Erdvė ir laikas gali būti tik iliuzija? Iš proto vedančios mįslės ir galimi jų sprendimo būdai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

GNU 2021-03-29 02:00
Labai geras ir įdomus straipsnis. Gal net kiek per moksliškas, tarp visų turgelių Ačiū išvertusiems.
svetys 2021-03-29 10:16
70 metų) išdrįso nagrinėti patį (tiesiog) judėjimą, o ne „daiktus“. viewtopic.php?f=21&t=44357 Matomai teks ir vėl užvesti kokią "antimokslinę" temą apie patį judėjimą.
Dannas3 2021-03-29 10:41
tik keistokai skamba išversti terminai( vietom net neišversti) kai esi įprates klausyt ar skaityt anglų kalba
punktyras 2021-03-29 12:58
Nemenkas iššūkis paversti tokį tekstą bent iš tolo skaitomu
Shinigami 2021-03-29 13:09
Matai, čia lietuviškas straipsnis tai turėtu vartoti lietuviškus terminus, nes kažkas prisikabins kad terminai neišversti. Bet ne visada lengva išversti mokslinius terminus, dažnai net patys mokslininkai to negali padaryti. Kai studijavau universitete dažnai net dėstytojai nežinojo kaip kai kurie terminai vadinasi lietuviškai, nes visada naudoja angliškus. O dar labai retai pasitaiko ir tokie variantai kad vartotoja ne mokslini terminą, o vietini pavadinimą. Straipsnis patyko, puse terminų nesupratau bet patiko. Dar kiekviena straipsnį reikia pritaikyti tiksliniai auditorijai. Jei rašai delfio avių bandai, reikia rašyti vienu stiliumi, jei rašai tiems kurie nėra tos srities specialistai, bet turi šiek tiek košės galvoje, rašai kitokių stiliumi. Jei rašai tiems kurie šia sritimi domisi rimtai, tai rašai visai kitu stiliumi. Šitas straipsnis labiau skirtas tam kas tuo domisi, todėl ir daugiau mokslinių terminų.
Dannas3 2021-03-29 13:24
tai klausimas ar neina išverst emergentines, dekoherencija, aproksimacija. Ar čia jau išversta?
bahuriux 2021-03-29 14:21
kokia kryptim, kokiu greičiu, kokiu tikslu, kas tam niekui suteikė pradinį impulsą? Jeigu tu pirktum pavežėjimo paslauga, o tave vežtu su įsivaizduojamu taksi kuris juda tik taksisto paėmusio iš taves pinigus vaizduotėje. Tikiusi liktum patenkintas savo filosofijos veikalu.
punktyras 2021-03-29 16:06
, emerdžentinė evoliucija; pagal idealistinės filosofijos teoriją — pasaulio vystymasis staigiais, netikėtais šuoliais, sukeliančiais naujas kokybes. - Tarptautinių žodžių žodynas (TŽŽ) https://tzz.lt/e/emerdzencija/
Niemand 2021-03-29 17:33
Kas toliau pačiame straipsnyje paneigiama
mindaugas.vaitiekūnas 2021-03-29 18:29
Čia man vienam login (su FB paskyra) problemos bandant parašyti naują komentarą? Jau esamus papildyti galiu, bet rašyti naujo ne, nes rodo, kad neprisijungęs. Bandant prisijungti tik "persikrauna" ir vėl "neprisijungęs".
svetys 2021-04-08 13:28
„ale bahurėlių“ įžvalgos ta tema?
bahuriux 2021-04-08 19:58
O kas tau pačiam neleidžia parašyti tokio straipsnio apie tavo išplėtotą judėjimą kurį sukėlė niekas. Dar viena įžvalga. Teorijos ir tai patvirtinantys eksperimentai rodo, kad laukai turi savo nešėjus, arba sąveikos perdavėjus, tai bozonai. Elektromagnetizme tie sąveikos pernešėjai yra fotonai ir virtualūs fotonai visuose procesuose ir vyksmuose. Fotonai pvz yra energijos pernešėjai tarp atomų ir molekulių, o virtualūs fotonai atsakingi už tai, kad dalelės turinčios krūvį sąveikautu, virtualūs fotonai perduoda impulsą į abi puses ir pritraukia teigiama su neigiamu ir atstumia vienodą krūvį turinčias elementarias daleles. Stipriajai ir silpnajai branduolinei sąveikai perduoti irgi yra bozonai gluonai ir Z bei W bozonai. Taip pat nesenai atrastas Higso bozonas jų laukas atsakingas už tai, kad elementrios dalelės turėtu masę. Tik gravitacijos neapima standartinis modelis, kolkas. Ok jau išaiškinau, kad laukai turi vidinę sudėtį. Dabar apie pačias elementariausias daleles pvz kvarkus ar leptonus, jų vidinę sudėtį bando aiškinti stygų teorija ir ji tikrai neteigia, kad tos dalelės neturi vidinės sudėties, preišingai bando pagrysti, kad tos dalelės sudarytos iš vibruojančių kiekviena savo dažniu "stygų", bet tos stygos gyvena šešiose ar kiek ten tų dimensijų, pačios būdamos vienos dimensijos objektais. Kadangi su gravitacija tau pateikiau pavyzdžių, tai čia nesiplėsiu. Jei norėsit įmesiu keletą mokslo populiarinimo straipsnių ir video, kur smulkiai išnarplioti ir suprantamai kiek tai įmanoma pateikti tie dalykai. Svety pripažink, kad tau nepatinka mokslinis metodas ir tu nežadi juo vadovautis vystydamas savo išvystytą filosofijos veikalą ale judėjimo fizika ir tada ale bahūrėliai tave paliks ramybėj. Nes suprantama kad filosofijoms nereikia įrodymų, arba remtis kitomis jau eksperiementais patvirtintomis teorijomis užtenka pafilosofuoti.
svetys 2021-04-09 08:09
Visiškai begėdiškas ir absoliutus melas sklinda iš paties. Dėl įrodymų. Turiu asmens dokumentą su gimimo data. Ir tėvai turi tokius pat oficialius dokumentus. Taigi, tos datos atspindi tą kitimo būdą kaip (kuriuo nuoseklumu) tai įvyko. Taigi, civilinės metrikacijos ir bažnyčios yra pilnos analogiškų/empiriškų/ įrodymų. Dėl eksperimentų. Jei pačiam jų labai reikia. Pasigaukite pelių porą, uždarykite narvelyje ir pažiūrėkite kaip ten išeis: ar peliukai atgimdys savo tėvus, ar ta pelių pora atsives peliukų vadą. Žodžiu (pagal patį) nei gyvūnų, nei augalų kartos nesikeičia, diena nakties nekeičia (jei nepateiksiu to įrodymų ir eksperimentų). Žodžiu jums judėjimas kažkokiu aspektu lyg ir yra – bet judėjimas kitimų jokiais būdais nesukelia ir pastarųjų būti negali (žodžiu Visata yra nekintanti ir statiška) (o kitimų būdai yra antimokslas, pseudomokslas ir t.t. ir pan.). Žodžiu esate tobulas šios srities plokščiažemistas – ir ar aš turėčiau su tokiais aiškintis? (juk yra puikiai žinoma, kad plokščiažemistų jokie argumentai neveikia) Lai jau jie tegyvena savo prasminguosius gyvenimus.
svetys 2021-04-18 10:35