Kietas riešutėlis: ar įveiksite Singapūro moksleiviams skirtą užduotį?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

rwc 2015-04-14 12:07
Ha, atspėjau mintinai per 2 minutes! Straipsnyje pateiktas sprendimas man atrodo kiek per sudėtingas.
celsyum 2015-04-14 12:16
nu nereikejo spėt. Issprendziau mano gimtadienis ta diena , geras sutapimas
rwc 2015-04-14 12:56
Tai kad čia nieko nereikia spręst - tik vizualiai išbraukti neįmanomus variantus. Atmeti mėnesius su unikaliom dienom (teig. A1; lieka 2 mėn.); iš likusių atmeti pasikartojančias mėnesio dienas (teig. B; lieka 3 variantai); po to išmeti mėnesius, kuriuose dar likę >1 diena (A2). Lieka vienintelis mėnuo ir vienintelė diena. Jei neliktų nė vienos kombinacijos arba daugiau nei viena - uždavinys būtų nekorektiškas, todėl papildomai tikrinti nereikia. Pateiktas sprendimas tikrai per sudėtingas. Mums visai nesvarbu, Albertas nustato, kad ir jis žino atsakymą - teisingą jo išvadą garantuoja mano aukščiau paminėta korektiškumo sąlyga.
punktyras 2015-04-14 13:04
Olimpiadoje tikriausiai reikia pateikti ir paaiškinimą, kodėl būtent toks atsakymas, kad neliktų aklo spėjimo galimybės.
rwc 2015-04-14 13:41
Tai aš ir paaiškinau: 3 teiginiai (visi "public knowledge") - 3 išbraukymai. Kažkokių paslėptų kintamųjų ar sąryšių šitame uždavinyje net nėra. 3 žingsnyje grįžti ir skaičiuoti, kokius skaičius išgirdo atskirai A ir B yra perteklinis veiksmas. Per daug pradinės informacijos, kad būtų dar kur galvoti. In fact, A ir taip žino per daug - jam visai nereikia žinoti konkretaus mėnesio; pakanka "07 arba 08", kad uždavinys išsispręstų (kad ne 08, tampa aišku po B atsakymo). Analogiškai uždavinys išsispręstų, jei dialogas būtų: A: nežinau, kada Šerilės gimimo diena, bet žinau ir tai, nežino B B: vis dar nežinau A: o aš jau žinau B: vis dar nežinau. Tik čia daugiau supainiotų variantų - nėra vienos "public knowledge ekspertinės bazės", būtų 2 sprendimai. Kadangi mes nežinome, kuris iš jų tikrai teisingas, tuomet reikėtų pagrįsti, kodėl tikslų atsakymą žino tik A.
Luitas 2015-04-14 15:07
Su šia sąlyga gautume, kad A negali žinoti teisingo atsakymo, B nepasako, kad dar vis nežino. Nekorektiška sąlyga.
SpamisNotatentionas 2015-04-14 15:59
Idiotas tas kas vertė, lietuviškai klaidinančiai skamba. Albertas: nežinau, kada Šerilės gimimo diena, bet žinau ir tai, kad jos gimimo dienos taip pat nežino Bernardas. Turėjo būti taip: Nežinau kada Šerlės gimtadienis, bet žinau, kad Bernardas taip pat nežino. Tačiau Bernardas iš žino dieną! žodžio 'diena' pavartojimas lietuviškame vertime iškreipė sąlygą.
audrius.kazlauskasro 2015-04-14 16:26
Albertas: nežinau, kada Šerilės gimimo diena, bet žinau ir tai, kad jos gimimo dienos taip pat nežino Bernardas. Ar teisybe, kad: Bernardas jau ir taip zinojo tai ka cia pasake Albertas(logiska, kad abu ZINOJO jog nei vienas nei kitas tikslios datos nezino) todel BERNARDAS nieko naujo nesuzinojo is situ ALBERTO ZODZIU, taciau jis JAU ZINO TIKSLIA DATA ??? nesamone...
audrius.kazlauskasro 2015-04-14 16:34
Cia reiktu dar issiaskinti is KUR BERNARDAS ZINO data , ne ALBERTAS(kuris tik po bernardo zodziu suzino) kaip jis issirinko ? nes Albertas jokios tikslios info nedave pirmam sakiny... Kodel ne rugpjucio 14a ? ar dar kita ?? KAIP BERNARDAS SUZINO DATA ??? ler logikos... nes kaip minejau tuos pirmus ALBERTO ZODZIUS Bernardas jau ir taip zinojo nuo pradziu(kad nei vienas datos nezino)
BlueC 2015-04-14 17:08
O metai kurie?
Montis 2015-04-14 18:49
Nesuprantu, kaip olimpiados užduoties sąlyga gali būti parašyta su klaidom(gramatinėm). Įmanomas variantas, kad ten vertimas, bet Singapūre viena iš valstybinių kalbų yra ir anglų tai gali būt ir originalas
rwc 2015-04-14 19:29
Man atrodo normalu, kad moksleivių konkursų užduotys atspausdintos ta kalba, kurią dauguma valdo geriausiai. Dauguma antrąja gimtąja kalba laiko ne oficialią Singapore Standart English, o Singlish dialektą, kuriame galima nenaudoti būtojo laiko formų, jei "neskamba": https://en.wikipedia.org/wiki/Singlish#Past_tense .
