvus ir greitai vykdo destruktyvią veiklą organizme, tuomet sunki ligos eiga gali pasireikšti anksčiau nei atsakas
  2. COVID-19 sergantys vaikai gali nepatirti ir visiškai jokių simptomų. Arba jų simptomai gali būti tokie menki, kad liks nepastebėti. Tačiau tai, žinoma, nereiškia, kad vaikai neplatina viruso. COVID-19 plinta ir toliau, o ligos kelius sunku atsekti dėl to, kad vaikai neatrodo sergantys.
  3. COVID-19 virusas pavojingiausias vyresniems žmonėms: jie labiau pažeidžiami, serga sunkiau ir dažniau nuo ligos miršta. Taip yra dėl imunosenėjimo ir to, kaip virusas veikia jaunus ir senus. 
  4. Bėgant metams imuninė sistema mokosi nereaguoti į veiksnius, kurie iš esmės organizmui nėra kenksmingi, pavyzdžiui, žiedadulkes. Dėl to kvėpavimo takų epitelyje atsiranda imuninį atsaką slopinančių komponentų. Dėl šių priežasčių atsiradus naujam patogenui vyresnio žmogaus imuninei sistemai sunkiau „užsivesti“, nes savireguliavimo komponentai kurį laiką tai padaryti trukdo. Atsakas aktyvuojasi pavėluotai, ir tuomet bandydamas pasivyti, ką praleido, vystosi pernelyg stiprus, nekontroliuojamas. Dėl to kyla pneumonijos, sunkių komplikacijų, sepsio rizika. Iš kitos pusės, didelio darbo „stažo“ neturinti vaikų imuninė sistema kur kas sėkmingiau gali susidoroti su ligų sukėlėjais, įskaitant ir koronavirusą.

  5. Kodėl vaikai ir jaunimas serga lengvesne koronaviruso forma nei jų tėvai ar seneliai. „Tai susiję su receptoriumi, per kurį virusas patenka į ląsteles. Preliminarūs duomenys rodo, kad vaikų organizme tų receptorių kur kas daugiau yra viršutiniuose kvėpavimo takuose, o vyresnių žmonių – apatiniuose. Tai gali paaiškinti, kodėl vyresniesiems virusas dažniau sukelia infekciją plaučiuose, o jaunesniųjų atveju būna sulaikomas viršutiniuose kvėpavimo takuose“
  6. JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro mokslininkai peržiūrėjo 4226 neįvežtinius COVID-19 ligos atvejus: liga stipriau paveikia vyresnius nei 65 metų žmones - simptomai stipriausiai prispaudžia 85 ir vyresnius žmones. Deja, net 38 % hospitalizuotų COVID-19 pacientų JAV yra 20-54 metų amžiaus. Net 12 % susirgusių sunkiai ir patekusių į intensyvios priežiūros skyrius yra 20-44 metų amžiaus, 36 % - 45-64 metų amžiaus. Nors akivaizdu, kad jaunesni žmonės yra paveikiami mažiau, bet jų ligoninėse vis tiek yra daugiau nei buvo galima tikėtis.
  7. Daugėja žinių, kad liga sukelia pavojų ir 20-50 metų žmonėms :

Kaip virusas plinta?

  1. Pagrindinis COVID-19 plitimo kelias yra oro lašelinis
  2. Pats efektyviausias viruso perdavimo kelias yra tada, kai atsiranda simptomai – kosulys, čiaudulys, gerklės skausmas, išskyros iš nosiaryklės, bet jeigu nėra tų simptomų, jeigu nemažas atstumas, tada tas žmogus yra mažiau pavojingas
  3. Jei bendraujate su kosinčiu žmogumi, naudokite kaukes – ją turėtų dėvėti tiek kosintis žmogus, tiek jūs. Taip labai stipriai sumažinate užsikrėtimo riziką, o jei ir užsikrėsite, į organizmą pateks kur kas mažiau virusų ir taip didins švelnesnę prasirgimo riziką.
  4. koronavirusas perduodamas ne tik kosėjant, bet randamas sergančiųjų seilėse, išmatose, šlapime

Kiek laiko organizme išbūna virusas?

  1. Šis virusas mūsų kūnuose gali išbūti dvi savaites ir nesukelti jokių simptomų, jokių problemų, tačiau tuo pačiu per šias dvi savaites užkrėtinėti aplinką ir kitus žmones
  2. Net praėjus 13 dienų po išleidimo iš ligoninės sirgusių vaikų išmatose galima aptikti virusą
  3. žmonės, kurie yra išrašomi iš ligoninės, jie dar gali būti pavojingi aplinkiniams
  4. koronavirusas žmogaus organizme, naujausiais duomenimis, gali išlikti iki 37 parų

Kaip apsisaugoti nuo viruso?

Jei norite imtis papildomų prevencinių priemonių prieš COVID-19:

