Kompromiso paieškos: Lietuvoje turėtų atsirasti galimybė balsuoti internetu (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

nazijew 2010-06-08 12:14
kaip buvo lietuva zemes ukio ir runkeliu krastas, tokiu ir liks...
Smėlis 2010-06-08 13:04
o tai kokio velnio tas balsavimas internetu atėjus į rinkimų apylinkę apskritai reikalingas? elektroninis balsavimas būtent ir leidžia išvengti stovėjimo eilėse apylinkėse, prie "būdelės" ir balsadėžės. jei vietoj to, kad uždėčiau X ant biuletenio turėsiu toje pačioje "būdelėje" maigyti klavišus, tai nafik man to reikia? pinigus kažkas eilinį kartą išplaut nori, ar kaip?
rwc 2010-06-08 13:13
si e-parašu, kol nebuvo atimtos kitos galimybės? Kiek žmonių prie e-banko jungiasi m-parašu, nors galimybės yra keli metai? Atsakymas: absoliuti mažuma. Visi žino, kokią juridinę galią turi parašas, štampas, notaro patvirtinimas. Žino, kas už tai gresia ir kaip saugotis. O kas, neskaitant pačių IVPK ir sertifikatų centrų, galėtų pažadintas vidury nakties papasakoti apie m-parašo juridinę galią, kaip juo remtis teisme, kaip veikia sertifikatų centrai, kas yra privati/vieša rakto dalis, liudijimų grandinė, šakninis sertifikatas, dviejų/trijų faktorių autentifikacija... Kol, broliai kurmiai, pažadinti vidury nakties, nesugebėsite paaiškinti, kodėl išduodamas m-parašo kortelę GSM operatorius reikalauja nusirašyti centą nuo sąskaitos, tol nesvaikit apie jokius e-balsavimus.
rwc 2010-06-08 13:45
Kiek pinigų iššvaistyta, tai liūto dalis bus ne "renginio" organizavimui, o ilgalaikei investicijai. E-balsavimo kabinų reikės ir ateityje, tai neatsiejama dalis, jos niekur neprapuls. Bet bus sutaupyta pašto išlaidų, popierių suderinimo, tai yra rimtas žingsnis link visiško balsavimo paštu atsisakymo. Aš matau viziją, kad per sekančius rinkimus tokius web kioskus turėsime visur, kur yra kompas su ryšiu: kaimo bibliotekoje, univeruose, maximose. Tam tereikia web kiosko programos, kraunamos iš CD, atitvaro, ir apmąstyti, kaip užtikrinti privatumą (patalpų auditavimo komanda?). Būtent e-balso kabinų išbandymas apylinkėse bus labai geras testas su minimaliom investicijom.
Smėlis 2010-06-08 14:07
tokiam beta testavimui tuo labiau nereikalingas priėjimas tik apylinkėse. ypač jei kaip tu siūlai balsai nesiskaičiuotų. jei būtų galimybė išbandyti tai namuose, tai tų beta testuotųjų galbūt būtų ženkliai daugiau. o ir saugumo spragas būtų lengviau pastebėti, nes namų kompai oj kokie skylėti. ypač kai tam reikėtų kur kas mažiau investicijų, nei "kioskelių" statymas kiekvienoje apylinkėje. dabar dėl saugumo, tai po paskutinio balsavimo įsitikinau, kad apylinkėse vyksta bardakas, pavyzdžiui, kabinų mažai, tai labai dažnai einama po kelis. niekas to nedraudžia. ar gali būti tikras, kad su senute į kabiną nuėjo jos anūkas, o ne užsimaskavęs Kubilius? kas dėl tavo pirmo pasisakymo. nevisur sutinku. ypač dėl elektroninių paslaugų mažo paplitimo., mano galva jis labai paplitęs. sunkiai surasčiau aplinkinių, kurie už komunalines paslaugas vis dar moka pašte ar dar kur. tavo paminėtas m-parašas įdomus. tik čia vėlgi, ar aš kaltas kad juo nesinaudoju, nes mano operatorius ir bankas nesuteikia tokios galimybės? keisti banką ir operatorių vien dėl vieno optiono? kažkaip neatrodo logiška. visgi, tai labai didelis akmuo į mano banko daržą.
rwc 2010-06-08 14:48
Nėra poreikio - nėra ir paklausos. Mano bankas bent pusmetį oficialiai teikė m-parašą, pradžioj veikė labai nestabiliai - kartą iš trijų ar pan.. Na, nekreipiau dėmesio, gal nepilnai ištestuota ar ką. Po pusmečio užkniso. Specialiai logindavausi ir užblokuodavau kortelę, skambindavau, atblokuotavo, vėl loginuos - vėl užblokuoja. Po savaitės - vėl ta pati procedūra. Dar po savaitės viskas veikia čiki. Dabar ramia sąžine sudeginčiau PIN/PUK korteles. Vadinasi, tokių kaip aš mažuma. Niekas nereikalauja. Nėra paklausos - klientai ir taip patenkinti, tai ko čia stengtis - nėra ir pasiūlos. Tas pats su paypalais, kitom paslaugom - nespausi, negausi.
Smėlis 2010-06-08 15:13
man vistiek atrodo, kad ne paklausoje problema. mano aplinkoje paklausa milžiniška. būtų įdomu pamatyti kiek procentų bankų klientų naudojasi e-paslaugomis. netikiu, kad mažiau nei 50%, o tai jau daug. o čia skaitosi privalumas? ypač kai vis tose pačiose vakarų šalyse pasitaiko čekių "išrašymų", o tarkim JAV su kalkiniu popierium "nurašo" tavo kreditinę. man tai irgi nekelia pasitikėjimo. žinoma, mane siutina, kad mokant kortele parduotuvėje neprašomas nei asmens dokumentas (prašo kai suma sąlyginai didelė), nei PIN kodas. man gal ir patogu, bet jei kažkas ateis su mano vogta kortele? visur yra dvi medalio pusės. visgi kartais atrodo, kad viena perdaug nutrinta. žodžiu, beprasmė diskusija. visų subtilybių neišmanau. išmanau tik tai, kas man patogu: e-bankininkystė, e-bilietai, e-prekyba. o ir e-balsavimas visai patiktų. mano aktyvumo rinkimuose tai nepadidintų, bet būtų tiesiog patogu.
rwc 2010-06-08 15:50
darbuotojus ir priduoti "nelojalius"? Nori nesipykti su valdžia? Tai įrodyk lojalumą, demonstratyviai slaptai pabalsuok už pagrindinį akcininką. Technologijos yra žiauriai pavojingos. Dideliu greičiu bijome lakstyti, nes instinktyviai jaučiam baimę, bet technologijų grėsmių nejaučiam, nes jos nematomos. Net kai spauda trimituoja apie nulaužtą vieną ar kitą sistemą, mes nekreipiam dėmesio. Geriausiu atveju kaltinam tą sistemą ar crackerius, bet ne savo naivumą. Va tokia komforto kaina.