Lietuvos pramonė – kuria ar tik varžtus gamina?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

manas 2013-12-03 14:40
Kad ir varztus, svarbu gamint kazka, o ne vien tik vartot uzsienio prekes. O didelems gamykloms matyt zmoniu pas mus permazai
peeplt 2013-12-03 15:31
Pats dirbu gamyboje ir nereikia nesamonių pasakoti apie varžtus. Visas pasaulis dabar pereina ant tokios gamybos. Vienas varžtus gamina, kitas kitus komponentus dar kitas surinkimą daro, ketvirtas kontrolę ir produkto realizaciją. Kitas dalykas yra, kad pramoniniai robotai ateis tik su didesniais atlyginimais. Ir ne dėl to kad atsiras daugiau norinčių dirbti, o dėlto kad nebegalėsime savęs pristatinėti kaip pigios darbo jėgos. Dabar mes esame pigi darbo jėga, ir visi verslininkai į tai orentuojasi. Pagaminti varžtą vokietijoje kainuoja brangiau nežiūrint į tai kokius robotus jie ten benaudotų. Jai robotas neštų realią paskaičiuojamą naudą visi verslininkai nors po du vienam žmogui supirktų. Esmė tokia kad yra užsakymas, yra kuriama technologija užsakymui pagaminti, ir skaičiuojama pagaminimo savikaina taikant įvairias technologijas. Robotas tą savikainą išpūstų iki debesų, ir susipirkęs tuos modernius robotus sėdėtum be darbo. Nes kam duoti gaminti lietuviui jai gali pasigaminti pats už tą pačią kainą. Bus lietuvio alga kaip vokiečio dirbsim su robotais, nes taip bus pigiau.
kukulis 2013-12-03 18:26
Man atrodo, kad pagrindine problema yra ta, kad tam tikriems darbams atlikti jaunu specialistu isviso nera. Pas mus tik labai neseniai baigesi vadybininku ir teisininku bumas, todel darbingiausio amziaus specialistu kitose sakose truksta, arba visiskai nera. Tarkim suvirintojai. Sendien betkuri imone pasiulys min 2500lt i rankas specialistui. Sutinku, kad pinigai ne patys didziausi, bet tai yra 2.5 karto daugiau, negu gaus vadybininkas sedintis uz maximos kasos aparato. As manau kad daugkas nesuprato, jog vadybininkas, tai tik mandras pardavalkos pavadinimas.
sigitas 2013-12-03 18:32
O čia klausimas rimtai. gal kas žinote imonę lietuvoje gaminančią varžtus.
arab 2013-12-03 19:26
Kam gamint, jei galima importuot is kinijos ir parduot su 300% antkainiu ? Cia lietuviu verslininku logika.
kionig 2013-12-03 19:27
Kiek žinau, negamina nei viena įmonė. Dabar viską gamina Kinija. Pas mus tikslas yra pirkt ten pigiau, o čia parduoti su antkainiu ir iš to gyventi. "Varžtų gaminimas" paminėta kaip ironija. T. y. jog varžtus gaminti nereikia super duper nano šmiko technologijų ir daug proto.
kukulis 2013-12-03 20:21
Ne vien tik verslininku kalte. Lietuva, globaliai ziurint, yra labai ribotu, bet pakankamai brangiu zmogiskuju istekliu tiekeja. Todel tokioje salyje pelningai galima gaminti toli grazu ne viska.Nei vinies nei varzto lietuvis uz kinieti pigiau nepagamins. todel jeigu patys save laikom prtingais, negalvokim, kad verslininkai uz mus kvailesni. Kur lietuviai konkurencingi? Zemes ukyje, nes turi daug ir geros zemes, bei technologijose - fizika, matematika, informatika - va kur mes gabus. Vat kur verslinininkai kalti, tai kad pas mus mazai tokiu versliniku, kurie galetu, noretu ir sugebetu tas technologijas vystyti ir is ju daryti versla.
Vytax 2013-12-03 21:11
Būkim realistai, už sienos yra Baltarusija ir Kaliningradas kur atlyginimai per pus mažesni, o elektra ir dujos ten taip pat pigesnės. Tad pigios masinės gamybos, kuri sugebėtų bent kiek padoresnius atlyginimus mokėti nekvalifikuotiems darbuotojams pas mus nebus.