  1. Pasiskiepykite nuo gripo – gripas niekur nedingo, jei susirgsite gripo virusu, imuninė sistema bus nusilpusi, idėja rizika papildomai susirgti koronovirusu.
  2. Kosėdami ir čiaudėdami, prisidenkite alkūnės linkiu.
  3. Dažnai plaukitės rankas muilu ir vandeniu (kaip iš tikro reikia plauti rankas). „Kruopštus rankų plovimas… visada geriau už alkoholinį rankų valiklį bet kokio viruso atveju. Rankų trynimas, muilo paviršiaus aktyvumo medžiagos ir tekantis vanduo padės nuplauti virusus nuo rankų,“ degtinė dezinfekcijai netiks, nes joje alkoholio būna 40 procentų, o kad efektyviai kovotų su užkratu, jo turi būti bent 60 procentų.
  4. Dažnai valykite namus, biurą, ypač durų rankenas, palanges, grindis, vonią, tualetą, visus indus, prie kurių liečiasi žmonės. Net jei niekas iš namiškių aiškiai neserga, valykite viską – pradžioje ligos forma nematoma, o valymas mažina viruso kiekius.  
  5. Venkite liesti veidą.
  6. Laikykitės atokiau nuo kosinčių ir čiaudinčių aplinkinių. Pats efektyviausias viruso perdavimo kelias yra tada, kai atsiranda simptomai – kosulys, čiaudulys, gerklės skausmas, išskyros iš nosiaryklės, bet jeigu nėra tų simptomų, jeigu nemažas atstumas, tada tas žmogus yra mažiau pavojingas
  7. Jei esate sveiki, protingai elkitės su kaukėmis. Chirurginės kaukės gerai neapsaugo nuo užkratą pernešančių dalelių, tačiau sukelia padidintą saugumo pojūtį, o ilgai dėvint, gali tapti susirgimų priežastimi. Tačiau turint kontaktų su sergančiais, kaukė gerokai sumažina užsikrėtimo riziką – dalis lašelių nusėda ant kaukės, o įkvepiama tik maža dalelė viruso užkrato. Kaip teisingai užsidėti ir dėvėti medicininę kaukę, kokios kaukės netinkamos ir kokie veiksmai visiškai panaikina kaukės naudą.
  8. Ministras sakė: jei nėra kur pirkti chirurginių kaukių, tiks ir kitos priemonės. „Šalikas ar skarelė taip pat galėtų būti naudojami nosiai ir burnai pridengti, kad čiaudint tie oro lašeliai nebūtų skleidžiami aplinkoje ir neužkrėstų kitų asmenų, kur žmonės dar gali nežinoti, jog gali būti infekuoti ir gali skleisti virusą“

  9. Pasak ULAC medikų, nėra atlikta pakankamai mokslinių tyrimų, siekiant išsiaiškinti namuose pasiūtų veido kaukių efektyvumą. Vienas iš tokių tyrimų buvo atliktas Kembridžo universiteto tyrėjų. Duomenys atskleidė, jog namuose pasiūtos medvilnės kaukės sulaiko 50 proc. 0,02–1 mikrono dalelių, o chirurginės (medicininės) kaukės žymiai daugiau – net 80 proc. Minėtame tyrime taip pat buvo vertinamas pasiūtos kaukės efektyvumas po 3 valandų nešiojimo. Rezultatai parodė, kad drėgmė ir laikas turėjo labai mažai įtakos veido kaukės efektyvumui. Nustatyta, kad veido kaukės mažiau veiksmingos vaikams nei suaugusiems. Tyrėjai padarė išvadą, kad namuose pasiūtos veido kaukės galėtų būti naudojamos tik kaip paskutinio pasirinkimo priemonė, siekiant išvengti oru plintančių infekcijų perdavimo nuo užsikrėtusių asmenų“

  10. Jei medicininės kaukės yra dėvimos, patarimai kaip tinkamai jas naudoti

  11. Laikykitės 2 metrų atstumo. Pagrindinis COVID-19 plitimo kelias yra oro lašelinis – oro lašeliai į aplinką išmetami čiaudint arba kosint. Kuo toliau būsite nuo žmogaus, tuo mažesnė tikimybė, kad jam nusikosėjus, įkvėpsite į plaučius mikro lašelius us virusu.
  12. 100% izoliacija visiškai sustabdo viruso plitimą – Italijos patirtis.
  13. Kovojant su virusu labai svarbu surasti užsikrėtusiuosius, kuriems nepasireiškia jokie simptomai, nes jų niekas nebijo ir niekas priverstinai neizoliuoja. Ypač tokius asmenis reikia nustatyti tarp medicinos personalo.
  14. Kiek tik galite, venkite ligoninių ir kitų viešų vietų. Užsikrėtusiųjų besimptomių asmenų procentinė dalis populiacijoje yra labai didelė, daug didesnė nei skelbiama oficialiai. Nepalyginamai didesnė nei skelbia bet kokios šalies oficiali statistika. Neabejotinai, jų yra tarp medikų.

Ką tai reiškia izoliacija – ką galima, ko negalima daryti?

  1. Izoliacija nėra primygtinis buvimas namuose (nebent Jūs jau sergate). Izoliacija yra nebendravimas su kitais žmonėmis ir jų kūnų skysčiais arba skysčių likučiais. Socialinė distancija – bent du metrai nuo kitų žmonių ir maksimaliai vengti kažkieno jau čiupinėto paviršiaus, baldo ar indo. Net atsiskaitymai grynais vengtini, nes tikrai kažkas jau skaičiavo banknotus savo paseilėtais pirštais.
  2. Todėl miškas, pažintiniai takai, parkai ir grynas oras yra ne tik nedraudžiami, bet ir sveikintini, jei ten nėra žmonių. Verčiau venkite žaidimo aikštelių, bendrų susiėjimų su kitais draugais ir vaikais. O štai lakstymas, bėgiojimas, krykštavimas ir bendravimas su mama ir tėčiu nečiupinėjant neaiškių paviršių ir nesistumdant su kitais dešimčia vaikų ir suaugusiųjų – geras pasirinkimas. Atvažiavus į numatytą pasivaikščiojimo vietą matote jau stovinčias ten kelias mašinas – apsisukite ir važiuokite kitur. Tik nepamirškite grįžę „po gamtos“ palįsti po dušu ir kruopščiai išplauti rankas.
  3. „Pažintinių takų, parkų, apgultis yra nepageidaujamas reiškinys karantino metu. Žmonių susibūrimai draudžiami tiek viduje, tiek lauke“. Pasak ministerijos, pamačius žaidimų aikštelę ar smėlio dėžę, kurioje jau žaidžia viena šeima su vaikais, reikėtų pasivaikščioti ir paieškoti kitos aikštelės. Vaikai taip pat neturėtų žaisti kontaktinių žaidimų, išlaikyti saugų atstumą vienas nuo kito.
  4. Jokių susibūrimų, kultūros, sporto ir mokymo veiklų, išskyrus ne daugiau kaip 10 žmonių darbo pasitarimus, užtikrinant bent 1 metro atstumą.
  5. Kodėl tai taip svarbu: „Ispanijoje praleidome galimybę. Nenoriu, kad taip įvyktų Lietuvoje - turite tai žinoti

Kokios perspektyvos ir prognozės?

