Balsavimo internetu anatomija: kas labiausiai bijo nežinomybės?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

alkaponas 2012-07-25 13:12
Visi politikai bijo, jog įsigaliojus internetiniam balsavimui bus lengvai suorganizuojami referendumai ir taip jie privalės klausyti liaudies balso. Dabartinis referendumo įstatymas yra daugiau negu absurdiškas. Reeikia surinkti 300 000 (10%, gal net 12% Lietuvos gyventojų) unikalių parašų kad pradėti referendumą. Lietuvoje toksai skaičius yra katastrofiškai didelis, dėl to matome galybę nepįvykūsių referendumų. Mano nuomone primasis referendumas turėtų įvykti dėl šio nenormaliai didelio skaičio parašų mažinimo. O tada jau prasidėtų tikrasis Lietuvos politinis gyvenimas o ne begalinis turto graibstymas. Politikai pradėtų sąžiningai ir nuodugniai atsiskaitinėti piliečiams bei juos šviesti dėl kiekvieno įstatymo projekto, nes tauta įgytų realią politinę galią kurios niekada neturėjo.
Indigo89 2012-07-25 13:57
Politikai kuo maziausiai suinteresuoti paprastu zmoniu dalyvavime valdyme, t.y. demokratija.
vvv2 2012-07-25 14:00
Giedriusd 2012-07-25 14:22
Man tai keista, jei estai savo balsavimo programa paviesino kaip atviro kodo programa, tai kodel tuomet lietuviams jos nepaemus ir nepritaikius sau? Tokia praktika siais laikais turbut pati geriausia, nebereikia is naujo dviracio isradineti, kastai butu labai stipriai sumazinti, bei zinia, tai jau veikianti sistema. baimes destomos del tu rinkimu internetu yra labai idomios, vienos aisku kaip ir protingos, kad kompiuteryje viskas vyksta nematomai, bet kitos visai apsurdiskos. Bet kokiu atveju, norint ir naudojant atviro kodo sistema, visiems kas nores bus aisku, kaip skaiciuojami balsai ir kaip programa veikia, galima ir norintiems susipazinti uz dalele nuo sutaupytu pinigu naudojant atviro kodo sistema, suskurti puslapi isaiskinanti kaip viskas veikia. Plius visuomet galima pasamdyti nesaliska zmogu stebeti ir patikrinti programa, pries ja paleidziant. na bendroje sumoje visuomet yra iseitis, dabar gi dar palygino kad zmones nevaziavo i apylinke perbalsuoti uz tuos nupirktus laiskus. Lyginimas fizinio veiksmo, vaziavimas kazkur, tam specialiu laiku, su internetiniu perbalsavimu, yra mazu maziausiai absurdiskas.
Karvė 2012-07-25 14:56
Nedaroma, nes IT ekspertai pripažįsta, kad klastoti balsus būtų daug paprasčiau ir to nebūtų įmanoma atsekti. Labai geras straipsnelis, apie tuos Internetinio balsavimo "privalumus": http://rokiskis.popo.lt/2011/05/23/inte ... rivalumai/
Hmz 2012-07-25 19:37
Net jei naudosi atviriausią pasaulyje programą, tas, kas turės prieigą prie duomenų bazės, galės kaitalioti rinkimų rezultatus į valias. Šiuo metu rinkimus kontroliuoja visuomenė, bo kiekvienas vėpla gali užsiregistruoti stebėtoju ir žiūrėti, kaip skaičiuojami balsai. Elektroninio balsavimo visuomenė nebekontroliuos - ši funkcija atiteks valdžios įstaigoms, palaikančioms sistemos veiklą (gaunasi, kad valdžia pati savo rinkimą prižiūrės). Ir, kaip jau minėjau, atsiranda motyvai ir galimybės kaitalioti rinkimų rezultatus pagal valdančiosios partijos poreikius.
Hmz 2012-07-25 19:41
Papildysiu. Nei tu, nei aš neturėsime galimybių pasamdyti "nešališką žmogų", kuris pasiknistų VRK serveriuose ir ištirtų juose veikiantį softą.
evaldosia 2012-07-25 20:14
stebėtojais reikės rinkti kompiuterininkus.o slaptumas perteklinis reikalavimas renkant politikus.gal politikų tarpe toks dalykas ir turėtu būti.kam papirkinėti milijoną rinkėjų ,jei galima papirkti 141 politiką.čia iš verslininko pozicijos.o iš politiko pozicijos elektroninis balsavimas ,gali pavirsti elektroniniu piliečių valstybės valdymu.toj sistemoj politikai kyšių negaus,nes jie nieko nesprendžia,o sprendžia tauta balsuodama už įstatymus.
