„Klinikinių bandymų atlikimo taisyklės parašytos krauju – jų pažeisti nevalia“. Kaip ekspertai vertina pirmąją rusišką COVID-19 vakciną?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

HardAxe 2020-08-13 21:47
mum kaip laukiantiems, tai tik į naudą. Jeigu viskas gerai, tai bus išbandyta su didelio masto bandomaja liaudim. Tik ar kas pasakys jei bus blogai? 1mlijardas vakcinų? Visai neblogas užsakymas, pasaulio mastu, kai pagalvoji...
_alvydas_ 2020-08-13 22:54
Man kažkaip atrodo, jei komplikacijų procentas pastebimai mažesnis nuo vakcinos nei nuo pačio viruso, tai reikia leisti skiepitis visiem norintiem. Vėliau paaškės gal kuri vakcina geresnė, o gal ir negreit paaiškės dėl propogandos, dėl skirtigų viruso mutacijų ir panašiai.
HardAxe 2020-08-13 23:44
Čia kaip kam. Sakykim nuo covid mirtingumas 1%, kokie 5% serga sunkiai, bet kai nepriklausai rizikos grupei 2% komplikacijų nuo vakcinos tau gali būti blogiau nei virusas. Jei savanaudiškai mąstant.
Arunas1948 2020-08-14 09:38
Vaistu gamintojai jau suskaiciavo kiek uzdirbs is vakcinos nuo Covid19, tai desimtys milijardu euru o rusai pasiule uz dyka.
menten 2020-08-14 13:33
Nebūtinai. Nuo pat pandemijos pradžios nuosekliai didėja antivakserių gretos, o tokie įvykiai pasitikėjimo medikais ir vakcinomis tikrai neprideda. Baisiau, kad žmonės gali atsisakyti seniai vartojamų vakcinų, kurios tikrai yra saugios, nuo daug pavojingesnių ligų nei COVID.
menten 2020-08-14 13:36
Jei 1 kohortoje tarp vakcinos imunogeniškumas - x1, mirštamumo ir hospitalizacijų sumažėjimas - y1, o antroje, trečioje,.... - x2,y2; x3,y3 .... kokia čia gali būti propaganda? Gali būti nebent neteisingai pateikti duomenys, kuriuos EMA, FDA, VVKT kruopščiai tikrina ir nepraleidžia į rinką abejotinos mokslinės vertės tyrimais pagrįstų preparatų. Jei, atitinkant visus mokslinius standartus, bus išduota licencija "Sputnik V" JAV ir ES - manau, kapitalistams nerūpės jokia propaganda - tiesiog pirks pigiausią (ar vienintelį) rinkoje esantį preparatą. Tik va, problema, kad JAV ir ES saugumo ir kokybės standartai gerokai aukštesni. Ne šiaip sau rusų tyrėjai nesidalina antros fazės klinikinių tyrimų duomenimis, kai Oksfordo mokslininkai juos jau seniai pateikė. Ir labai keistai atrodo, kai trečia fazė bus vykdoma jau tiekiant vakciną į rinką, kai paprastai vykdoma jau ketvirta. Aišku, išskirtinė situaciją reikalauja išskirtinių procedūrų, bet ar tokia kaina? ir viskas tik dėl to, kad būtų pakeltas nacionalinis pasididžiavimas ir Putino reitingai...
AAA000 2020-08-14 16:30
kvaila taip galvot cia kaip tik labai pozityvus dalykas. tada subezdzioneje medikai pradeda grynintis ispurto perteklines bezdziones is medicinos nepajudinamu stulpu
menten 2020-08-14 16:49
Lietuvoje tie stulpai tokie nepajudinami, kad nieko iš jų neišpurtysi. Sovietinis palikimas - dangstoma nekompetencija, nes niekas nenori "apskųsti", rezultatas nesvarbus, svarbu, kad visi "dirba". Gerai, jei pacientas kažką supranta apie mediciną ir mato, kai turi reikalą su šundaktariu, priešingu atveju...