Prognozuojama, kad

  1. maždaug 2-3 mėnesių laikotarpyje mes visi persirgsime šiuo koronavirusu.
  2. Pasak Harvardo universiteto epidemiologijos profesoriaus, 2020 metais SARS-CoV-2 koronavirusu užsikrės 40 — 70% žmonių
  3. kuo daugiau bus persirgusiųjų ir įgijusių imunitetą, tuo lėčiau virusas plis tarp žmonių.
  4. Ar virusas po kažkurio laiko išnyks visai? „Jis, ko gero, neišnyks visai, ir taps dar vienu daugiau ar mažiau nemaloniu nuolatiniu žmonijos palydovu“
  5. Koronavirusas nuo protrūkio pradžios gruodį jau mutavo į mažiausiai dvi atskiras atmainas ir jos skiriasi savo agresyvumu
  6. Blogai tai, kad tradiciniams koronovirusams žmonėse ilgalaikis imunitetas nesusidaro. Jei SARS-CoV-2 virusas paseks tokiu pavyzdžiu ir liks toks pat agresyvus, kaip dabar, „peršalimo ir gripo“ sezonas pavirs „peršalimo, gripo ir COVID-19“ sezonu.
  7. kai persirgusių ir pasveikusių žmonių dalis populiacijoje augs, infekcijos agresyvumas slops, nes įgavę atsparumą žmonės nebetaps platintojais. Bėgant laikui viruso apimtis ir grėsmingumas silpnės, net jei jis pats ir išliks sezoninis mūsų palydovas

Ar verta saugotis, jei vistiek persirgsime šiuo virusu?

Taip, verta, nes:

  1. Net ir kontaktuojant su sergančiu galima nesusirgti, jei viruso kiekis nedidelis.
  2. „Kai užsikrėsime šiuo virusu, stenkitės, kad jo kiekis mūsų kūne būtų kuo mažesnis, kad galėtume juo persirgti švelnesne forma. Vadinama asimptomatine arba paprasta gripo forma, kad nereikėtų kreiptis į ligoninę. Tokiu būdu gydytojai galės priimti visus sunkius ligonius ir suteikti jiems būtiną pagalbą. Todėl tikrai nepanikuokime, būkime sau ramiai namuose, nevažinėkime visuomeniniu transportu, neskraidykime, nekeliaukime traukiniais, neikime į susibūrimo vietas. Būkime atsakingi
  3. Kuo mažesnis viruso kiekis organizme, tuo mažiau komplikacijų - gydytojas Mindaugas Gudelis: „komplikacijos priklauso visų pirma, nuo viruso kiekio, kuris patenka į mūsų kūną. Ir, aišku, nuo kiekvieno žmogaus genetinių savybių“
  4. Kuo mažiau virusų gaus senesni žmonės, tuo mažiau turėsime problemų su jų susirgimu – tai liečia mūsų tėvus, senelius. Jei jie susirgs sunkiai, patys turėsime daug bėdų su jų priežiūra.

Kiek laiko virusas išsilaiko aplinkoje?

  1. Mažo skersmens (< 1 µm) skysčio lašeliuose, kurie susidaro žmogui kosint, koronavirusai (įskaitant SARS-CoV-2) išsilaiko ore infektyvūs apytiksliai 2 val.
  2. Ant negyvų daiktų ir aplinkos paviršių (metalo, stiklo, plastiko) koronavirusai išlieka infektyvūs kambario temperatūroje iki 9 d, bet yra ryškūs skirtumai pagal medžiagas: 
  3. Ant plastiko pusė virusų miršta per 7 valandas. Po dar 7 valandų liks tik pusė tos pusės iš taip toliau. Taigi, nors trečią dieną virusas ant plastikinio paviršiaus dar gali būti aptiktas, jo ten tiek mažai, kad infekcijos tikimybė yra labai menka. Ant nerūdijančio plieno pusė virusų miršta per 5-6 valandas, ant kartono - greičiau nei per 4 valandas. Varis, kuris yra žinomas dėl savo antimikrobinių savybių, yra itin nesvetingas SARS-CoV-2 virusui - pusė šių mikroorganizmų ant varinio paviršiaus miršta per 45 minutes.

Kaip sunaikinti virusus:

  1. 75 ºC temperatūra koronavirusus nužudo per 45 min. (SARS-CoV);
  2. ultravioletiniai spinduliai (UV-C: 254 nm) koronavirusus nužudo per 15 min. (SARS-CoV); „Trumpųjų bangų UV spindulių spektras yra labai ribotas ir negali prasiskverbti pro išorinį negyvų žmogaus odos ląstelių sluoksnį ar akis, todėl tai nekelia pavojaus žmonių sveikatai“
  3. gama spinduliai koronavirusus nužudo paveikus 2 × 106 radų doze (SARS-CoV);
  4. 62–71 proc. etanolis, 0,5 proc. vandenilio peroksidas, 0,1 proc. natrio hipochloritas ir 2 proc. glutaraldehidas koronavirusus nužudo per 1 min. (SARS-CoV, MERS-CoV, HCoV-229E).
  5. „COVID-19 gali išgyventi 20-40 procentų santykinės drėgmės aplinkoje. Kai drėgmė pasiekia 60-80 procentų, virusui išlikti tampa sunku. Visiems koronavirusams nepatinka didesnė nei 40 procentų drėgmė, tad, būtų galima patarti naudoti drėkintuvą, nors jis gali veikti mažoje erdvėje,“

Kaip dezinfekuoti kaukes? 

