Rubiko kubo „mįslei“ įveikti užtenka 20 žingsnių  (15)

Rubiko kubo galvosūkis visada gali būti išspręstas 20-čia žingsnių arba mažiau, atskleidė tarptautinė mokslininkų ir „Google“ inžinierių komanda.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dėl to, kiek mažiausiai ėjimų reikia, kad būtų išspręsta bet kuri populiaraus žaislo konfigūracija, jo naudotojai ir matematikai galvas suko beveik tris dešimtmečius.

Bet dabar tyrėjų grupė Kalifornijoje, kuri naudojosi „Google“ kompiuteriais, išsiaiškino, jog bet kuriai konfigūracijai išspręsti užtenka iki 20 žingsnių, rašo telegraph.co.uk.

Pasak Kento universiteto Ohajaus valstijoje (JAV) profesoriaus Morley Davidsono, kuriam talkino „Google“ inžinieriai ir kolegos matematikai iš JAV bei Vokietijos, buvo „absoliučiai beviltiška“ išbandyti ir patikrinti visas įmanomos Rubiko kubo konfigūracijas, todėl tyrėjai padalijo jas į 2,21 milijardus grupių po 20 milijardų variantų. Po to matematikai pasitelkė simetriją siekdami supaprastinti tolimesnius skaičiavimus.

„Jei paimsite sumaišytą kubą ir apversite jį aukštyn kojom, užduotis nepasunkės, galvosūkiui išspręsti vis tiek prireiks to paties žingsnių skaičiaus. Užuot nagrinėjus abi kubo pozicijas, pakanka išspręsti vieną, o tada galima „apversti“ sprendimą, kad jis tiktų antrajai konfigūracijai“, - teigiama tyrėjų grupės tinklalapyje.

Pasak moklsininkų, kiekvieną tokią pavienę sprendimo problemą galima įveikti paprastu staliniu kompiuteriu su atitinkama programine įranga. Paprastai atsakymas paaiškėja mažiau nei po 20 sekundžių. Tačiau standartiniu asmeniniu kompiuteriu apskaičiuoti maksimalų žingsnių skaičių Rubiko kubui sudėti prireiktų maždaug 35 metų, teigiama pranešime. Pasitelkus „Google“ superkompiuterį, tai padaryti pavyko vos per kelias savaites.

Anot tyrimo rezultatų, yra "tik" 300 milijonų Rubiko kubo konfigūracijų – mažytė visų įmanomų variantų dalis – reikalauja 20 žingsnių. Daugumai galvosūkio konfigūracijų tereikia tik 15 – 19 žingsnių, pranešė matematikai

Iš viso tyrėjai patikrino daugiau kaip 43 kvintolijonus galimų pozicijų, kurias kubas gali turėti. Profesorius Morley Davidsonas iš Kento valstybinio universiteto Ohajuje sakė, jog dabar jie tikri, jog magiškasis skaičius yra 20.

„Rubiko kubas buvo 9-ojo dešimtmečio ikona, kai aš augau, ir buvo priežastis, kodėl pasirinkau matematiką. Tai tikriausiai populiariausia dėlionė žmonijos istorijoje“, – sakė M. Davidsonas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(19)
(3)
(15)

Komentarai (15)