Arunas1948 2020-08-14 17:12
Kaune turiu ligota zmogu kuris surinkes duomenis apie gydytojus, kada reikia kreipiuosi i ji, tas sundaktaris, tas geras va pas sita gali gydytis, niekada nepavede, dabar jau duodu kitiems patarimus.
Evil Goku 2020-08-14 17:16
Na jei ji bus pirmoji gerai veikianti vakcina (dar ir išbandyta realiomis sąlygomis), tai ir pinigų bus galima užsidirbti. be to, su tokiu plitimu kaip Rusijoje, stipriai nekenkiant ekonomikai, padėtu tik vakcina.
_alvydas_ 2020-08-14 18:34
Tas "sputnikas" kiek žinau bus/yra bandomas pas arabus šį mėnesį. Na jei pasirodys, kad jiem ( tiem šeicham ) tinka , o vakaram netinka kaip Huawejus tada politika. Jei tiks tik tiem kas nori pačios pačios mažiausios kainos tada kitaip.
menten 2020-08-14 19:25
Tegul bando nors ir Anunakių planetoj, ne čia esmė. Kiekviena valstybė turi atsakinga institucija, kuri išduoda licencijas tiekti farmakologinį preparatą į rinką. Mūsų atveju yra dar ir ES institucija - EMA. Bet licencijavimas gali būti pradėtas vykdyti tik pateikus formą, kurioje turi būti nurodytos preparato charakteristikos: - farmacinė forma - biologinis prieinamumas - dozė - veiklioji medžiaga ir t.t. atlikti tyrimai turi būti patikrinti pagal tarptautinius standartus: - dvigubai (trigubai) akli - kontroliuojami - retrospektyviniai - atsitiktinės atrankos bet kuris specialistas žinodamas šiuos standartus gali įvertinti, ar licencijuotas vaistas juos atitinka, vaisto charakteristikų aprašai skelbiami viešai. Net neabejoju, kad visi preparatai Lietuvoje tokius reikalavimus atitinka, nes ES reikalavimai vieni griežčiausių pasaulyje, kai kuriais atžvilgiais griežtesni nei JAV. Kitas klausimas, kodėl Rusija nepateikia šių duomenų licencijavimo procedūrai? Bijo nešališko vertinimo (kaip minėjau Oksfordo mokslininkai paskelbė viešai, galima pasiskaityti)? O gal nėra komercinio intereso tiekti į milijardinę vakarų rinką, turtingiausioms pasaulio valstybėms? Nesvarbu, ką tvirtina Rusija, Kinija, šeichai (šiaip labai keistai atrodo, kai Putinas net nurodė iki kurios datos vakcina turi būti pagaminta, tai labai neįprasta praktika), reikalingas nepriklausomas vertinimas. Jie gali ir dramblio kaulo miltelius naudoti "oficialioje" medicinoje - ot naujiena. Kad VVKT ir EMA nepriklausomos - neabejotina. Pažįstu buvusį vadovą, atsakingą už vaistų rinkos kontrolę - puikus specialistas, vienas geriausių šioje srityje šalyje, tikrai ne "politinės propagandos" marionetė, kaip bandai pavaizduoti. Negi taip sunku suprasti, kad yra institucijos kur dirba tūkstančiai specialistų ir nepriklausomai nuo politikų valios tikrina preparato aprašą? Toliau - jei gamintojas mano, kad yra diskriminuojamas dėl kilmės, gali kreiptis į teismus, gi ne Rusijoj gyvenam galima ginti savo interesus įvairiais būdais. O gal ir visi teismai varo propaganda? Daug vaistų ir Lietuvoje yra, kuriuos tiekia Rusija, aišku generiniai, nes farmacijos srityje Rusija tikrai negarsėja. Huawei, manau, ne į temą visiškai. Vaistų rinka reguliuojama daug griežčiau ir unikaliai - kitaip nei bet kokia kita rinka. Politikos čia labai mažai. Daug daugiau jos rasi kokioj maisto/elektronikos/energetikos ir t.t.
menten 2020-08-14 19:31
Bet ar verta rizikuoti savo šalies piliečių sveikata? Ir dar pirmiausia vakcina bus išbandoma su medikais. Gerai, jei viskas pasiseks, o jeigu... Vakarų Europa jau turėjo labai skaudžią pamoką, nemanau, kad ryžtųsi vėl nerti stačia galvą.