Jei norite tą pačią kaukę naudoti ilgesnį laiką, jas reikėtų dezinfekuoti ir pravalyti. 

  • Kaitinkite. 75 ºC temperatūra koronavirusus nužudo per 45 min. Įdėkite panaudotas kaukes (kartu su filtru) į orkaitę su reguliuojama temperatūra, nustatykite 80 ºC temperatūrą ir palaikykite 1-2 val. Tiek turėtų užtekti, kad visa kaukė būtų dezinfekuota nuo virusų. Tiesa, tai neišvalys kaukės nuo dulkių, žiedadulkių ir kitų medžiagų užterštumo - tokiu atveju filtrus reikia mesti lauk, o medvilnines kaukes skalbti. 
  • Švitinkite UVC spinduliais
  • Nuo dulkių ir purvo plaukite vandenyje, bet tai neapsaugo nuo viruso.

Ką daryti susirgus?

Štai kas iš tiesų nutinka jūsų organizmui, kai į jį patenka koronavirusas (Video). 

Man diagnozuota COVID-19 - ko galiu tikėtis? Ar pagijęs galiu susirgti vėl?

  1. Šiuo metu nėra specialių vaistų prieš šį virusą, yra tik bandymai ir eksperimentai (1, 2, 3, 4, 5), persirgusiųjų serumas, o serijiniai patvirtinti vaistai atsiras dar negreit. Gydymas tik simptominis, tad jei nėra kritinių simptomų, gydykitės namie.
  2. Jei nėra būtino poreikio, venkite ligoninių, likite namie. Ligoninėje būsite apsupti kitų sergančiųjų, gausite dideles papildomas viruso dozes. Plius, stresas, svetima aplinka. Išskyrus tuos atvejus, kai prasideda komplikacijos - tada tik ligoninė. 
  3. Kuo mažiau gaukite virusų iš aplinkos – neturi būti kontakto su sergančiais. Sergančiųjų (simptominių ir besimptomių asmenų) izoliacija ne tik apsaugojo kitus asmenis nuo užsikrėtimo, bet ir, panašu, apsaugojo sergančiuosius nuo sunkios ligos eigos: be išorinių kontaktų per 8 dienas 60 proc. sergančiųjų pasveiko. Tad lengvas formas namie kur kas geriau gydytis, nei ligoninėje.
  4. Mažinkite viruso kiekį savo asmeninėje aplinkoje. Kai sirgsite, dalį viruso su kosuliu ir čiauduliu paskleisite į aplinką. Kuo mažiau jo įkvėpsite atgal, tuo lengviau prasirgsite. Būkite tam pasiruošę dar prieš susirgimą – virusus naikina UVC lempos, didelė drėgmė. UVC lempas įjunkite ten, kur nebūnate pastoviai, bet kur neišvengiamai einate – pvz, tualetas ir vonia. Paprastai tualetuose aptinkami didžiuliai kiekiai virusų – juos reikėtų arba nuolatos valyti, arba dezinfekuoti UVC spinduliais.
    Kambaryje, kuriame būnate, didinkite drėgmę iki 60-80%. Tai apsunkina viruso gyvenimą.
  5. Turėkite nosinaičių ir naudokite jas, kad kosint ar čiaudint lašeliai kuo mažiau plistų po kambarį – kuo mažiau jų bus kambaryje, tuo mažiau įkvėpsite patys.
  6. Naudokite inhaliacijas – jų nemėgsta peršalimo virusai, o tai ta pati koronovirusų šeima. Inhaliuokitės eteriniais aliejais (pvz., arbatmedžiais), soda, druska, česnako išspaudomis. Česnakas turi labai stiprų antivirusinį poveikį. Inhaliacijas darykite bent 2-3 kartus į dieną. Naudokite inhaliatorius arba bent garuojantį puodą, virš kurio pasilenkę ir prisidengią galvą rankšluosčių, kvėpuojate garais.
  7. Gulėkite, ilsėkitės, neapkraukite organizmo sunkiu maistu ir stresu.
  8. Įprastai patariama silpno karščiavimo (1-2 laipsniais pakilusios temperatūros) nestabdyti vaistais ir leisti organizmui kovoti su infekcija. Pakilusi temperatūra pagerina leukocitų mobilumą - baltiesiems kraujo kūneliams lengviau persekioti patogenus. Pagerėja ir fagitozė - ląstelių galimybės praryti patogenus. Padaugėja imuninių T ląstelių, kurios taip pat padeda kovoje su virusais bei bakterijomis. Jei nėra pavojaus, nevartokite temperatūrą mažinančių vaistų. Netrukdykite organizmui kovoti su virusu ir padėkite jam tik tada, kai jis to jau prašo. 

Kaip stiprinti savo imunitetą?

