Minčių veidrodžiai  (0)

Kai skaitote šį straipsnį, jūsų akys mažais šuoliukais greitai trukčioja iš kairės į dešinę, žvilgsnį sutelkdamos į kiekvieną žodį paeiliui. Kai žiūrite žmogui į veidą, akys labai panašiai laksto šen bei ten, akimirkai sustodamos ties viena ir kita akimi, nosimi, burna ir kitais veido bruožais. Susikaupę galime pajusti šiuos greitus mūsų akių obuolių raumenų susitraukimus, kai žiūrime į tekstą, veidą ar paveikslą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Susanna Martinez-Conde, Stephen L. Macknik

Tačiau šie didelės amplitudės valingi akių judesiai, vadinami sakadiniais judesiais, pasirodė esantys tik nedidelė kasdienio akių raumenų darbo dalis. Jūsų akys niekada nenustoja judėjusios, net tuomet, kai jos aiškiai fiksuojamos, pavyzdžiui, ties žmogaus nosimi ar horizonte besisupančiu burlaiviu. Kai akys sustabdomos ties kokiu nors objektu (tai trunka apie 80 proc. būdravimo laiko), jos ir toliau nepastebimai šokinėja ir sukasi, nes tai, pasirodo, būtina regėjimui. Jei fiksuodami žvilgsnį kokiu nors būdu galėtumėte sustabdyti šiuos mažyčius judesius, statinis vaizdas paprasčiausiai išnyktų iš regėjimo lauko.

Tyrėjai tik visai neseniai įvertino didelę šių fiksacinių akių judesių svarbą. Penkis dešimtmečius mokslininkai diskutavo, ar didžiausios amplitudės nevalingi akių judesiai, vadinamieji mikrosakadiniai judesiai, apskritai atlieka kokią nors funkciją. Kai kurie tyrėjai manė, kad mikrosakadiniai judesiai gali net bloginti regėjimą, daryti vaizdą neryškų. Tačiau naujausias straipsnio bendraautorės Martines-Kondė (Martinez-Conde) Baro neurologijos instituto (Finikse, JAV) laboratorijoje atliktas darbas labiau nei ligšioliniai tyrimai įrodė, kad tada, kai žmogus žiūri į nejudančius daiktus, jie tampa matomi tik dėl šių mažyčių vingiuotų akių judesių.

Be to, mikrosakadiniai akių judesiai padeda mokslininkams atskleisti smegenų kodą, dėl kurio sąmoningai suvokiamas vizualinis pasaulis. Per pastaruosius keletą metų šio straipsnio autoriai ir kiti tyrėjai nustatė neuronų aktyvumą, kuris atspindi ir koreliuoja su šiais mažais akių judesiais. Manoma, kad šie judesiai kontroliuoja daugumą to, ką žmonės suvokia. Dar daugiau, mikrosakadiniai judesiai gali būti jūsų minčių veidrodis. Jie ne atsitiktiniai, atvirkščiai: šie nedideli akių trukčiojimai gali parodyti, kur protas slapta sutelkia dėmesį, net kai žvilgsnis nukreiptas visiškai kitur, ir taip atskleidžia paslėptas mintis bei troškimus.

Daugiau skaitykite sausio numeryje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: