Užsienio investicijos Lietuvoje. Ar bus išlaikytas tempas?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

technologas 2010-10-27 11:27
Kažkoks keistas straipsnis. Iš pradžių investuotojų forumietė aiškina, kaip gerai to investicijos, kaip jos kuria darbo vietas. Paskaičiavus >32mljrd. investicijų, sukūrusių 2241 darbo vietą (gerai, nekreipkim dėmesio kad tai geros vietos), tai padalinus gausime 14609995.537706381 Lt vienos darbo vietos sukūrimui (!). Turint omeny, kad šalyje 324k bedarbių, 14609995.537706381*324k gausime 4733638554216.86746988 Lt, tokiais tempais keli šimtai metų praeis kol tas darbo vietas sukurs. Žodžiu džiaugtis matyt dar anksti. Kaip suprantu tas dividendinis kapitalo nutekėjimas švedbankiams pelnymosi iš burbulo pasėkmė. Tai va, gal kas paaiškins kaip čia sukurti vieną investicinę darbo vietą kainuoja >14 milijonų Lt. ir ar tikrai verta skatinti investicijas? Paskolos įmonėms ir žmonėms taip pat yra investicijos, jei jos neimamos valstybės vardu, klausimas, kiek jos darbo vietų kuria kai reikia gražinti.
Spirgs 2010-10-27 11:38
to technologas - sukurtos darbo vietos yra aukstos kvalifikacijos specialistams, bet ne visiems valkatelems is statybu, kurie ir taip pries prarandant darba pradirbo pinigaus gaudami grynais. Geriau lai straipsno autorius pasidomi, kiek jau IBM investavo i Lietuva . Ar tik neatvirksciai. Lietuva uz IBM varda tures islaikyti savo piniguciais visa tyrimu centra, "specialistams" mokamos algos bus Lietuviskos is to pacio Lietuvos biudzeto, o gauta informacija siame centra sekmingai naudosis IBM kompanija. kitaip sakant lietuviai sukure vergu laiva IBM pavadinimu is savo lesu. Kad darbo vietos sukurtos, tai liuks, bet tikrai tai ne investicija is salies. Nu tikekimes, kad tai viskas laikinai. Ir ten dirbantys mokslininkai gres EU biudzeta per tarptautinius projektus naudodami IBM varda. Jei ne, tai cia sudina situacija, uzterliojanti ziurovo is salies akis.
technologas 2010-10-27 11:49
Tuo labiau, jei tos aukštų techologijų darbo vietos buvo sukurtos ne investiciniais pinigais, o iš šalies ir ES biudžetų, tai klausimas būtų toks - kiek tada darbo vietų sukūrė tos šiame straipsnyje šlovinamos >32 milijardai litų investicijų? Retorinis klausimas.
Zergas 2010-10-27 12:56
technologas neteisingai supratai,32mlrd tai sukaupta investiciju suma per visa laikotarpi iki vasaros o kalbant apie pagrindines problemas as pamineciau milziniska korupcijos lygi kuri pamate dauguma uzsienieciu tepa slides is Lietuvos,nezmoniska biurokratija taip pat stabdo uzsienio imones nuo pletros pas mus,na ir turbut kvalifikuotos darbo jegos trukumas pamazu pradeda rysketi.o moketi is biudzeto imonems tam kad jos cia ateitu manau nelabai teisinga vietiniu imoniu atzvilgiu
mnv 2010-10-27 17:00
taip taip taip viskas cia labai blogai, geriau tegul niekas neinvestuoja i lietuva ir gyvenkim ramiai savo durniu laive. Toks vaizdas susidaro paskaicius komentarus.
ZydriusX 2010-10-27 17:43
o tu savo nuomonę turėk viskas bus gerai ,jei tik mes tuo tikėsim ir darysim! aš tai tingėjau tokius ilgus komentarus skaityt...
Jobke 2010-10-27 22:20
"Tačiau asociacijos „Investors’ Forum“ vykdomoji direktorė R.Skyrienė pastebi, kad tai nebuvo visiškai naujos darbo vietos, suteikiančios vilties bedarbiams, nes ateinančios įmonės kuria vadinamąsias „geras darbo vietas“, į kurias ieško specialistų, dažniausiai turinčių darbą." Na, tie specialistai vis vien turi palikti savo pirmaji darba, o kazkas perimti jo darba, o tas kazkas, greiciausiai bus bedarbis.
immortallt 2010-10-27 22:22
Aukstos kvalifikacijos darbo vieta ilgu laikotarpiu sukuria 10 papildomu darbo vietu (ivairiose paslaugos srityse ir pan. del padidejancio vartojimo). Jei net is IBM negausim cash, bet gaunam priejima prie ju patentu, kurie kainuotu visi turbut daugiau nei Lietuvos biudzetas.
