Kaip apsisaugoti nuo branduolinės kontrabandos  (0)

Radiacijos kontrolės prietaisai Jungtinių Amerikos Valstijų uostuose ne visada gali aptikti sodrintojo urano siuntas teroristams, kurie siekia iš jo pasigaminti atominę bombą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Thomas B. Cocchran, Matthew G. McKinzie

Muitininkai radiacijos kontrolės prietaisu tikrina ką tik iškrautą prekinį konteinerį iš laivo, atplaukusio iš Stambulo. Viduje jie mato 12 naujų traktorių. Detektorius neužfiksuoja radiacijos. Muitininkai dar patikrina konteinerį rankiniais radiacijos kontrolės prietaisais ir, neaptikę nieko įtartina, praleidžia krovinį. Vilkikas jį nuveža į Midvesterno miestelį. Čia teroristų tinklo nariai pasiima savo 2 kg sodrintojo urano krovinį, paslėptą traktorių varikliuose. Po keleto mėnesių Los Andžele susprogdinamas greitomis sukonstruotas maždaug 1 kilotonos branduolinis įrenginys. Sprogimas, gaisras ir radiacija nužudo apie 100 tūkst. žmonių. Beveik visi kroviniai, siunčiami į JAV, yra sulaikomi, siekiant išvengti finansinės krizės. Po nesėkmingų teisėsaugos ir žvalgybos bandymų atskleisti išpuolio organizatorius Pakistane ir Irane prasideda karinės operacijos Vidurio Rytuose.

Ar ši situacija išgalvota? Per pastaruosius metus porą kartų padėjome ABC naujienų tarnybai, kuri slapta nekliudoma per JAV muitinę įvežė sodos vandens skardinės dydžio skurdintojo urano gabalą. Krovinys nekėlė jokios grėsmės, tačiau skleidė radiaciją, panašiai kaip ir sodrintasis uranas, naudojamas atominių bombų gamybai. Tuo metu, kai skaitote straipsnį, Dž. Bušo (G. Bush) administracija ir JAV Kongresas sprendžia, ar investuoti milijonus dolerių į papildomus radiacijos kontrolės prietaisus uostuose ir kituose sienos kirtimo punktuose. ABC žiniomis, papildoma kontrolė, lygiai kaip ir ankstesnioji įranga, negalėtų aptikti minėtų skurdintojo urano cilindrų.

Nesudėtingas branduolinis užtaisas, sukonstruotas naudojant uraną, kelia nepamatuojamą grėsmę visuomenei. Dėl rugsėjo 11 d. pasekmių JAV vyriausybė nusprendė užkirsti kelią bandymams slapta įvežti branduolinių ginklų ir jų sudedamųjų dalių. JAV Nacionalinio saugumo departamentas sukūrė daugiapakopę gynybos sistemą (angl. layered defence), kurios pagrindas – brangiai kainuojantys radiacijos nustatymo ir kontrolės prietaisai.

Kodėl daug dėmesio skiriama būtent aptikti radiacijos šaltiniams? Iš esmės visi į JAV įvežami prekiniai konteineriai yra rūšiuojami. Konteinerių esti įvairių dydžių, todėl jais įvežamų prekių kiekis apskaičiuojamas pagal 6 metrų (20 pėdų; angl. twenty-foot equivalent, TEU) konteinerio ekvivalentą. Per 2005 m. į JAV įvežta daugiau kaip 42 mln. TEU prekių. Iki 2007 m. Nacionalinio saugumo departamentas sumontavo šimtus radiacijos nustatymo įrenginių. Kongreso buvo prašyta papildomų naujausių įrenginių, tačiau spalį jų atsisakyta, ketinant nuosekliau išbandyti jau turimų įtaisų programinę įrangą. Kai kurie federaliniai ir valstybės pareigūnai, remdamiesi atliktais tyrimais, tvirtino, kad technologija galėtų būti dar efektyvesnė, nei yra dabar. Vyriausybė turėtų apsvarstyti savo prioritetus ir skirti žymiai daugiau dėmesio radioaktyvių medžiagų kontrabandai išaiškinti.

Daugiau skaitykite birželio mėnesio numeryje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: