VU rektorius tikisi, kad mokslo slėniai padės spręsti protų nutekėjimo problemą  (3)

Vilniaus universiteto (VU) rektorius Benediktas Juodka tikisi, kad kuriami studijų, mokslo ir inovacijų integracijos slėniai padės spręsti protų nutekėjimo problemą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rektorius dienraščiui "Lietuvos rytas" teigė, jog tęsti karjeros į užsienį dažniausiai išvažiuoja jauni, disertacijas apsigynę mokslininkai, kuriuos į Vakarus vilioja ne vien didesnės algos.

"Tokie slėniai suteikia galimybę pagerinti būtent mokslo infrastruktūrą. Kartu mokslo slėniai koncentruoja mokslininkų pajėgas. Susikuria pajėgūs, mokslinius tyrimus aukštu lygiu galintys vykdyti kolektyvai, kurie naudojasi tokia pat kaip stipriausiuose Vakarų mokslo centruose įranga, bibliotekose gauna naujausios literatūros. Tai skatina ir mokslininkus neieškoti darbo svetur. (...) Gabiems jauniems mokslininkams labai svarbu ir mokslinio darbo sąlygos. Protų nutekėjimas Lietuvai - labai rimta problema, tačiau manau, kad mokslo slėniai - geriausias būdas ją spręsti", - kalbėjo B.Juodka.

Pasak jo, iš viso Lietuvoje kuriami penki studijų, mokslo ir inovacijų integracijos slėniai. Du jų veiks Vilniuje - Santariškėse kuriamas "Santaros", o Antakalnyje - Saulėtekio slėnis.

"Saulėtekio slėnyje pradedame kurti 100 milijonų litų kainuosiantį Mokslinės komunikacijos centrą (MKC). Parinkome bendrovę, kuri statys pastatą. MKC bus iš esmės nauja moderni VU biblioteka, kurios paslaugomis naudosis Saulėtekio slėnio mokslininkai ir čia besimokantys studentai. Naujausią mokslinę literatūrą, informaciją kaupiantis centras taps savotiškomis mokslinio darbo smegenimis", - sakė B.Juodka.

"Be to, prieš tris savaites pasirašėme sutartį, pagal kurią 200 milijonų litų bus skiriama Nacionaliniam fizinių ir technologijos mokslų centrui steigti Saulėtekio slėnyje. Čia vienoje vietoje bus sutelkti trys valstybiniai institutai - Fizikos, Puslaidininkių ir Chemijos. Šiam centrui taip pat statysime naują pastatą ir įrengsime modernias laboratorijas. Mokslinei įrangai skiriama apie 100 mln. litų", - aiškino VU vadovas.

Saulėtekio slėnio projekte dalyvauja ir Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VGTU). Tai, anot jo, leis bendradarbiavimo tiltais sujungti du universitetus ir kelis mokslo institutus taip sutelkiant dideles mokslininkų pajėgas ir lėšas.

B.Juodkos teigimu, mokslo institutus integravus su universitetais išaugs ir jų mokslinis potencialas ir bus galima tikėtis ir Lietuvos aukštųjų mokyklų tarptautinio reitingavimo šuolio.

Penktadienį švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius, B.Juodka ir Centrinės projektų valdymo agentūros direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Keizeris pasirašė Saulėtekio slėnyje įsikursiančio Jungtinio gyvybės mokslų centro kūrimo sutartį.

Jungtinį gyvybės mokslų centrą, finansuojamą Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir valstybės biudžeto lėšomis, kuria VU kartu su partneriais - VGTU, Biotechnologijos, Biochemijos ir VU Onkologijos institutais.

Bendra projekto vertė - 125,4 mln. litų, iš jų apie 106 mln. litų skirs ES fondai, likusi dalis - valstybės lėšos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: bernardinai.lt
bernardinai.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)