  • imuniteto šiam virusui mes neturime, o, net ir persirgus, galimi net nauji užsikrėtimo atvejai
  • nuo mūsų imuninės sistemos būklės daug kas priklauso, ar sirgsime sunkiai su komplikacijomis, ar visiškai lengvai
  • imuniteto būklė būna tokia, kokia susikaupė per visą gyvenimą. Į tai reikia investuoti nuolat, o ne per pandemiją. Bet galima bent jau imunitetui netrukdyti ir pagelbėti - sveika, subalansuota mityba, pakankamas fizinis aktyvumas, lėtinio streso valdymas ir žalingų įpročių atsisakymas.
  • Stiprus imunitetas – tai visų pirma, tinkamas gyvenimo būdas. Teigiamos emocijos skatina endorfinų (malonumo hormonų) išsiskyrimą, o tai teigiamai stimuliuoja imuninę sistemą. Vyraujant neigiamoms emocijoms, antinksčiai padidintais kiekiais produkuoja kortikosteroidus (streso hormonus), dėl ko slopinamos imuninės reakcijos
  • Saikingas fizinis aktyvumas, kasdieninė mankšta, saulės vonios, grūdinimasis turi neabejotinai teigiamą poveikį mūsų imuninei sistemai, o chroninis miego trūkumas (kai pastoviai miegama mažiau nei 6 valandos), rūkymas, kava (daugiau 4 puodelių), buvimas užterštoje aplinkoje, dažnas alkoholio vartojimas, nesubalansuota mityba, kada neklausoma dietologų patarimų maksimaliai mažinti cukraus kiekį dienos racione, slopina imunitetą.
  • chroninės ligos bei dažni uždegiminių procesų paūmėjimai neabejotinai rodo, kad jūsų imuninė sistema nusilpusi ir jai tikrai reikalinga pagalba
  • Vieni iš stipriausių ir lengvai prieinamų imuninės sistemos stimuliatorių yra ežiuolė, alijošius, ženšenis, česnakas, bičių produktai (žiedadulkės, propolis). Beje, jei perkate vitaminų kompleksus, būtinai žiūrėkite, kad be D3 ir B grupės vitaminų būtinai būtų cinkas bei selenas.
  • Kaip sustiprinti imunitetą kovojant prieš koronavirusą? Naudingi bei praktiški gydytojo patarimai ir kodėl naudinga turėti išmaniąją apyrankę (Video)

Net ir pasveikus, galimi šalutiniai efektai:

  • Virusas SARS-CoV-2 gali paveikti vyrų reprodukcines funkcijas. COVID-19 liga persirgę vyrai turėtų papildomai kreiptis į atitinkamos srities gydytojus, kad išsiaiškintų, ar ši infekcinė liga nepadarė rimtos žalos jų reprodukcinėms funkcijoms.
  • Daliai nuo koronaviruso pasveikusių pacientų nustatyti plaučių pažeidimai, sumažėjęs funkcionalumas

 

Kokių priemonių ir daiktų verta įsigyti kovojant su virusu?

Daugelio šių prekių Lietuvoje jau nėra, geriausias pasirinkimas - pirkti iš Kinijos. Bet atminkite, jog siuntimas iš Kinijos užtrunka. Ilgiausiai siunčia iš Kinijos sandėlio, greičiausiai - iš EU sandėlio. Kiek laiko bus siunčiama, priklauso nuo parduotuvės, sandėlio ir siuntimo būdo. Pavyzdžiui, standartiniai Gearbest siuntimo būdai siunčiant iš Kinijos sandėlių (panašiai yra ir su AliExpress):

  • Registered Air Mail per 15-30 darbo dienų, kainuoja mažiausiai, mokesčių rizika minimali
  • Priority Line per 10-18 darbo dienų, kainuoja brangiau, mokesių rizika minimali
  • Expedited Shipping per 3-8 darbo dienas, kainuoja brangiausiai, mokesčių rizika maksimali - virš 21€ grės PVM

Bekontakčiai temperatūros matuokliai

Jų turime visi, bet labai patogu bekontakčiai matuokliai. Jie parodo temperatūrą labai greitai, tačiau nėra labai tikslūs - nusiteikite 0.2 laipsnių paklaidai. Tikslią temperatūrą galite pasimatuoti bet kada medicininiu termometru, bet greitam situacijos įvertinimui nieko geriau nėra, kaip tik bekontakčiai matuokliai.

Rekomenduojame: 

  • Pats perkamiausias AliExpress termometras - ELERA Baby Thermometer
    • Aliexpress - 56,76 €
      • ​iš Kinijos sandėlio
  • Alternatyva ir antras pagal populiarumą su labai gerai vertinimais - termometras „Cofoe“
    • Aliexpress - 64,34 €;
      • ​iš Kinijos sandėlio

Inhaliatoriai

Peršalimo ligoms gydyti inhaliacijos yra labai veiksminga ir populiari priemonė. Taip atliekamų inhaliacijų metu garuose esančios gydomosios medžiagos patenka į kvėpavimo takų gleivinę ir ją gydo. Neabejotinai, inhaliacijos padės ir sergant SARS-CoV-2.

Inhaliuotis galite iš garuojančio puodo, tačiau kai kurie specialistai mano, kad daug efektyvesnės aerozolinės inhaliacijos, atliekamos su specialiais inhaliatoriais. Ir toks kompaktiškas, lengvas ir patogus naudotis inhaliatorius labai pravers.​

Rekomenduojame: 

  • Mini inhaliatorius, su gerais vertinimais ir gera kaina
    • Aliexpress - 17,97 €;
      • ​iš Kinijos sandėlio
  • Patys perkamiausi modeliai (šiuo metu labai perkama prekė, dalis bus išpirkta)
    • Aliexpress - 19,61 €;
      • ​iš Kinijos sandėlio

Apsauginės kaukės, respiratoriai

Atrinkome geriausius pasiūlymus apsauginėms kaukėms iš Aliexpress ir Gearbest: viskas iš Europos sandėlių, maksimaliai greitas pristatymas į Lietuvą (Ribotas kiekis, labai greitai išperkama)

Iš esmės pasaulyje naudojami keli skirtingi kaukių ženklinimai, kurie nors ir nėra absoliučiai lygiaverčiai, bet iš esmės reiškia tą patį ir visi yra patvirtinti PSO. Norint apsisaugoti nuo viruso, geriausia rinktis FFP2 tipo kaukes: 

  • KN95 naudojamas Kinijoje;
  • KF94 naudojamas P. Korėjoje;
  • N95 naudojamas JAV;
  • FFP2 naudojamas Europoje.