PCP 2013-12-03 21:29
Grįžtant prie temos - lietuvoje robotų nėra, nes nėra tikros serijinės gamybos. Jeigu kažkokiai vakarų kompanijai reikia 1000000 vienetų, tai jie svarsto 2 variantus - stato pas save robotų liniją, arba dirba su kiniečias. Bet kadangi modernios linijos dar nėra pakankamai lanksčios,o su kinais irgi nėra labai patogu - toli skraidyti, tvarkyti krūvas popierizmo, kontroliuoti kad anie nepavogtų komercinių paslapčių... Beto jie su mažais užsakymais nelabai mėgsta dirbti, + gan brangus ir ilgai trunkantis transportavimas. Taigi lietuvos metalo apdirbimo ir panašios pramonės įmonių niša yra vienetinė arba smulki serijinė gamyba ir tuos robotus nelabai ir yra kur panaudoti. Taigi kol galim išnaudojam pigią darbo jėgą, o vėliau po truputį pereisim ir prie kitokios gamybos. Na koks sveiko proto verslininkas investuos į baltarusiją? Rusija su savo darbo kultūra ir neprognozuojama muitine irgi nėra patrauklus variantas. Jeigu kažkam labai norisi pigiai, jau tada geriau kinija. O lietuva šiuo metu gamina, kad ir nedaug, bet gan aukštos kokybės produkcijos. Deja tai daugiausiai kažkieno užsakymų vykdymas pagal svetimus brėžinius, bet po truputį ir mums užsakovai perduoda vis daugiau atsakomybės ir laivės priimti techninius sprendimus. Po kiek laiko gal ir patys sugalvosim kažką gaminti vertą serijinės gamybos, o tada ateis ir robotai
kestutisz 2013-12-03 23:01
Kaip dėl 300% nežinau, bet as pas mus ka norėtų faktiškai gyventi gamyklos barakuose (net su darželiasi gamyklos teritorijoje) ir su ištiestais tinklais, kad nesižudytų tiesiog darbo vietose? Kai jau net darbas kasose yra faktiškai laikoma vergija
immortallt 2013-12-04 00:55
Kai apturėsi verslo santykių su rytais, tada suprasi, kad tokie antkainiai pelną ne visada dar atneša. Kai apturi pusę užsakytos produkcijos broką ir tau tenka tai suvirškinti. O ką kalbėti apie mokesčius, logistiką, mokėjimą avansu ir t.t. Visiems kažkaip viskas labai paprasta, bet patys sėdi ir tik burba, kažkaip tų milijonų nepasidaro
bala 2013-12-04 00:59
Jei seniuose kiniški varžai, tai nereiškia, kad Lietuvoj negamina. O gaminti brangiau jei tą patį galima nupirkti kitur pigiau, irgi nematau prasmės. Dėl robotų nežinau, bet straipsnyje minėtų CNC staklių turi daug kas, net užsakymų vienetinei gamybai nejima, nes dabar šventinis pikas
Anonymous 2013-12-04 07:10
Cha, tipo lietuviams varžtus gaminti kaip du pirštus... pajudinti? Net 8.8 vargu ar kas sugebėtų, nekalbant apie 10.9 ir kitus
jureivis 2013-12-04 13:56
Lietuvoje, bent Klaipedoje yra nemazai metalo apdirbimo imoniu, kurios gamina varztus ir ne tik. Bet nzn kaip del masines prekybos, bet pavienius, specifinius uzsakymus laivams dazniausiai daro, kur vienas varztas iki 500lt gali siekti.
MNM 2013-12-04 22:46
Visu pirma, Lietuviai neturi tiek uzsakymu, kad pilnai automatizuotu gamybas. Antra, specialistai pas mus brangus ir rimti isvaziuoja, o likusieji sukuria savo verslus. O perpardavinetojai visais laikais, anksciau ar veliau reorganizuojasi, nutraukia veikla ar bankrutuoja. Nes nupirkta dalis broko is Kinu, niekaip nesikompensuoja. Na nebent antkainis buna 500% ir tai abejoju... Ir trecia, ten kazkam lyginusiems vadybininka su penkta suns koja, tai tik del to, kad Lietuvos rinka yra itin maza, daug nesugeba gamybines imones parduoti, o pirkejai sunaudoti, del to ir vadybininkas yra tik vietinei prekybai "palaikyti" ir jo verte yra beverte. Pas mus jei ir turi imones automatizuotus robotus, tai tik ten, kur reikia isspresti laiko sanaudas, nes tai kainuoja pinigus. Bet kitais atvejais, robotus idarbinti Lietuvoje neapsimoka, nes per brangus realus atsipirkimo laikotarpis. Panasiai kaip su elektromobiliais ar hibridiniais automobiliais.
femto 2013-12-05 00:41
Priklauso kokia produkcija kompanija gamina ir kokie jos siekiai. Robotai nevisada duos efektyvesni rezultata lyginant su zmoniu darbo jega.
kionig 2013-12-05 01:44
Tai va, pavieniai specifiniai užsakymai ir yra išsigelbėjimas dar kai kurioms įmonėms, o tai visur kitur užkišta lenkišku/kinišku širpotriebu kur tik tevyksta vadyba kupi-pradaj. Ir kaip jau minėjo aukščiau - nepakonkuruosi masiškai. Visi skaičiavo, skaičiuoja ir skaičiuos kiekvieną centą kalbant apie atsipirkimą, amortizaciją ir visą kitą. Jei nemato prasmės pirkti ir įrengti robotų, tai jų stebuklingai neatsiras.
vvv2 2013-12-05 10:21
- Dirba labai sunkai. - Uždirba tik duonai (vergijos požymis). - Neturi jokių perspektyvų. p.s. .. Kodėl taip lėtai įdiegiamos automatinės kasos? Jas galėtų gaminti net Lietuvoje! Jos mėgstamos pirkėjų. Prie jų operatorės neatrodo pervargusios.
Arthuras 2013-12-05 10:45
Tos automatinės kasos - tragedija. Pati idėja gera, bet jos išpildymas tragiškas. Pradedant nuo fizinio to aparato elementų išdėstymo, baigiant software'o kreivumu, kurios jį naudoja.
vvv2 2013-12-05 11:24
- Ir ką tuo nori pasakyti? Filosofinę mintį, kad tobulumui ribų nėra? p.s. .. daryk projektą, gauk finansavimą, pateik "arthūro-kasa-č" geresnį bei pigesnį modelį.