Sukurta važiavimą su dviračiu aprašanti formulė  (4)

Nors teigiama, kad yra vos keletas dalykų, lengvesnių nei važiavimas dviračiu, mokslininkai nustatė, kad tai daryti yra pakankamai sudėtinga. Ypač jei savaime išeinantį veiksmą bandai išskaidyti į konkrečius poveikius ir aprašyti viena matematine formule.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai iš trijų šalių daugiau kaip trejus metus kūrė matematinę formulę, kuri atspindėtų gebėjimą, kurį turi daugelis vaikų, jau nekalbant apie suaugusius.Galiausiai buvo sukurta važiavimą diračiu aprašanti formulė - kaip matyti žemiau, ji nėra labai jau paprasta. Trumpai komentuodami formulės kintamuosius mokslininkai populiariai aiškino, jog ją sudaro inercijos jėgos + giroskopinės jėgos + traukos ir išcentrinės jėgos poveikis = kūno pasvirimas ir dviračio pedalų mynimas. Kalbant dar paprasčiau, jei neminsite pedalų pakankamai greitai, kad dviratis išsilaikytų tiesiai, nuvirsite. Nedidelė naujiena važinėjantiems dviračiu. Lygtis, kurią sukūrė Britanijos, JAV ir Olandijos mokslininkai, gimė atliekant tyrimą, kurio tikslas – pateikti patarimų tėvams, mokantiems savo vaikus važiuoti dviračiu.

Prie formulės kūrimo prisidėjęs Arendas Schwabas iš Delfto technologijos universiteto Nyderlanduose aiškina, kad nuo pat dviračio išradimo XIX amžiaus 7 dešimtmetyje, mokslininkai, naudodami Niutono judėjimo dėsnius, bando paaiškinti jo unikalų judėjimą ir sugebėjimą išlaikyti pusiausvyrą.

„Žmonės daugiau nei šimtą metų bandė išsiaiškinti, kodėl dviratis, paveiktas varomosios jėgos, pavyzdžiui, pastumtas, pats išlaiko pusiausvyrą“, – kalbėjo jis.

Kruopštus matematinis važiavimo dviračiu pagrindimas ir tolimesni tyrimai galiausiai gali paskatinti geresnio dizaino dviračių atsiradimą, kurie bus stabilesni ir saugesni.

„Naudodami mūsų lygtį, galime imituoti dviračio judėjimą ir nuspėti, ar jis tam tikromis sąlygomis, pavyzdžiui, važiuojant per duobę ar papūtus stipresniam vėjo gūsiui, liks stabilus, ar ne. Pavyzdžiui, jei kuriamas sudedamas dviratis su mažesniais ratais ar trumpesne ratų baze, ši lygtis leis įvertinti, kaip šie dizaino pokyčiai paveiks dviračio stabilumą ir elgseną“, – tvirtino A. Schwabas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)