_alvydas_ 2020-08-14 20:38
Žiūrėk, manau pats neįvertini vienos kaip man atrodo visai realios galimybės: Pagalvok kodėl kūrime dalyvavo gynybos ministerija ?? Gerai pagalvok. Dėl bajerio? Kad vaikščiot su automatu išpaskos mokslininkų ? Nemanau. Spėju jie sugalvojo planą kaip viską paspartinti, bet tas planas nelabai etiškas ir jo rezultatų skelbti negali. Manau jie ne tik skiepijo tuos kareivius savanorius, bet ir juos užkrėtinėjo po to tuo virusu. Spėju tokių dalykų demokratijos sau leisti negali. Bet jie traktuoja tai kaip karą prieš kitus ir už savo žmones, tai kare kaip kare daroma kas efektyviausia. Todėl manau jie turi gerų, bet neskelbtinų duomenų, kitaip taip neblefuotų. Kiek gi blefuosi, kelis mėnesius, kokia iš to nauda.
menten 2020-08-14 22:21
Nu aš ne politologas, bet jie dažnai blefuoja ir tai skirta vidiniam vartojimui. Putino režimui nerūpi, ar Vakarai patikės, kad vakcina sėkminga ar ne. Svarbu, kad rusai tikėtų, kad aplenkė visą pasaulį ir dėkotų Putinui. Jie gali paskelbti, kad po vakcinacijos pas juos nebėra COVID ir kas patikrins, ar čia tiesa? Vakaruose bet kuris medikas gali atsistoti ant bačkos ir pareikšti, kad valdžia meluoja, atvejų daugiau nei skelbiama, klastojama statistika ir t.t. negi tarp tūkstančių žmonių, kurie dirba su testavimu/ analize/ statistika neatsiras nei vieno sąžiningo? realiai Lietuvoje tas ir daroma, daug pilietiškų žmonių praneša, kai valdžia "persigiria" Geriau pats atsakyk į klausimą - jei Rusija pasiekia tokių puikių rezultatų, tai kodėl nesukuria daugiau stebuklingų vaistų? Tegul naudoja kokius tik nori neetiškus metodus, aukoja savo piliečius, įtraukia gynybos ministeriją ar ką tik nori.
Arunas1948 2020-08-14 22:28
Viskas kvepia milijardais, jusu ziniai statoma gamykla vakcinos gamybai Lietuvoje.
jull 2020-08-15 01:36
Baisu, jei rusai toj vakcinoj turi kazka kengsmingo. Blogai, jei tiesiog neveiksmingo. Cia problema, o ne antivakseriai. Del ju skaiciaus nera ko parintis. Musu rusis nebutu isgyvenus, jei neturetu savisaugos instinkto. Kadangi jis normaliai funkcionuoja pas didziaja dali, visokie antivakseriai tiesiog anksciau ar veliau gaus pvz., mokyklu/darzeliu/vieso sektoriaus darbo vietu bana ir pasibaigs. As nenoreciau but antivakseriu, kai pasibaigs bapkiu dalinimas ir sitos pandemijos ekonominiai efektai pasirodys visu grazumu. Bus daug piktu del smarkiai sutrikdyto gyvenimo zmoniu, o visokie savanaudziai pridurkai, ypac kai yra bent koks pagrindas prie ju prisiknist, yra labai jau tinkamas taikinys apkaltint ar bent jau pasakyt, ka apie juos galvoji. Jiem butu naivu tiketis, kad kas nors sitos galimybes neisnaudos, kad parodytu kaip "efektyviai sprendzia problemas", "rupinasi savo tautos gerove" ir t.t., labai jau gera, minimaliu sanaudu reikalaujanti proga. Tas pats su pasitikejimu medikais, blogiausiu atveju, bus daugiau "google savidiagnostikos" kas, panasu, medikus uzknisa. Bet susidurus su sveikatos problemom, visi nepasitikejimai, toks vaizdas, kazkaip pasidaro daug maziau reiksmingi didziajai daliai pacientu. Paprasciausiai pries kiekviena atsiranda paprastas pasirinkimas: sirgt/mirt, ar kreiptis i specialista ir baigt tas nesamones. Xz, gal vis dar galetum del danties skausmo siais laikais vietoj stomatologo kreiptis i kalvi, tik kazin, ar ateitum antram vizitui...
