Saulės energija – iššūkis brangiam šildymui (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Jusc 2011-02-21 10:12
"šie kolektoriai mažai efektyvūs maždaug tris, keturis mėnesius metuose, - tvirtina A.Jančaitis." Ir tie trys, keturi menasiai yra svarbiausi, kai uz sildyma per menesi tenka sumoketi tiek, kiek per likusius metus kartu sudejus nesumoki uz ta gyvatuka ir karsta vandeni. Siaip dazniausiai esu uz tokius projektus, bet kai toks straipsnis ir nei nekalba per kiek metu atsipirks, nei kiek metu laiko viena sistema, ziuriu itin skeptiskai
Nerkus 2011-02-21 11:35
pries kokius 5 metus teko truputi dometis saules kolektoriais. Jie yra dvieju tipu, vieniems (pigesniems) reikalingi tiesioginiai saules spinduliai, kitiems (brangesniems) nereikalingi. Tie kolektoriai kuriems tiesiogine saules sviesa nereikalinga, tai ziema gali buti siokia tokia paspirtimi kompensuojant sildymo islaidas. Aisku jei ziema butu tokia kokia siuo metu, kai visa diena sviecia saule, tai tokie kolektoriai labai efektyviai dirbtu. Dabar turbut kolektoriu technologijos pasikeite ir jie tapo efektyvesni. o jei bendrai apie sildyma, tai kiek teko dometis, bendrauti su zmonemis turincius namus, tai dauguma pripazino, kad paprasciausias sildymas yra elektrinis. nereikia jokiu katilu, vamzdynu, kuro, viso to prieziuros ir pan. o jei yra galimybe dar pasistatyti vejo jegaine, tai elektrinis sildymas visai nebloga iseitis.
Robinis 2011-02-21 12:59
Kalbant apie modernius namus tai naudoji elektros sildymo sistema ir rami galva. O jei apie daugiabucius tai dujiniai katilai labai ekonomiska .
Kailis 2011-02-21 13:02
o jei tarkim elektra dingsta ziema, ka daryt tuomet jei namas sildomas elektra? belieka susalt.
Nerkus 2011-02-21 13:18
kai sildoma pecium, tai irgi yra visokie elektros varikliukai kurie varineja vandeni. tokiu atveju yra dar blogiau kai elektra dingsta, nes tada sistema gali perkaitinti, sugesti pecius ir pan, nes varikliukai nebevarineja vandens. Tam yra dedami upsai ir dar po ranka buna benzininis elektros generatorius. Projektuojant nama sildoma elektra manau reiktu isirengti zydini.
p. egidijus 2011-02-21 14:38
Sveiki visi. Kiek esu mates tokiu pristatymu, tai jie apsiriboja tik privalumu pateikimu. Kodel pardavejai nepateikia savo siulomos sistemos kainos konkreciam galios vienetui ir kiek ta sistema generuoja energijos per konkretu laika Lietuvos klimatinemis salygomis? Puiku, jei generuojama energija butu kiekvienam menesiui. Tada gan paprasta paskaiciuoti jos atsiperkamuma ir ivertinti, kiek ji naudinga finansiniu poziuriu. Dabar informacijos lyg ir daug, bet jai truksta sasaju..
bahuriux 2011-02-21 16:28
Esu entuziastas tokiu dalyku, bet ir realistas. Pirmiausiai, minusas yra tas kad energijos kiekis nuo spalio iki kovo yra labai mazas, tada kada jos reikia labiausiai sildyti bustui. O pasildyti vandeniui tai tikrai super dalykelis, daugiabuciams butu nerealus dalykas, nekainuotu brangiai irengimas nes pasidalintu per visus butus, o ir pagaminta energija butu sunaudota visa, kas tik didintu efektyvuma vs investicijas. Net jei ziema ir neveiktu tiek efektyviai, tai vistiek 8 menesius pilnai galetu tiekti silta vandeni. Na kai apsiniauke nera ko noreti. O namu apsildymui geriausia yra geoterminis, tik kad didele investicija, bet jei kas sugeba pats pasidaryti, tai buna 3-4 kartus pigiau, arba kaip jau raset elektrinis sildymas, bet tada butinai reikia vejo jegaines, tada viska ka ji gamins prasmingai bus sunaudota. Istrauka is vieno rimto dokumento. "Nuo 1995 m. Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Aplinkos apsaugos agentūros specialistai atlieka globalios saulės energijos radiacijos matavimus Tarptautiniame Vilniaus oro uoste. Eksperimentinių matavimų duomenimis nustatyta (duomenys fiksuojami kas 5 s), kad Vilniuje vidutinis suminis saulės energijos kiekis " EDIT: Cia is sito dokumento istrauka http://www.ekokarta.lt/uploads/failai/A ... ergija.pdf Dar siek tiek skaiciu apie saules energija cia http://www.ateik.info/lt/saules_energija.php Saules kolektoriu NK vakuminiu 90+%, ploksciuju 40-60%
Nerkus 2011-02-21 16:49
geoterminis sildymas naudoja elektra ir kiek teko girdeti tai nemazai, ekplotacija kainuoja (ten kazkokie siurbliai brangus reikia keisti). Kiek tiksliai geoterminis sildymas sunaudoja elektros elektros tai nepasakysiu, bet teko lankytis name klaipedoje kuriame buvo irengtas silumos siurblys, tai sake per metus namas viskam (lemputes, skalbianke ir pan) sunaudojama 6000kwh elektos, jauciu, kad gal panasiai ir geoterminis sildymas ima. Idomu kiek elektra sildomas namas per metus elektros sunaudoja.
bahuriux 2011-02-21 17:05
Taip zinoma geoterminis/silumos siurblys naudoja elektra, bet jis sunaudojes 1kWh pagamina silumos 3-5kWh. Na namui per metus 6000kW su visos buities elektra nera daug. Kitas dalykas kokia ten buvo sistema Oras-vanduo, ar gruntas-vanduo, nuo to daug priklauso COP. Dar kitas dalykas, kokios energetines klases buvo tas namas, manykim kad iprastas naujos statybos su sienu varza R 5 ir daug langu i siaure. O tai taip manykim kad pasyviam, arba itin siltam name energijos poreikis su visa buitim butu kokia 3500-4000kWh per metus.
Arthuras 2011-02-21 17:50
Kas čia sakė, kad geriausia šildytis elektra? Jums su galva negerai? Į bankrotą tiesiai nueisit bešildydami, o su tomis vėjo jėgainėmis dar nemažai problemų kyla. Realiai, kol kas logiškiausia šildytis dujomis, jei nekalbant apie šilumos siurblius ir kitą brangią įrangą. O pačiame straipsnyje trūksta informacijos, realių skaičių.
Nerkus 2011-02-21 17:50
sildymas oras-oras. namas buvo tokio tipo http://www.svediskasbustas.lt namo plotas buvo apie 150kv, dabar tiksliai neatsimenu koks projektas.
bahuriux 2011-02-21 18:58
Na tai zinok jie nera silti sitei skandinaviski karkasiniai namai, sienu varza nei R5 nera, nors nezinau palei STR turi buti 5, kitaip nelegalu lietuvoj. O vietoj to oras-oras silumos siurblio jei butu gruntas-vanduo tai drasiai 1000-1500 kWh per metus maziau isnaudotu. EDIT pamirsau parasyti kad pigiauisiai yra kinietiski kondicionieriai uz 600-700lt jie taip pat ir sildo ju COP buna iki ~300%, o kai buna salta lauke tada reacionaliau sildytis malkom, dujom, skystu kuru, nes sitie oras-oras silumos siurbliai tampa neefektyvus.
Nerkashis 2011-02-21 19:04
Na jis http://petrasdargis.lt/?q=ra%C5%A1iniai ... 4%85-saule šildosi savo būstą nemokėdamas žvėriškų pinigų už įrangą.
bahuriux 2011-02-21 19:23
Saules sienos ideja nereali As svarstau tokia galimybe, bet niekaip neapsisprendziu ar noriu sugadinti namo dizaina O tas zmogus dave geru patarimu ypac patiko tas dalykas kad tarp skardos ir stiklo nereikia didelio tarpo, ta zinojau, bet nedasiprotejau pats. Vienu zodziu jis padare pigiai ir paprastai, o kas paprasta tas tobula. Neatmetu galimybes kad ir sau taip darysiu, tik tai bus ne vedinimo sistema, bet tiesiog orinis saules kolektorius. Idomu jei apklijuoti skarda ta puse kuri yra i saule su kokia selektyvine danga, ar padidejes NK atpirktu tos dangos kaina? Tada ir dizainas nebutu toks prastas, butu panasiai kaip plokstieji saules kolektoriai. Tik maza problemele ka su juo daryti vasara nuimti, uzdengti?
Nerkashis 2011-02-21 20:04
Na, to namo autorius komentaruose atsakinėjo, kad jo namas medinis ir vasarą jam neperkaršta. Vat tokį, tik mini langelį ir aš baigiu pasigamint. Pabandysiu laukant išnešt ant saulės ir pažiūrėsiu kaip ten realiai gaunasi.
zahiraz 2011-02-21 21:40
Tikrai užkabinta labai man aktuali tema, labai tikiuosi kad dar sulauksiu daug išsamesnio straipsnio tema : saulės kolektoriai.
Tir4elis 2011-02-22 10:34
Labai dėkui už nuorodą . Tikrai įdomus reikalas .
Petrasd 2011-02-22 12:38
Šiandien lauke -6, o ventiliatoriai iš saulės kolektorių varo į mano trobą + 40 orą. Kai saulė būna vaiskesnė, temperatūrų skirtumas tarp lauko ir saulės kolektoriaus sudaro 50 laipsnių ir daugiau. Vasario mėnesį dar būna mažoka saulėtų dienų, bet štai šiemet jų yra, ir jau antra savaitę dieną namus šildo saulė, Na, o tikrasis saulės šildymas prasideda kovo mėnesį - tada ugnį kuriu tik maistui išsivirti. Patys spręskite, ar tai efektyvu, ar ne. Metant "iššūkius" brangiam tradiciniam šildymui, negalima išleisti iš akių alternatyvaus šildymo įrangos kainos. Nemokama yra tik gamtos energija, bet parduodama įranga būna nepaprastai brangi. Todėl šildyti namus saulės baterijomis būtų beprotybė, neefektyvu ir pirktiniais saulės kolektoriais. Ir visai ne dėl to, kad jie veiktų blogai - jie veikia visai gerai, bet neatsiperka dėl absurdiškai aukštų kainų. Jeigu būčiau pirkęs tokio galingumo saulės kolektorius, kokiais šildau namus, būčiau supylęs 20 tūkstančių litų. Nemanau, kad tai būtų protinga investicija. Daliniam šildymui naudoju ir savadarbį šilumos siurblį, kuriuo siurbiu šilumą iš nuosavo gilaus tvenkinio. Sunaudojęs 1 kwh energijos, jis parsiurbia 3 kwh šilumos. Kainavo man 2000 litų. Pirkęs būčiau už 15 - 20 tūkstančių. Ne, tikrai nebūčiau pirkęs! Dar norėčiau atkreipti dėmesį į tai, kad saulės kolektoriai patys negamina energijos - jie tik šviesą paverčia šiluma. Jeigu nėra šviesos, jie neturi ko versti šiluminiais spinduliais. Ir tai nepriklauso nuo įrangos kainos. Gali nusipirkti patį brangiausią siurblį, bet iš tuščio šulinio vandens nepripumpuosi. Tas pats - ir su saulės kolektoriais. Vieniems kolektoriams reikalingi tiesioginiai saulės spinduliai, kitiems nereikalingi, bet tai irgi priklauso ne nuo kainos, bet nuo konstrukcijos. Paraboliniai saulės kolektoriai veikia tik nuo tiesioginių saulės spindulių, plokštieji ir vakuuminiai veikia ir apniukusią dieną (aišku, šiek tiek menkiau). Beje, paraboliniu praėjusią vasarą aš jau viriau maistą. Apie tai rasite mano svetainėje. Žodžiu, alternatyvi energija pati savaime yra puiki ir nemokama (valstybė dar neuždejo mokesčių), bet žmonių galimybes riboja tokios įrangos gamintojai ir pardavėjai. Jeigu vėjo jėgainė atsipirks tik po 15 metų, saulės kolektorius - po 10 -12 metų, tai ar ne patogiau įsijungti elektrą ir nesukti galvos? Juk po 10 ar 15 metų įranga bus sugedusi (garantija pasibaigs po 2 - 3 metų). Tikroji alternatyva - gamintis šį tą patiems. Šilumos siurblį gal ir ne kiekvienas susimeistraus, o štai saulės kolektorių orui šildyti gali pasidaryti bet kuris namų meistras. Nesudėtinga pasidaryti ir paprastą saulės kolektorių vandeniui šildyti - maniškiai atsipirko tą pačią vasarą. Svarbu yra nebijoti, neiti iš inercijos paskui tradicinį mąstymą ("niekas šitaip nedar!"), eksperimentuoti ir nepasiduoti marketingo gudručių apgaulei. Gamtos energiją galime pasiimti patys, neduodami kitiems sunkti iš mūsų pelna! Jeigu kam įdomu, daugelis mano darbų aprašyti čia: http://petrasdargis.lt/?q=kategorijos/buitis
bahuriux 2011-02-23 02:14
Respects tau petrasd. Manau kad tiems oriniams saules kolektoriams kurie su skarda, tarp skardos ir stiklo turi buti 16-20mm stiklo paketai su tokiu tarpu buna patys silciausi, nes nevyksta konvekcija. Tiesa jie uzpildyti argono dujom, nezinau koks geriausias tarpas orui butu. As megstu pats kurti ir daryti, bet nelabai megstu pigiai ir betkaip, todel noreciau ant tos skardos padaryti kazkoki tai absorberi. Tie absorberiai, kaip suprantu buna tiesiog chromo oksido, ar kito oksido milteliai sumaisyti su laku ir uzpurksti ant nupoliruotos skardos. Tas nepadidintu zenkliai kainos, bet padidintu efektyvuma. Man reikia vidutiniskai efektyviu ir svarbiausiai stilingu saules kolektoriu, kad negadintu namo vaizdo bet priesingai kad puostu nama
Petrasd 2011-02-23 09:22
Stilinga ir efektyvu nėra tas pats. Tų sąvokų nereikėtų maišyti. Taip pat nereikėtų maišyti kainos ir fizikos dėsnių. Aš čia jau skaičiau išmintingų svarstymų, kad pigiems reikia tiesioginių spindulių, o brangiems nereikia... Žinoma, galima siekti ir efektyvumo, ir stilingumo, tačiau svarbu pačiam žinoti, ko iš tiesų sieki - tada bus lengviau ir pigiau. Tie stebuklingi dažai gal kiek ir padidins šilumos laidumą, bet reikia žinoti, kad jie NEGAMINA energijos. Energiją gamina saulė. Siekiant efektyvumo, užtenka skardą nudažyti tamsia spalva (juoda mūsų kultūroje laikoma gedulinga). Žinoma, galima naudoti ir varinę skardą, nes varis daug laidesnis už geležį. Dar laidesnis už varį yra auksas. "Stiklo paketų" irgi nereikėtų laikyti kažkokia mistine sąvoka, nors marketingo sukčiai daro būtent taip. Tai viso labo du sandarūs stiklai mažu tarpelių. Inertinės dujos nelabai plečiasi nuo aukštesnės temperatūros, todėl jos reikalingos dideliems vitrinų langams - oras karštą dieną išsiplėtęs juos paprasčiausiai sudraskytų. Ką tu čia žadi daryti inertinėmis dujomis, aš nelabai supratau. Jeigu darysi ne ventiliacijos orui, bet kambario orui šildyti skirtą saulės kolektorių, laikykis kelių esminių taisyklių: skarda turi būti tamsi; skarda su visu rėmu prie sienos turi būti pritvirtinta sandariai (kokiu silikonu užtaisyk ir mikroplyšius); patį stiklą su rėmu irgi geriau būtų pritaisyti sandariai (turėsi stebuklingąjį stiklo paketą); reikalingas ventiliatorius, kuris kelis kartus padidins saulės kolektoriaus našumą; reikalingas vožtuvas (sklendė), kuri neleistų orui tekėti atbula tvarka ir šaldyti kambarį. Ir dar vienas bendro pobūdžio patarimas visiems: neskubėkite "taisyti" ir "tobulinti" dalykų, kurių dar nesate iki galo perpratę. Nesiimkite vaikiškų svarstymų, "kas geriau": ventiliacijos orą, ar kambario orą šildantis saulės kolektorius. Jeigu žadate gyventi hermetiškoje patalpoje, kuriai ventiliacija nereikalinga, darykite tik kambario orą šildančius saulės kolektorius. Bet jei jūsų namui ventiliacijos vis dėlto reikia, tai pasidarykit bent vieną, kuris šildytų ventiliacijos orą - kiti tegu šildo tą patį kambario orą. Aš čia užėjau atsitiktinai, interneto diskusijomis neužsiimu, todėl norėdami ko paklausti, geriau ieškokit manęs mano svetainėje.