Belenkas 2015-04-14 23:12
Viskas su šituo uždaviniu būtų gerai:) ir nėra jis toks sunkus. Tik galinė sąlyga blogai pateikta tiek angliškai, tiek lietuviškai išvertė aklai. Turėjo būti tik du teiginiai tas pirmas geras jis leidžia atmest du mėnesius, o paskutinis tiesiog Bernardo kuris pasako: aš žinau ir žinau, kad Albertas žinos. tai leidžia atmesti 14tas dienas nes jos pasikartoja (aš žinau), o ta dalis (ir žinau, kad Albertas žinos) leidžia atmesti rugpjūtį!!!!!!!!!! ir lieka Liepos 16:D o jei Bernardas pasako aš žinau ir tiek, tai neleidžia daryti prielaidos jog jo žinoma data nėra rugpjūčio 15 ar 17 ir Albertas išgirdęs tik Bernardo Žinau negali atmesti tų dienų, kaip negalimų ir pasilikti liepos 16. O kas išsprendė sveikinu aš irgi išsprendžiau, bet vien sąlyga remiantis išspręsti neįmanoma, nes ji bloga, žinoma, kad gautus atsakymas nevalingai ją pasikoreguoja smegenai, bet tai nėra logikos sekimas, o intuicija Tie, kas ieškojo prie ko prisikabinti sveikinu:) yra prie ko, bet ne prie vertimo.
E[X]G8 2015-04-14 23:27
Juk turi būti tenkinami abiems žinomi dalykai. Iš to, kad Albertas žino, kad Bernardas žino, jis atmeta 14-as dienas, o mėnesis yra jo paties turima informacija ir rugpjūtį jis yra atmetęs jau prieš prasidedant dialogui. Uždavinio sprendėjai (mes) remiamės jų pasakytais teiginiais, o neįsivaizduojame esą vienas iš istorijos dalyvių, tad klaidos čia nėra. O SpamisNotatentionas labai jau drąsiai švaistosi žodžiais neturėdamas prie ko prikibti.
audrius.kazlauskasro 2015-04-15 08:22
1. Is kur Albertas ZINO kad Bernardas nezino tikslios datos ?? (tarkim tai buva ta unikali data) 2. kaip Bernardas gali JAU zinoti atsakyma po pirmojo Alberto teiginio ??? 3. Tai kad Albertas pasako jog Bernardas nezino datos (atkrenta unikalios datos(bet NE MENESIAI) Tarkim data Geguzes 16. Albertas zino kad geguze (lieka trys datos (15 16 19)(bet 19 atkrenta) , o Bernardas zino Data 16( jam lieka du menesiai ( Geguzes ir Liepos 16os) ??? ir kaip nesidalindami ifo jie dabar galetu zinoti kokia tiksliai data ?)
audrius.kazlauskasro 2015-04-15 08:32
Belenkas rase : Turėjo būti tik du teiginiai tas pirmas geras jis leidžia atmest du mėnesius. Bull shit Ar gali paneigti kad to paties nezinojo bernardas ?? Kad nei JIS(logiska) nei Albertas nezino tikslios datos ?? Nes kaip zinant tik MENESI tu atspetum data (liktu visi 10 variantu) ? Vadinasi BERNARDAS (zinodamas kad abu nezino) jau 2 teiginyje pasako tikslia data ?? ) NESAMONE. nes tie isvedziojimai nelogishki.. nes net neaisq kodel atmete ne tik tas data unikalias bet ir MENESIUS (nes kaip minejau isivaizduokit kad tai (Geguzes 16) arba (Rugpjucio 15) isistatykit tas datas ir ju pokalbis isliks(na jums kaip ziuriu logishkas)BET man tai ne . KESMINAS
geziokas 2015-04-15 16:57
Pabandysiu paaiškinti, kurie dar nesuprato (nesikabinėkim prie užrašų, gimimo diena tegu būna gimimo data, kaikuriem gal bus aiškiau): Albertas žino mėnesį. Bernardas žino dieną. Geg 15, 16, 19 Bir 17, 18 Lie 14, 16 Rug 14, 15,17 Albertas, išgirdęs , kad Bernardas jau žino atsakymą, taip pat atmeta 14 d. Kadangi ir Albertas jau žino atsakymą, vadinasi, Rug taip pat atkrenta, nes turi dvi likusias dienas. Ats: Liepos 16
audrius.kazlauskasro 2015-04-15 18:07
Albertas pasakydamas, jog Bernardas taip pat nežino datos, atmeta Geg ir Bir. Kodėl? Vat tikrai KODEL ? Nes pakartosiu. Tai ka cia ka tik pasake Albertas, Bernardas jau zinojo. Ar as cia klystu ?? Juk jis tikrai zinojo kad JIS PATS NEZINO ir kad ALbertas nezino nes zino tik menesi.. ... KAS JUM DAR NEAISKU... ?? Tai ALbertas toj vietoj gali patyleti... tad bernardas iskarto sako: dar nezinojau , bet dabar zinau.... KAIP ??? ir isvis tie atmetimai yra nesamone. Dabar skaityk ka pats parasei: vadinasi, jam buvo pasakytas mėnuo, kurio visos dienos kartojasi kituose mėnesiuose. Geg ir Bir atkrenta visiškai. nu blin Geg 15,16 ir birz 17 yra ir kituose menesiuose... nes jei bernardas zino kad 17d tai jis turi 2 variantus ir nezino ats tas pats su 15 ar 16d kurie yra kituose menesiuose.
audrius.kazlauskasro 2015-04-15 18:13
Kazkokia neisvystita uzduotis. sekantis kuris bandys paaiskinti tegu paneigia mano pries tai buvusiam komentare rasyta minti del to kad pirmas teiginys bernardui nieko naujo nepasako>(apart unikalios datos 18-19)
gagu 2015-04-15 20:32
Bernardas", tai būtų atitikę 2) varintą, kas reikštų Gegužę ar Birželį. Bet kadangi pasakė, kaip pasakė, tai atitiko 1) variantą ir tai reiškia Liepą ar Rupjūtį.