Vienkartinės medicininės kaukės

Vienkartinės iš neaustinės medžiagos su FFP2 standarto filtru. Skirtos tam, kad dėvintis žmogus neapkrėstų aplinkinių, todėl jas pirmiausia nešioja gydytojai ir sergantys. 

Nors kauėse esantis filtras apsaugo nuo dulkių ir bakterijų, visiškai sulaikyti virusų jis negali. Kaukės pigios, nelabai gerai priglunda prie veido, tad pro tarpus praeina didesnis kiekis nefiltruoto oro. Nėra labai gerai tinkamos apsaugai nuo išorinio poveikio, idealiai tinka sergantiems, kad neapkrėstų aplinkinių.

Rekomenduojama keisti kas dieną, bet tinkamai dezinfekavus ir jei kaukė nesuplyšta, galima naudoti pakartotinai. 

  • AliExpress - 18.91€;
    • 50 vnt., vieneto kaina 0.378€
    • iš Kinijos sandėlio
    • 2257 užsakymai
    • Nuoroda veikia angliškame AliExpress
  • AliExpress - 30.79€;
    • 50 vnt., vieneto kaina 0.61€
    • iš Kinijos sandėlio
    • 4498 užsakymai
  • Gearbest - 31.45€
    • 50 vnt., vieneto kaina 0.629€
    • ​Iš Kinijos sandėlio
  • AliExpress - 6.71€;
    • 10 vnt., vieneto kaina 0.67€
    • iš Kinijos sandėlio
    • 6345 užsakymai
  • AliExpress - 7.58€;
    • 10 vnt., vieneto kaina 0.758€
    • iš Kinijos sandėlio
    • 3535 užsakymai
  • Gearbest - 11.10€;
    • 10 vnt., vieneto kaina 1.11€
    • ​Iš Kinijos sandėlio

 

Daugkartinės kaukės be keičiamo filtro ir be oro vožtuvo

Daugkartinės iš neaustinės medžiagos be keičiamo filtro, FFP2 standartas. Jos labiau skirtos žmogaus apsaugai nuo išorės poveikio ir tuo pačiu apsaugo aplinkinius, jei jas dėvi sergantis žmogus.

Iš esmės tai tos pačios FFP2 standarto vienkartinės kaukės, tačiau turi papildomai iš neaustinės medžiagos sustiprintas sieneles, todėl jos išlaiko veido formą, kur kas geriau priglunda, yra atsparesnės fiziniam poveikiui, pro kraštus praleidžia mažiau oro. Dėl didesnio tvirtumo skirtos naudoti ne vieną kartą.  Tačiau yra 3-5 kartus brangesnės nei vienkartinės. Tinkamai dezinfekuojant galima naudoti savaitę ir dar ilgiau. 

  • AliExpress - 331.62€;
    • 100 vnt., vieneto kaina 3.31€
    • FFP2 kaukės, iš Italijos/Prancūzijos sandėlio
  • AliExpress - 16.09€;
    • 10 vnt., vieneto kaina 1.609€
    • iš Kinijos sandėlio
    • 5752 užsakymai
  • AliExpress - 19.28€;
    • 10 vnt., vieneto kaina 1.928€
    • iš Kinijos sandėlio
    • 1268 užsakymai
  • Gearbest - 32.29€
    • 10 vnt, vieneto kaina 3.23
    • iš Kinijos sandėlio
  • Gearbest 69.35€
    • 20 vnt, vieneto kaina 3.46€
    • iš Kinijos sandėlio
  • Gearbest - 64.75€;
    • 10 vnt., vieneto kaina 6.47€
    • iš UK sandėlio

 

Daugkartinės kaukės su keičiamu filtru ir dažniausiai, su oro vožtuvu

 

Daugkartinės kaukės, pagamintos iš neaustinės medžiagos su keičiamu filtru, FFP2 standartas. Tai beveik tikras respiratorius, kainuojantis brangiausiai.

Jos yra labai tamprios, todėl užtikrina maksimalų prigludimą ir apsaugą nuo aplinkui skraidžiojančių virusų, bakterijų, oro taršos, dulkių, smėlio ir t.t.

Šios kaukės praktiškai visada turi vožtuvą, dėl to lengviau iškvėpti orą - jis pašalinimas apeinant filtrą. Tad idealiai tinka tuo atveju, kai reikia žmogų apsaugoti nuo aplinkos, bet nelabai tinka, jei norima, kad sergantis žmogus neužkrėstų aplinkinių. 

Žmogui vienam sezonui užtenka 1-2 kaukių ir keliolikos keičiamų filtrų. Kaukės išorė tvirta, pirkėjai komentaruose rašo, kad šios kaukės užtenka kone 2 metams. 

Tokios apsauginės kaukės pastaruoju metu tapo itin populiarios. Jos labai gerai priglunda prie veido ir net galima reguliuoti kaukės prigludimą prie pat nosies. Turi specialias angas kvėpavimui, tad lengviau yra kvėpuoti. Yra labai įvairių formų ir dizaino, tad galima prisiderinti prie savo stiliaus. Šias apsaugines kaukes taip pat galima plauti, tik tą daryti reikia su šiltu vandeniu ir be jokių papildomų plovimo priemonių.

Pirkėjai šias kaukes perka masiškai, jas įvertina maksimaliais balais bei giria puikią medžiagos kokybę, lengvą ir patogų kaukės pritvirtinimą bei dėvėjimą.

