Atsinaujinanti energetika: svajonės gražesnės už realybę

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arns 2010-01-13 23:10
Labai tiksliai pasakyta, tiksliau suskaičiuota, net pačios moderniausios šalys, kaip pvz Danija, nesugeba nė pusės energijos pasigaminti, o juk net neturime elektromobilių, jei jie atsiras(o tai greičiausiai), tai reiks dar daugiau elektros, o vien iš atsinaujinančių išteklių neišgyvensime.
ZydriusX 2010-01-13 23:10
Mus išgelbėt gali nebent Branduolių sitezė, bet ir ten dar labai daug problemų Bet kol kas atsinaujantys šaltiniai vis tiek yra geriau, negu iškastinis kuras
ZydriusX 2010-01-13 23:12
jep, čia dar viena didelė problema gali atsirast
Sauliaus 2010-01-13 23:35
Labai jau nuvertinti atsinaujinantys eneregijos istekliai. Didele perspektyva juose.
KeepGoing 2010-01-13 23:50
Kuo blogas iškastinis kuras? Globalinis atšylimas?! Nejuokinkit... kol baigsis iškastinis kuras ir tą minėtą sintezę turėsim. Kažkoki klaunai daro problemas kur jų nėra...
Arns 2010-01-14 00:02
tame ir esmė, kad tik perspektyva, pakolkas esamos technologijos beveik bevertės, reikia jas kuo greičiau tobulinti
immortallt 2010-01-14 00:51
Keepgoing, kiek trilijonu tonu iskastinio kuro sudeginome, kiek laiko jis formavosi ir kiek anglies dvideginio ir kitu siltnamio duju tai ismete. Jeigu sakysi, kad visa tai apsorbuoja gamta, tai musu medziai Lietuvoj jau butu sekvojos dydzio. O del atsinaujinanciu saltiniu, tai musu technologijos paimti ta energija yra akmeninio rato lygio vos ne. Efektyvumas 20% jau yra daug... Tuo labiau ir pacia energija naudojame labai neefektyviai. 50% energijos sanaudas galime tikrai sumazint modernizuojant viska. Arns, jeigu nepastebejai, skaiciavimai buvo atlikti remiantis ne elektros energijos poreikiu, bet bendrai energijos isreikstos kwh/d ir visokios rusies.
Arns 2010-01-14 01:01
immortallt, tą aš žinau, bet ir sakau, kad su laiku populiarės elektromobiliai, taigi reikės daugiau GRYNOS elektros, o ne išvestinio naudingumo, kiek gi elektros sugeneruoja vidaus degimo variklis. beje, iškastinio kuro elektrinės, pakol kas sukuria didesnį naudingumo koeficientą, nei tą sugeba padaryti atsinaujinančios energijos elektrinės. Ar dar reikia minėti, kad tai ir didesniais mastais vyksta?
T 2010-01-14 08:16
Manau ne 300, o tik 30 atominių jėgainių blokų užtektu, ar 300 blokų visai vakarų Europai. Manau Danijoje, kurioje vėjas pagamina apie 20 procentų elektros, teoriškai naktį pradėjus veikti visoms elektrinėms net apie 1/3 perteklinės elektros turėtu buti eksportuojama į užsienį.
gedas 2010-01-14 08:40
o kokia prasmė iš elektromobilio, jeigu jis naudos elektros energiją, pagamintą šiluminėj elektrinėj? manau žmonėm reiktų labiau taupyt elektrą, išjunkt kai nereikia, o atsinaujinančių šaltinių dalį padidint iki kokių nors 25% ir tai jau būtų neblogai.
Mikis 2010-01-14 09:14
Ar su tais paskaičiavimais nebus taip kaip "Londone jie vyko ir buvo suskaičiuota jeigu tokiu pat tempu didės arkliu kiekis tai po 20m nebus įmanoma gatvėse perlipti per arkliu mešla" tokie skaiciavimai buvo atlikti ir buvo publikuojami (nepamenu kuriais cia metais buvo ta problema bet tikriausiai supratote kad ne dabar noriu aš privesti prie to kad pasikeitus technologijoms (kas vyksta dabar didelia sparta) tiesiog gali ir nelikti šios problemos iš vis (tikiu, noriu tikėti kad taip ir bus). Išras saules baterijas kurios veiks 50% našumu vėjo jėgainės dar tobuliau veiks, puikiai įvaldysime vandenilio panaudojimą ir t.t.t.t o gal kas kas išras visiškai ką nors naujo ko dabar mes net nežinome ir net nenujaučiam (o gal jau ir išrasta?). Londoniečiai irgi nenujautė kai skaičiavimus atliko kad taip pasikeis gyvenimas...
modis 2010-01-14 09:55
Tokio trumpo proto paieškot reikia Tu šneki apie "elektrą" kai autorius šneka apie "energiją". Nėr skirtumo energijos rūšyje. Beje reiktų dar paskaičiuoti kas sunaudoja daugiau "energijos" nuvažiuot 1km, vidaus degimo ar hibridas ar elektromobilis. Kiek rašė su elektromobiliu 100km papigei gaunasi. O palyginimas su arklio mė*** labai tinkamas Pagyvensim pamatysim. Bet kokiu atveju energijos gaminimo paskirstymas per visus šaltinius yra europos ateitis. Konkurencija muš kainą.
Arns 2010-01-14 10:08
Matyt susipainiojau, sorry, tik įdomu kodėl skaičiuoja ne galonais litrų tam tikros rūšies kuro, o pvz atominiais reaktoriais? Taigi, galima suprasti jog viskas paskaičiuota ant to, kad veiktu viskas VIEN ELEKTRA. Juk ir atsinaujinantys energijos šaltiniai, mano žiniomis, gamina tik elektrą Hibridas hibridui nelygus, bet šeip hibridas labiau teršia gamtą, nes daug sunkesnė mašina, VISADOS, nes turi kelis variklius, o mažatūrė mašinytė, su tokiu pačiu vidaus degimo varikliu, be papildomo svorio, tikrai sunaudos mažiau kuro.
Tadas Cern 2010-01-14 10:32
manau naftininkams ramu del to kad i rinka ateina elektromobiliai. Nes musu energetiniu resursu nepakaks tokiam elektros kiekiui patenkinti ir nafta deginsime nebe vidaus degimo variklyje o elektrineje tad viskas po senovei...
Mikis 2010-01-14 10:49
Ale tiesa ir vėl jie į prieki galvoja
Minde317 2010-01-14 10:59
Ir as kelis skaiciukus pridesiu: straipsnyje pamineta, kad norint visa Europa (greiciausia Europos zemyna, o ne ES salis) aprupint saules energija Sacharos dykumoje reiktu pastatyt 0.35 mln km2 (mln = milijonas, km2 = kvadratinis kolometras) plocio jegaine. Europos plotas 10 mln km2 Sacharos dykumos plotas 6-9 mln km2 Visos zemes pavirsiaus plotas yra 510 mln km2, kur 71% sudaro vanduo, tai zemynai sudaro tik 153 mln km2. Visa Sahara apstacius Saules jegainemis galetume aprupint 17-25 Europos plotu. O Europos plotas 15 kartu mazesnis uz visu zemynu plota. Isvada: siandieniniam energijos poreikiui uztenka is Sacharos dykumos padaryt Saules energijos jegaine ir visiems uztek energijos *padaryta prielaida, kad energijos visiem zemynams reikia atitinkamai kaip Europai. **beto dykumu yra ir daugiau
Mikis 2010-01-14 11:16
Na i skaicius nesigilinau bet jei tai tiesa parasyk dabar knyga ir tapsi patarejas energetikos
modis 2010-01-14 12:02
Atomine energija dabar vienintele alternatyva masinei elektros gamybai centralizuotai. Visos zalios energijos reikalauja dideliu plotu. O chia kureni viena shilumine/atomine jegaine ir elektros visai lietuvai uztenka (daleiskim) Atomine energija manau yra brestanti musu klaida, kurios mums provaikaiciai nedovanos (jei ju bus)
enternald 2010-01-14 12:41
Šis fizikas kirto gerą smūgį žaliems, kurie tiki nekenksminga energija, bet nenori atominių, hidroelektrinių, kurios 2 realiausi energijos šaltiniai, kol saulės negalime panaudoti neturėdami sacharos, ji tarkim tiktų šildymui, bet ne elektromobiliui. Pažiūrėkit kaip visi sako apie vėją geras, bet nenori prie namų, nes garsą atseit skleidžia trukdo gyvuliams, žudo paukščius. Aš prieš tokį žalią mastymą, kuris prieš pažangą (vienas greenpeace įkūrėjas dėl to paliko organizaciją, nes ji tapo politinis įrankis ir kova prieš globalizaciją ar kapitalizmą ir laisvą prekybą), tokie žalieji man primena viduramžių fanatikus, kurie plakėsi save skelbdami pasaulio pabaigą (ir tuo pačiu stengėsi kokį protingai mąstantį žmogų nužudyti ar įskųsti inkvizicijai). Nuo maisto stygiaus išgelbėjo trąšos ir pramonės revoliuciją. Vienintelė koncentruota žalia energija gali būti tik termobranduolinė, kuri vis dar turi būti išrasta, bet jau yra protestuotojų, kurie sako kad ji pavojinga nors tai klaida, nes atominėje elektrinėje urano gali būti tonomis, o termobranduolinėje greičiausiai bus kilogramai.
lape 2010-01-14 12:54
Mobilaus pakrovėją išjunginėt reikia todėl, kad kartais jis užsidega.