Lietuvos mokslininkai gali veikti užsienyje jungdamiesi į mokslo centrų tinklus  (0)

Lietuvos mokslinės veiklos ir studijų užsienyje galimybės nėra išnaudojamos taip, kaip galėtų būti, pastebi Lietuvos mokslininkų mobilumo centras (LMC).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmą kartą mūsų šalyje atlikto kokybinio mokslininkų mobilumo tyrimo duomenimis, tik 28,81 proc. Lietuvos mokslininkų ir tyrėjų priklauso aukščiausio lygio šalies mokslo centrams ir vos 2,98 proc. – užsienio aukščiausio lygio mokslo centrų tinklams. Todėl aktuali informacija tiek apie Europoje, tiek apie visame pasaulyje vykstančias akademinių mainų galimybes, didžiajai daugumai lieka nepasiekiama. LMC vyriausiojo specialisto Andriaus Kavecko teigimu, nepriklausydami mokslininkus vienijantiems tinklams ir todėl negaudami pačios naujausios informacijos, mūsų mokslininkai ir tyrėjai praleidžia puikias progas. „Tyrimo duomenimis, net apie mūsų centrą, kuris priklauso tarptautiniam mokslininkų mobilumo centrų tinklui EURAXESS ir teikią visą reikalingiausią informaciją apie mokslinę veiklą užsienyje, žino vos 1,74 proc. apklaustųjų“, – sako A. Kaveckas. LMC kuruojamoje Lietuvos EURAXESS svetainėje www.euraxess.lt kasdien pateikiama aktuali informacija apie visame pasaulyje vykdomą mokslo veiklą, pranešama apie renginius, stažuočių, darbo vietas ir bendradarbiavimo galimybes – iš viso nuo 500 iki 900 įvairaus pobūdžio skelbimų kasdien. Greta akademinių mainų programų su ES šalimis, yra skelbiama informacija apie programas JAV, Meksikoje, Izraelyje, Pietryčių Azijos šalyse (Singapūras, Tailandas), Korėjoje, Islandijoje ir kt. Taip pat galima sužinoti apie programas, finansuojamas vietos institucijų – LR Vyriausybės, Lietuvos mokslo tarybos, Švietimo ir mokslo ministerijos ir kt. Galima rinktis ir iš labai specializuotų programų, tokių, kaip, pavyzdžiui, „UNESCO–L‘oreal“ programa, skirta gamtos mokslų, farmacijos, medicinos, biologijos srityse mokslo tiriamąjį darbą dirbančioms moterims.

Šuo metu, tarpvalstybinių susitarimų pagrindu, Lietuvos akademinė bendruomenė mokslinę veiklą gali plėtoti beveik 20-yje pasaulio valstybių. Švietimo mainų paramos fondo duomenimis, 2010-2011 metais studijoms ar stažuotėms užsienyje buvo skirtos stipendijos 123 asmenims iš Lietuvos.

Svetainėje lankytojai taip pat gali rasti LMC leidinio „Kaip gauti paramą studijoms ir moksliniams tyrimams užsienyje“ elektroninį variantą, informaciją apie LMC rengiamus mokymus. A. Kaveckas atkreipia dėmesį, jog svarbu, kad ne tik pavieniai mūsų šalies mokslininkai, bet ir mokslinių tyrimų organizacijos jungtųsi į EURAXESS tinklą, skelbtų informaciją apie savo vykdomą veiklą tinklo svetainėje. „Tai būtų jų pirmasis žingsnis, siekiant labiau įsitraukti į tarptautinę veiklą, nes svetainėje galima inicijuoti bendrus projektus, ieškoti partnerių, rėmėjų ar darbuotojų“, – sako LMC specialistas. Kol kas Lietuvos EURAXESS svetainėje skelbiasi 39 mūsų šalies mokslo ir studijų institucijos bei jų padaliniai.

Lietuvos mokslininkų mobilumo centras (LMC) savo veiklą pradėjo 2005 m. LMC teikia nemokamą praktinę informaciją mobiliems (atvykstantiems dirbti į Lietuvą ir išvažiuojantiems dirbti į užsienio šalis) mokslininkams ir tyrėjams. LMC priklauso Europos mokslininkų mobilumo centrų tinklui EURAXESS, vienijančiam daugiau nei 200 centrų 37-iose šalyse. EURAXESS interneto tinklapyje (Lietuvos – www.euraxess.lt) visada galima rasti nuolat atnaujinamą, aktualią informaciją apie viso EURAXESS tinklo narių – mokslinių tyrimų organizacijų siūlomas akademinių mainų galimybes. Taip pat mokslinių tyrimų organizacijoms yra galimybė čia talpinti informaciją apie laisvas darbo vietas, o mokslininkams ir tyrėjams – susirasti darbą bet kurioje Europos valstybės mokslo ar studijų institucijoje ir mokslinius tyrimus atliekančioje organizacijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)