Spinduliuojanti informacija  (0)

Moderni šviesos mikroskopija parodo subtilias gyvybės detales.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NUŠVITUSIOS SMEGENYS: Tomas Dirinkas (Thomas Deerinck) iš Kalifornijos universiteto San Diege užfiksavo smulkias anatomines žiurkės smegenėlių detales. 400 mikronų (μm) dydžio audinio pavyzdyje Purkinjė neuronai nuspalvinti žalia, neuroglijos ląstelės – raudona, o ląstelių branduoliai – mėlyna spalva (dviejų fotonų mikroskopija).

Emily Harrison

Ar tai būtų sukrečiantis, ar akiai malonus reginys – visa matoma informacija mus pasiekia vieninteliu būdu: akies tinklainė fiksuoja šviesos fotonus, o smegenys juos paverčia į vaizdus. Kai struktūros yra per smulkios įžiūrėti plika akimi, t. y. atspindi per mažai fotonų, kad tinklainė užfiksuotų, pasitelkiamas mikroskopas. Čia spausdinamos nuotraukos, kurios 2007 m. konkurse Olympus BioScapes Digital Imaging Competition buvo apdovanotos už techninius standartus ir už estetiką. Jos atskleidžia neginčijamą moderniosios šviesos mikroskopijos įnašą į biologijos mokslą.
Galite vadinti tai šviesos mikroskopijos renesansu ar revoliucija – šis procesas iš tikrųjų yra gerokai įsibėgėjęs. Mokslininkams kuriant vis naujus fluorescuojančius žymeklius ir naujus genetinius būdus sujungti juos su tiriamais pavyzdžiais, spalvų paletė plečiasi ir atveriamos durys naujiems atradimams. Pavyzdžiui, mokslininkai, kurie šiais metais laimėjo pirmąją vietą, rėmėsi metodu, pavadintu Brainbow, ir naudodamiesi mikroskopu kiekvieną pelės smegenų neuroną spalvino vis kita spalva. Tokiu būdu jie sugebėjo atsekti atskirus aksonus klaidžiame neuronų tinkle ir atkurti signalo perdavimo smegenyse kelią. Naudojantis senesnėmis vaizdo gavimo priemonėmis tai būtų neįmanoma.

Be to, naujieji įrankiai yra tikslesni. Dabar įmanoma pažymėti atskirus baltymus ir stebėti, kaip jie juda, arba gyvai sekti smulkiausias ląstelių dalijimosi ir vystymosi detales. Mikroskopu galima apšviesti staiga plačiu šviesos srautu ir užfiksuoti trumpalaikius įvykius arba šviesti iš lėto siauru spinduliu ir stebėti įmantriausias gyvybės detales su precizišku tikslumu. Atsirandant vis daugiau mikroskopijos naujovių, spraga tarp vaizdo gavimo greičio ir ryškumo ir toliau traukiasi.

Net mažiausioms biologinėms struktūroms užfiksuoti ir gautiems duomenims apdoroti siūlomas platus technikos pasirinkimas. Besikaupiančius nesuskaičiuojamus duomenis galima paversti didžiuliu, nuostabiu visiems pasiekiamu gyvenimo albumu, labai reikšmingu tiems, kas išmano jo detales ir jomis žavisi.

Daugiau skaitykite birželio mėnesio numeryje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: