Nekartokite to namuose! Kas nutiks, jei gyvsidabrį paliesite plikomis rankomis. O jei nurysite?  ()

Mokslininkai perspėja, kad nepaisant viso savo toksiškumo, šis metalas gali mus nustebinti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau šimtmečius įvairiose pasaulio vietose žmonės žinojo, kad gyvsidabris yra labai toksiškas ir sąveika su juo gali sukelti sveikatos problemų. Tačiau žmonės yra smalsūs, traukia viskas, kas nežinoma ir pavojinga, todėl daugelis klausia: kas bus, jei gyvsidabrį paliesite plikomis rankomis? Mokslininkai pagaliau išaiškino situaciją, rašo „IFLScience“.

Nepaisant viso savo toksiškumo, gyvsidabrį iš tikrųjų saugu paliesti. Reikalas tas, kad jis nėra absorbuojamas per mūsų odą, todėl liesdami jį savaime vargu ar sau pakenksite. Gyvsidabrio klampumas yra tarp vandens ir nenugriebto pieno, tačiau jo tankis yra daug didesnis. Šis metalas yra 13 kartų tankesnis už vandenį, todėl nusprendusiems jį paimti į rankas nustebins, kokie sunkūs bus vos keli gyvsidabrio lašai delne.

Tačiau tai, kad jis nėra absorbuojamas per mūsų odą, nereiškia, kad su juo reikia elgtis nerūpestingai. Jei ant odos yra žaizdų ar įpjovimų, gyvsidabris pateks į jūsų kraują, o tai gali būti labai pavojinga.

Bet tai dar ne viskas. Kita problema – smulkūs gyvsidabrio lašeliai išsiskiria ir virsta garais. Mūsų oda gali sugerti gyvsidabrio garus, todėl turėtume būti atsargūs „bendraudami“ su šiuo metalu. Tačiau lengviausias būdas gyvsidabriui patekti į mūsų organizmą ir jį kaupti yra įkvėpus.

Kas atsitiks, jei prarysite gyvsidabrį?

Geros naujienos, anot mokslininkų, yra tai, kad nemirsite. Laimei, elementinio gyvsidabrio nurijimas nepakenks jūsų organizmui, nes mūsų žarnynas sugeria mažiau nei 0,01 % elementinio gyvsidabrio.

Apsinuodijimas gyvsidabriu dažniausiai atsiranda dėl metalo kaupimosi per druskas ar organinius junginius. Štai kodėl žmogaus veikla, dėl kurios gyvsidabris patenka į aplinką, pavyzdžiui, anglies deginimas ar aukso kasimas, yra toks rizikingas užsiėmimas.

 

Mokslininkai pastebi, kad didžioji dalis gyvsidabrio, kurį suvartoja žmonės, gaunamas iš žuvų, kurios, valgydamos mažesnes žuvis, sukaupė savyje gyvsidabrio junginių. Tačiau nereikėtų skubėti atsisakyti žuvies vartojimo. Ankstesni tyrimai parodė, kad net ir atsižvelgiant į gyvsidabrio kaupimąsi, pavojus žmonių sveikatai yra minimalus, o žuvies vartojimas apskritai yra naudingas.

Kiek toksiškas yra gyvsidabris?

Mokslininkai pastebi, kad elementarų gyvsidabrį galima tvarkyti net plikomis rankomis, tačiau yra ir neorganinių gyvsidabrio druskų, kurios gali ėsdinti žmogaus odą, akis ir virškinamąjį traktą. Tačiau apskritai apsinuodijimas gyvsidabriu yra labai retas.

Kaip gyvsidabris veikia žmogaus organizmą?

 

Tyrėjų teigimu, gyvsidabris veikia mūsų centrinę ir periferinę nervų sistemas, taip pat inkstus. Taigi, apsinuodijimas šiuo metalu gali sukelti tokias pasekmes kaip:

  • inkstų nepakankamumas;
  • drebulys;
  • nemiga;
  • atminties praradimas;
  • neuromuskuliniai sutrikimai;
  • galvos skausmai;
  • kognityvinės ir motorinės funkcijos sutrikimas.

Tyrimai taip pat rodo, kad apsinuodijimas gyvsidabriu yra susijęs su sumažėjusiu intelektu. Pagrindiniai apsinuodijimo gyvsidabriu simptomai yra šie:

  • raumenų silpnumas;
  • koordinavimo pažeidimas;
  • rankų ir kojų tirpimas.

Taip, mokslininkai pastebi, kad gyvsidabrį iš tikrųjų galime liesti plikomis rankomis, tačiau taip pat turėtume prisiminti, kad jo garai ir junginiai yra itin pavojingi žmonėms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(0)
(17)

Komentarai ()