Tik patį filtrą reikią keisti vos kas 30 dienų, jei kaukė yra naudojama itin retai. Jei daug laiko praleisite labai stipriai užterštoje vietoje ir pastebėsite, kad filtras pradėjo keisti spalvą - stipriai patamsėjo - tada jį reikės pakeisti greičiau. Tačiau tai nutiks tik esant ypatingai užterštoje aplinkoje.

Įprastai naudojant kaukę virusų ar bakterijų prevencijos tikslais - t.y. kasdien ją dėvint - be dezinfekcijos filtrą rekomenduojama keisti kas 2 dienas, su dezinfekcija tada, kai jis patamsėja. O pačią kaukę galima rankomis nuplauti šiltu vandeniu - prieš tai, žinoma, išėmus joje esantį filtrą.

  • AliExpress - 1.82€;
    • 1 vnt., vieneto kaina 1.82€
    • Labai simpatiško dizaino
    • iš Kinijos sandėlio
  • AliExpress - 7.46€;
    • 1 vnt., su filtru
    • iš Kinijos sandėlio
  • AliExpress - 8.85€ (ROCKBROS KN95);
    • 1 vnt., vieneto kaina 8.85€
    • iš Kinijos sandėlio
  • AliExpress - 8.22€ (ROCKBROS KN95 kaukė + 1 filtras);
    • 1 vnt., vieneto kaina 8.22€
    • ​Iš Kinijos sandėlio
  • AliExpress - 36.18€ (tik filtrai);
    • 30 vnt., vieneto kaina 1.2€
    • ​Iš Kinijos sandėlio

Daugkartinės medvilninės kaukės su keičiamais filtrais

Visos iki šiol aprašytos kaukės buvo pagamintos iš neaustinės medžiagos - ši medžiaga labai tanki ir tvirta, bet yra sintetinė, nelabai mėgsta plovimą - galimas tik švelnus pravalymas pro tekantį vandenį, 

Be to, neausitinės medžiagos nėra kompostuojamos, tad mėgstantiems ekologiškus sprendimus, tai nėra geriausias sprendimas. Alternatyva - medvilninės kaukės. 

Jos gali būti be filtro, tiek su filtru. Gali būti tiek su oro vožtuvu, tiek be. Atminkite, kad oro vožtuvas pelengvina oro iškvėpimą, bet iškvepiamas oras yra nefiltruojamas, tad galima užkrėsti aplinkinius. 

Be to, medvilinė kaukė be filtro neturi FFP2 standarto - ši medžiaga yra per daug reta ir nesustabdo virusų ir bakterijų patekimo. Medvilninės kaukės be filtro sumažina visusų patekimą galbūt 30-50%, filtras padidina apsaugą iki 80% ir dar daugiau.

Rinkitės dizainą - ne visos medvilninės kaukės išlaiko formą ir priglunda gerai prie veido. 

Jeigu medvilninę kaukę naudojate kartu su FFP2 filtru, tai užtikrina reikiamą apsaugą nuo virusų, bet dažniausiai prigludimas prie veido yra prastesnis nei daugkartinio naudojimo respiratorių iš neaustinės medžiagos. 

Medvilinė kaukė gali būti skalbiama, tik tą reikia daryti rankomis. 

Kaukė be oro vožtuvo

  • AliExpress - 4.72€;
    • 1 vnt + 2 filtrai, vieneto kaina 2.35€
    • iš Kinijos sandėlio
    • 30 601 pirkimų, išskirtinai populiari medvilninė kaukė
    • daugiau geriausių šios parduotuvės pasiūlymų
  • AliExpress - 0.1€;
    • 1 vnt be filtro, vieneto kaina 0.1€
    • iš Kinijos sandėlio
    • Išskirtinio dizaino kaukės
    • 11 427 pirkimų, labai populiari medvilninė kaukė

Kaukė su oro vožtuvu

  • AliExpress - 4.72€;
    • 1 vnt + 2 filtrai, vieneto kaina 2.35€
    • iš Kinijos sandėlio
    • 16 103 pirkimų, išskirtinai populiari medvilninė kaukė
    • daugiau geriausių šios parduotuvės pasiūlymų
  • AliExpress - 3.97€;
    • 1 vnt., vieneto kaina 3.97€
    • iš Kinijos sandėlio
    • 3805 užsakymai

Papildomi filtrai medvilinėms kaukėms

  • AliExpress - 4.23€
    • 10 vnt, vieneto kaina 0.42€
    • iš Kinijos sandėlio

Daugkartinės medvilinės kaukės su keičiamu filtru VAIKAMS

  • AliExpress - 2.83€;
    • 1 vnt., vieneto kaina 2.83€
    • iš Kinijos sandėlio
  • AliExpress - 0.55€;
    • 1 vnt + 2 filtrai., vieneto kaina 0.27€
    • iš Kinijos sandėlio

Pirštinės

Tokios pirštinės labai pravers einant į parduotuves, lipant laiptais ar liečiantis prie kitokių paviršių. Taip pat, dirbantiems prie maisto, valant namus, darbuojantis darže ir panašiai. Jos apsaugos rankas nuo tiesioginio sąlyčio su liečiamais objektais ir išlaikys higieną.

Nitrilo/latekso pirštinės

  • AliExpress - 3.73€;
    • 100 vnt., vieneto kaina 0.037€
    • ​Iš Kinijos sandėlio

PVC permatomos pirštinės

  • AliExpress - 9.30€;
    • 50 vnt., vieneto kaina 0.18€
    • ​Iš Kinijos sandėlio

 

Dezinfekciniai skysčiai

Dezinfekciniai skysčiai iš prekybos Lietuvoje dingo patys pirmieji. Nors tokių skysčių galima pasigaminti namie, bet tai keblus procesas. Geriausia įsigyti jau paruoštus.