_alvydas_ 2020-08-15 08:42
Neturi tiek žvalgybos resursų ( tik ypač svarbiem jų manymu tikslams) Nebūtinai viskas vogta, bet žinant ką ir kaip daro šiuo metu kiti spėju gerokai palengvina darbą. Ir tai dar viena priežastis kodėl kuria kartu su kariškiais. Šiaip jau vakcinas pasaulis turėtų kurti atviru kodu, kaip programuotojai dalį atvirų projektų. Kad visi viską žinotų realiu laiku kas vyksta kitose laborotorijose. Dėl vakcinos kenksmingumo keletą minčių: jei viruso potencialas yra arti 100 procentų visos populiacijos, tai vakcinos kenksmingumą reiktų lyginti su pačiu virusu santykiu viens prie vieno. Kažkaip atrodo neįtikima, kad tokiom aplinkybėm išvis kažkas sukurtų vakciją labiau žalingą už virusą. Ten gi tik to orginalaus viruso vienokie ar kitokie gabalai be galimybės daugintis. Kiek suleido daugiau jų neatsiras pačiam organizme. Ir neigiama reakcija turėtų būti pagrinde būtent pas tuos pačius žmones kurie sureguotų į tikrą virusą. Manau šita koreliacija turėtų būti labai stipri ir žmonėm atspariem tikram virusui tas skiepas (bet kurios firmos) nieko labai nekenktų. Na aišku dėl tikimybės , kad dar kurį laiką neužsikrės žmogus gali nuspręsti laukti didesnio aiškumo kuri vakcina kenkia mažiau. Bet čia turėtų būti žmogaus pasirinkimas dar laukti ar naudoti tai kas yra.
AAA000 2020-08-15 09:14
nesutinku, kad cia sovietinis palikimas. sovietai medicinoje buvo pragmatikai. cia butent bezdzioniu kiekio medicinoje klausimas. ir butent problema pasauliniu mastu. jei tave gazdina antivakseriai, ar kad kazkoks putinas priverstiniu metodu nepatvirtinta galutiniai bandymais vakcina suskiepys - tai tik rodo kad tu neisisamonini sitos problemos medicinoje masto as ziuriu i viska labai paprastai: yra tokia problemele - gyvi orgnizmai uzsilenkia. nes ateina MIRTIS yra sukurtas mokslas - medicina. kurios VIENINTELE paskirtis kovot su sita nepageidautina problemele. ir siulyt kovos priemones. VEIKSMINGAS. o viso sito mokslo rezultatas skaiciuojamas labai paprastai. buna poveikis visai populiacijai. arba jo nebuna. pradzioje, kol medicinos mokslo galima sakyt nebuvo - buvo tiesiog elgsenos metodai. va karantinas, ar ten kaukes, ar ten atstumu laikymasis ir yra tie super senoviniai elgsenos metodai. cia net ne medicina. nes ateje is tu laiku, kai nesuprato kas per liga, kokios jos priezastys - bet pastebejo poveiki. nu ir isdirbo elgsenos budus. cia principe evoliucija - nes tokius elgsenos metodus ir nemastantys gyvunai naudoja kai atejo virusas - viskas nusirito i gyvunu elgesio lygio metodikas. cia yra visiskas FAIL medicinos mokslo... dabar paziurekim PAMATINES priezastis - del ko tai atsitiko. cia kaip as suvokiu problemos esme. o tai ivyko butent del bezdzionizmo isigalejimo medicinoje. vakcinacija yra butent tik laikino pobudzio priemone. ji medicinine - cia viskas su ja gerai. bet sulinde i medicina bezdziones uzsisedejo ant lauru taip sakant nes pilnai medicinine priemone butu tik efektyvus gydymas - jau po fakto. kad isgelbet gyvybe. uzsikretei - isgelbejo. o ne prevencine priemone. kai gelbejama ateities kartos cia aiskiai medicina nebesusitvarko. o paanalizavus giliau - taip ir turejo nutikt. nes faktiskai visas medicinos mokslas nuejo bezdzioniska kryptim - kai savo nuopelnus pradejo skaiciuot buhalteriniais metodais, o ne per realius pasiekimu parametrus. visi prisitrimitavo apie siuolaikiskus gydymus ir t.t., nors tik NATURALAUS mirstamumo statistika pagerino. pacio MIRSTAMUMO visiskai neatitolino - nors prisiskelbta - kad kalnus sitose srityje nuverte . as visa tai vertinu, kad medicina sukure tiesiog nauja nisa - kurios nebuvo evoliuciskai (nupirdusiu bezdzioniu skaitlinga grupe). na ir atejo virusas - kuris isuko i sita MEDICINOS MOKSLO sukurta nisa. pries tai buvo gripas. panasaus tipo uzkretejas. o cia tiesiog kito tipom bet tos pacios nisos virusas. MEDICINA SITA PROBLEMA IR SUKURE - savo neveiklumu. nes uzsisedejo bezdziones nepajudinamuose medicinos stulpuose nu ir dabar bus arba pokyciu, arba nebus - tik bezdziones liks ------ sakykim kaip as isivaziduoju pazangia medicina - nu tai kai priemone tikrai, ir veiksminga, ir ilgalaike, ir stabili. ivertint kai tiesiogiai galima - o ne statistiniais manipuliavimais. sakykim kokia nors odontologija-stomatologija, ar ten sanariu protezavimas, ar dirbtine sirdis ir pan. ten yra sakykim protezavimas koks nors - nu tai cia pazangu is esmes - nes protezas ir po MIRTIES islieka funkcionalus tai cia vienareiksmiskai perspektyvi kryptis. ar ten kur vystoma organu atauginimas-isauginimas - cia jau kaip ir duoda laiko. bet dar neaisku ar pratempia evoliucine mirties riba - nes ten kruvos problemu - atmetimai, tas pats senejimas ir pan... ------ o dabar atejo viruselis - ir net atsilikusios medicinos paslaugu nebeteikia niormaliai... prisireike priestvaniniu priemoniu kazkokiu --- karantinu ir t.t. elgesio modeliu ribojimo... jus gal ziurit ir nematot, kas vyksta. juk taip viskas aisku. savaime... medicinos mokslo kolapsas vyskta pagal mane ir tiek... prarudijo medicinos nepajudinami stulpai(sustiptinti medziai) - is vidaus supuvo. kad net keli antivakseriai su putinu - gresme
Arunas1948 2020-08-15 09:28
Siuolaikine medicina as isivaizduoju tokia kokia naudoja karviu fermose arba kiauliu fermose, sedi mano giminaitis Norvegijoje prie kompiuterio ir duotuoju momentu zino viska apie karviu sveikata, kodel nenaudoja tokios sistemos zmonems, dabar visi keikia kad negali patekti pas gydytojus, gydytojai dziaugiasi kad gali kavute gerti, turetu zmogus cipa, per kompiuteri seimos gydytojas stebetu zmogaus sveikata, uzsidega raudona lempute, gydytoja ziuri kas negerai, jeigu reikia issikviecia tyrimui, fantastika, ko laukiama.