Hmz 2012-07-25 21:24
Įsivaizduoju, koks balaganas prasidės, jei tauta pradės priiminėti įstatymus. Tam, kad žinoti, ar verta balsuoti už įstatymą, reikia bent paviršutiniškai išmanyti teisę, suvokti kaip įstatymas veiks atskirais atvejais, kaip jis įsipaišys į bendrą teisinį kontekstą ir pan. Tauta, anot Polibijaus, yra nepastovi, kupina nevaldomų troškimų, ūmi ir nepaisanti pasekmių - žodžiu, turi pačias reikalingiausias įstatymų leidybai savybes
Edvinas 2012-07-26 09:39
Nebalsuoju, nes tai atima per daug laiko - balsavimo procesas senovinis. Akivaizdu, kad senus balsavimo būdus turi pakeisti nauji. Balsavime turėtų dalyvauti tik žmonės kurie yra pakankamai informuoti - būtent aktyvųs interneto vartotojai, kuriem lengvai prieinama informacija apie politinius veikėjus ir situaciją. Interneto vartotojo sprendimai už ką balsuoti bus kurkas geresni. Tipiškas interneto vartotojas Lietuvoje yra labiau išsilavinęs žmogus už tą kuris nesinaudoja internetu. Interneto vartotojui taip lengvai įtakos nepadarysi. Ir nieks man "nestovi už nugaros" dabar . Kam "laiką marinuot"? Jei planas padarytas reikia dirbt savo darbą ir jį įgyvendint, o ne taukšt nesamones.
1337 2012-07-26 18:20
Kodel siuo klausimu leidziama reikstis zmonems, kurie neturi zalio supratimo kaip ta sistema veikia? Internetinis balsavimas yra nesuderinamas su konstitucija, nes neimanoma uztikrinti balsu autentiskumo IR anonimiskumo vienu metu. Jei uztikrinsim anonimiskuma, nebus imanoma perskaiciuoti balsu - kiek kompiuteris parodys, tiek ir tures tikti. Jei uztikrinsim autentiskuma, t.y. galesim garantuoti kad balsai nesuklastoti, tada nebeliks anonimiskumo, nes vienintelis budas patikrinti uz ka balsavo zmogus prie kompiuterio bus arba jo paties paklausti, arba registruoti kazkokioj duombazej. Tik vienkartinis fizinis popierelis gali uztikrinti ir autentiskuma ir anonimiskuma. Niekas jokiu balsu nepirks ir uz nugaros nestoves. Tiesiog VRK sedintis kompiuterastas su notepad'u pataisys ataskaita, pasakys kad kandidatas X laimejo pries Y ir viskas, jo zodis yra paskutinis ir negincijamas, kadangi galimybes perskaiciuoti fizinius biuletenius NERA.
Swift RR 2012-07-26 19:34
Galima padaryti kad ir neoficialų referendumą-forumą, ten piliečiai galėtų diskutuoti(delfistai privalo būti netoleruojami) apie įvairias valstybės problėmas, tai sutelktų kažkokių pokyčių norinčius žmones į vieną vietą. O gal tokių forumų jau yra?
kestutisz 2012-07-27 09:38
Ar daug telekenoloto žaidėjų - elektroninio balsavimo entuziastų sutiktų su laimingų skaičių generavimu kompiuteriu? Net jei tą kompiuterį žinoma prižiūrėtų sertifikuoti auditoriai. O juk tai palyginus visiškai niekinis savo svarba projektas, net nereikia spręsti auttentiškumo ir tuo pačiu anonimiškumo problemos - viso labo pasitikėti nematoma (na, tarkim matoma ribotam auditrorių skaičiui) atsitiktinių skaičių generavimo programa.
Hmz 2012-07-27 09:44
Jei žmogus neina į rinkimus vien dėl to, kad spaudžia batelis ar nepatogus balsavimo procesas, kažin ar jo balsas toks reikalingas. "Nepatogus balsavimo procesas" suveikia kaip savotiškas face-control, padidinantis tikimybę, kad prie urnų ateis motyvuotas rinkėjas, kuris žino, už ką balsuoja ir kodėl. Technologijų dėka atitempę į rinkimus randominius balsuotojus nieko nelaimėsime.