Antibakterinis rankų gelis

  • AliExpress - 2.80€;
    • 1 vnt., vieneto kaina 2.80€
    • iš Kinijos sandėlio
  • AliExpress - 28.62€;
    • 5 vnt., vieneto kaina 5.72€
    • iš Kinijos sandėlio
  • AliExpress - 28.62€;
    • 5 vnt., vieneto kaina 5.72€
    • iš Kinijos sandėlio

Antibakterinis muilas

  • AliExpress - 9.47€;
    • 1 vnt., vieneto kaina 9.47€
    • iš Kinijos sandėlio
    • 1413 užsakymai

 

UVC lempos

Jau rašėme, kad ultravioletinė šviesa gali sunaikinti virusus ir ji labai tinkama ten, kur negyvenate, bet retkarčiais užeinate. Tai tualetas, vonia, koridoriai, biurai naktį. Tyrimai rodo, virusai naikinami labai efektyviai, o svarbiausia - trumpų bangų šviesa nekenkia žmogui. Ilgai būti prie jos nereikia, bet kelios minutės nepakenks. 

UV-C antibakterinė lempa su laikmačio funkcija ir galimybe generuoti ozoną

 

  • AliExpress - 20.29€;
    • 1 vnt.
    • iš Kinijos sandėlio
    • 1131 užsakymai

UV-C antibakterinė lempa su nuotolinio valdymo pulteliu

  • AliExpress - 23.66€;
    • 1 vnt.
    • iš Kinijos sandėlio

Antibakterinė lempa, sukama į standartinį lizdą

  • AliExpress - 13.81€;
    • 1 vnt.
    • iš Kinijos sandėlio
    • 1227 užsakymai

 

Drėgmės matuokliai

Tyrimai rodo, kad virusui nepatinka 60-80% drėgmė. Turėkite namuose drėgmės matuoklius ir susirgę tame kambaryje, kur gulite, didinkite drėgmę. Labai simpatiški ir naudingi šie drėgmės matuokliai:

„Xiaomi Miaomiaoce MMC - C201“

Rodo temperatūrą ir drėgmę

  • AliExpress - 9.23€;
    • 1 vnt.
    • iš Kinijos sandėlio
    • 1349 užsakymai

Įspūdžiai po 6 mėn naudojimosi - „Tai vienas geriausių temperatūros ir drėgmės matuoklių už labai padorią kainą“ („Xiaomi Miaomiaoce MMC - C201“ apžvalga, Video)

 

„Xiaomi Qingping“

Rodo laiką, temperatūrą ir drėgmę, žadintuvo funkcija

  • AliExpress - 12.75€;
    • 1 vnt.
    • iš Kinijos sandėlio

Daiktas, kuris pravers kiekvienuose namuose - ne tik matuoja drėgmę, temperatūrą, rodo laiką ir turi žadintuvą, bet ir gali valdyti kitus prietaisus: stilingasis šedevras iš „Xiaomi“ („Xiaomi Qingping“ apžvalga, Video)

 

 

„Xiaomi Thermostat Accuracy Temperature Humidity Monitor“

Rodo temperatūrą ir drėgmę

  • Gearbest - 11.86€;
    • 1 vnt.
    • iš Kinijos sandėlio
  • AliExpress - 13.71€;
    • 1 vnt.
    • iš Kinijos sandėlio

Beveik tobulas temperatūros ir drėgmės matuoklis su vienu nedideliu trūkumu: minimalistinė „Xiaomi“ stotelė su galimybe prijungti prie išmaniojo telefono ir kurti daugybę scenarijų („Xiaomi Thermostat Accuracy Temperature Humidity Monitor“ apžvalga, Video)

Už tokius pinigus geresnio termometro su oro drėgmės matuokliu nerasite: gali valdyti net prietaisus, tik reikia žinoti kaip jį prijungti. Įdomiausi pirkėjų atsiliepimai apie „Xiaomi“ temperatūros bei drėgmės matuoklį (Video)

„Xiaomi Mijia“

Rodo laiką, temperatūrą ir drėgmę

  • AliExpress - 14.08€;
    • 1 vnt.
    • iš Kinijos sandėlio
    • 1062 užsakymai
  • Gearbest - 15.20€;
    • 1 vnt.
    • iš Kinijos sandėlio

Rodo laiką, kambario temperatūrą, drėgnumą, programėlėje yra dienos, savaitės, mėnesio statistika ir net galima kurti įvairius scenarijus („Xiaomi Mijia“ mikroklimato stotelės apžvalga, tikslumo testai, Video)

„Xiaomi Mijia LYWSD03“

Rodo temperatūrą ir drėgmę

  • Gearbest - 19€;
    • 3 vnt., vieneto kaina 6.33€
    • iš Kinijos sandėlio

Speciali akcija ir labai gera kaina naujos kartos „Xiaomi“ temperatūros ir drėgmės matuokliui su metus atlaikančia baterija, LCD ekranu ir net integracija su kitais „Xiaomi“ prietaisais („Xiaomi Mijia LYWSD03“ kaina, Specifikacijos)

 

Oro drėkintuvai

Pigiausias ir perkamiausias – „KBAYBO“

  • AliExpress - 8.68€;
    • 1 vnt.
    • iš Kinijos sandėlio
    • 17977 užsakymai

„Xiaomi Smartmi Evaporative Humidifier 2“

  • AliExpress - 115.47€;
    • 1 vnt.
    • iš Lenkijos sandėlio

Po 4 metų paieškos ir 5 skirtingų drėkintuvų testų surado beveik tobulą variantą: unikalus ultragarsinis „Xiaomi“ drėkintuvas su oro pravalymo funkcija - ant baldų nelieka jokių drėgnų nešvarumo žymių („Xiaomi Smartmi Evaporative Humidifier 2“ apžvalga, Video, Iš Lenkijos sandėlio)

 




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(27)
(1)
(26)

Komentarai ()