technologas 2010-10-27 23:54
Gal teoriškai kažkur ir sukuria tas darbo vietas jei tos aukštos technologijos pritaikomos gamyboje, o jei ta aukšta technologija kokie 4000-5000 algos daug darbo vietų jie nesukurs, gali pasiskaičiuot
Atavar 2010-10-28 03:54
Papildomas (netiesiogines) darbo vietas pagrinde sukuria ne darbuotoju atlyginimai. Paprastas pvz apie netiesiogines darbo vietas, kaip as tai suprantu: a) stalius gamina kedes. vienas pats su elementariais irankiais. netiesiogines darbo vietos kurias jis sukuria: +0.0...n medkirciu, +0.0...n lentpjuvej, +0.0....n irankiu gamykoj ir t.t Vienas jis sukuria labai maza % netiesioginiu darbo vietu. Bet tarkim 1000 staliu bendrai sukurs 2-3 netiesiogines darbo vietas. b) staliui sekas gerai jis nutaria plestis:) pasamdo 2 padejejus. Apyvarta auga- sukuriama jau siek tiek daugiau : +0.0..n*3 ir t.t c) stalius nusiperka kazkokius irengimus, auga darbo nasumas: dideja anksciau isvardinti %, bei papildomai dasideda +0.0...n darbo vietos irenginiu gamykloje, nuo kurios jau driekiasi sava "uodegele" jos kuriamu netiesioginiu darbo vietu (metalu isgavimo imonese, apdirbimo, transportavimo ir t.t) d)... x) stalius jau virsininkas dideleje baldu gamykloje: +n medkirciu, +n letpjuveje (o gal ji investuos i naujus irengimus kad patenkintu paklausa? velgi nauja uodega nuo jos), +n trasporto sektoriuje, +n statybos sektoriuje (gamykla tai pastatyt reikejo) ir t.t. ir t.t Kuo aukstesneje technologineje-intelektualineje sferoje sukuriama darbo vieta - tuo ilgesne uodega nusidriekia ju sukuriamu netiesioginiu darbo vietu tik tam, kad jis galetu pradeti dirbti.
immortallt 2010-10-28 07:31
Avatar, visiskai teisus. Be to, viskas priklauso nuo to, kokia apyvarta rinkoje, tai yra kiek kartu tas pats litas pakeicia ranku per metus. Kuo daugiau, tuo geriau. Tam padeda net, kai zmones pinigus laiko banke ir naudojas kortele.
Zergas 2010-10-28 09:12
to AVATAR nejuokinkit zmoniu,kokia cia dar grandine kuria Barclays ar WU centrai?tai elementariausias outsourcingo pvz,ir Lietuvai naudingas tik tiek,kiek darbuotoju ten gauna aukstesne nei vidutine alga bei kiek pinigu isleidziama nuomai bei kitoms komunalinems paslaugoms.IBM biski kitaip,jie susirinks gabiausius musu mokslininkus ir keps patentus kurie atiteks IBM o ne Lietuvai,tai kur cia taip vadinama milziniska grandine leiskit paklausti?kad IBM uzsisakys reagentu is sau parankiu imoniu uzsienyje ir jas atvez DHL ar UPS?mano galva tokios "investicijos" is esmes yra tik PR nes realia nauda nugriebs ne Lietuva o uzsienio investuotojai kuriems cia sudarytos siltnamio salygos.ar ne geriau butu sukurti toki pat valstybini moksliniu tyrimu centra,pasikviesti kelis garsesnius mokslininkus su patirtimi,prie ju pastatyti gabiausius lietuviu mokslininkus ir kepti tuos patentus,tik ne uzsienieciams o Lietuvai?uz 200mln kuriuos isipareigojo investuoti vyriausybe,manau ta butu galima nesunkiai igyvendinti
Atavar 2010-10-28 12:00
1. as pateikiau bendra pavyzdi apie netiesiogines darbo vietas. Vienu atveju tai bus daugiau, kitu maziau - desciau pati principa. O tu su savo "placiu" akiraciu is kart matosi viska supratai ir "placiai" pritaikei. 2. man keista, kaip kartais zmones (tokie kaip tu), nebijo apsijuokti komentuodami net neskaite straipsnio (apie IBM). Nes jei butum skaites - butum perskaites, kad investuojama LYGIOMIS dalimis, pelnas is patentu taip pat dalinamas lygiomis dalimis. 3. Jei manai, kad su 200mln gali sukurti kazka panasaus - klysti. Ivertink patirties/idirbio kaina nuo nulio, ivertint tai, kad patiems reikes investuoti i hi-tech aparatura, apmokymus, moksline baze ir t.t ir t.t IBM savo dali inesa butent hi-tech irenginiais bei patirtimi/idirbiu "know-how" kas daznai kainuoja LABAI LABAI daug jei pats noretum viska padaryt nuo 0. Taip kad kita karta perskaityk daugiau nei 3 sakinius - atrodysi maziau juokingas P.S. "Uzmesti aky" daznai neuztenka norint kazka komentuoti - va kad ir mano nick'as tavo kreipinyje... ^^
Vytax 2010-10-28 12:49
Pagal lietuvių mentalitetą tai geriausia investicija Lietuvoje būtų didelis celiuliozės fabrikas: * Būtų sukurta daug darbo vietų. * Atlyginimai pakankamai dideli. (Minimumas + kompensacija už kenksmingas darbo sąlygas) * Investicija būtų aiškiai matoma ir toli, toli užuodžiama. * Galėtume pasigirti sparčiai kertamais miškais. * Dirbantieji dėl darbo sąlygų statistiškai nelabai sulauktų pensinio amžiaus, nekiltų problemų su SODRA biudžetu. * Dėl subjauroto kraštovaizdžio ir užterštų vandens telkinių turėtumėme progą atostogauti užsienyje. (Sarkazmas)