Prijaučiantiems žaliai spalvai: „MSI GTX 970 Gaming 100ME“  (0)

Jei ketvirtos kartos „Twin Frozr“ aušinimo sistema paprasčiausiai neturėjo ką veikti ant GTX 750 Ti vaizdo plokštės, tai jos tikru potencialu įsitikinome bandydami pakankamai karštą ir dar gamykliškai spartintą „Radeon R9 280X“ (aka Radeon HD 7970 GHz Edition). MSI ir taip gerą nusprendė paversti dar geresniu – patobulinta penktos kartos „Twin Frozr“ aušinimo sistema atsidūrė ant „GeForce GTX 960“, GTX 970 ir GTX 980 vaizdo plokščių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visos jos iš prigimties nėra karštos, o aukso viduriuku vadinama GTX 970 kartu su „Twin Frozr V“ gali sudaryti šventąją trejybę: puikią spartą, nedideles temperatūras ir tylų funkcionavimą. Tiesa, dangaus karalystei būdingos baltos spalvos „MSI GTX 970 Gaming 100ME“ (Million Edition) neturi. Vietoje to Aukščiausiasis (MSI) suteikė išskirtinį, tik ponui Dievui (nVidia) būdingą, žalios spalvos dažymą ir padovanojo nugarinę plokštelę. Mirtingieji pavadins „MSI GTX 970 Gaming 100ME“ tobulybe su sąlygą, jog visi galimi trukčiojimai ir kosėjimai išnaudojus 3.5 GB vRAM liks danguje, o žemėje laukianti spartinta „Sapphire R9 290 Tri-X OC“ netikėtai diagramose nepradės žengti koja kojon.

Pakuotė ir komplektacija

 

MSI ir „nVidia“ bendradarbiavimas trunka dar nuo 1998 metų ir TNT Riva laikų. Taip sutapo, kad 2015ų ir 2014-ų metų sandūroje MSI paskaičiavimais buvo parduota šimta milijoninė, „nVidia“ lustu paremta, vaizdo plokštė, todėl norėdama paminėti tokį pasiekimą MSI nusprendė išleisti išskirtinius GTX 970 ir GTX 960 modelius. Jie gavo „nVidia“ kompaniją lydinčios žalios spalvos dažymą. Šią trumpą istoriją dar trumpiau nusako ant pakuotės esantis lipdukas, tačiau didžiąją dalį pakuotės išorinio ploto MSI paaukojo detalesniam supažindinimui su „Twin Frozr V“ aušinimo sistema, kurią detalizuosime atskirai visai netrukus.

Be DVI -> VGA ir 6-pin -> 8-pin perėjimų bei  įvairių brošiūrų žaidėjai turėtų papildomai nudžiugti, kadangi viduje jų laukia maloni staigmena – „Far Cry 4“ atributika dvelkiantis kilimėlis (24 x 32 x 5 mm) pelei, kuris, jei neklystame, pagamintas puikiai žinomos kompanijos „SteelSeries“.

 

Žvilgsnis iš arčiau

Žalia spalva akiai tikrai patinka ir tą malonų jausmą dar labiau sustiprina PCI-Express x16 3.0 sąsają, abi SLI jungtis ir I/O dalyje esančius išvesties lizdus dengiančios ryškios apsaugos. Vaizdo plokštės ilgis siekia 27,5 cm.

Pati montažinė plokštė ne ką trumpesnė už aušinamąją konstrukciją, kuri sudaryta iš keturių (2x 8 mm + 2x 6mm skersmens) SuperSU termo vamzdelių, grynai aliumininio radiatoriaus ir dviejų 95 mm skersmens „Torx ventiliatorių. Taip, visa tai vadinama „Twin Frozr V“. Lyginant su „Twin Frozr IV“ karta, MSI ne tik modifikavo ventiliatorių mentelių paviršių, leidžiant sukurti 19 % didesnį oro srautą ir 5 % mažesnį triukšmą ventiliatoriams sukantis maksimaliai, bet ir modifikavo radiatorių, jame įrengiant deflektorius, kurie leidžia nukreipti didesnį oro srautą link termo vamzdelių.

Pasitikėdama patobulintais ventiliatoriais MSI net sumažino nikeliu padengtų termo vamzdelių skaičių nuo penkių iki keturių, tačiau juos tebepaliko integruotus į didžiulį varinį pagrindą. Maža to, į „Twin Frozr V“ buvo įtrauktos dar dvi „Frozr“ atmainos: „Zero Frozr“ ir „Hybrid Frozr“.

„Zero Frozr“ MSI vadina savybe, kuomet branduolio temperatūrai nesiekiant 60 °C ventiliatoriai yra visiškai išjungiami ir vaizdo plokštė dirba pasyviu režimu. Viršyjus 60 °C ribą ventiliatoriai pradeda suktis ir vaizdo plokštė pereina į aktyvų režimą. Privalumai įžvelgiami lengvai: tausojami guoliai, mažinamas dulkių kaupimasis ir teoriškai įmanomos nereiklių žaidimų sesijos ventilitoriams sukuriant lygiai 0 dBA.

Tuo tarpu „Hybrid Frozr“ įgalina ventiliatorius suktis nepriklausomai vienas nuo kito, pagal aušinimo poreikį GPU ir VRM zonoms. Tikėjomės, kad šią funkciją bus galima valdyti ir rankiniu būdu, tačiau nieko panašaus neradę nei „MSI Gaming app“, nei „Afterburner“ programinėse įrangose likome šiek tiek nusivylę.

Su GPU branduoliu surišta VRM grandinė išdėstyta priekinėje plokštės dalyje. Ji aušinama ne tik atskiro radiatoriaus, bet ir nugarinės plokštelės, kuri taip pat vėsina nugarinėje PCB dalyje esančius GDDR5 atminties modulius. Dalį likusių modulių, kurie yra priekinėje PCB dalyje, aušina atskiras radiatorius. Vienas iš dešimties GDDR5 modulių gauna tik aktyvų aušinimą iš „Twin Frozr V“ ventiliatorių. „MSI GTX 970 Gaming 100ME“ naudoja „Miltary Class 4“ komponentus: pradedant Hi-c kondensatoriais ir baigiant „Super Ferrite“ induktoriais.

Šioje vaizdo plokštėje sumontuotas 8-pin ir 6+2-pin maitinimas. MSI matyt prisiminė 280X Gaming OC vaizdo plokštę ir suprato, kad maitinimo lizdus reikia apversti. Dabar ištraukiant maitinimo kabelius jie visiškai nekontaktuota su aušinimo sistemos karščio vamzdeliais. Ant radiatoriaus dangčio šono esantis firminis MSI drakonas turėtų sužibti žalia spalva, o LED impulsus leis valdyti „MSI Gaming app“ įrankis.

Galinėje I/O panelėje be perforuotos zonos turime dvi DVI ir po vieną HDMI su DisplayPort išvestis. Montažinė plokštė turi dvi SLI jungtis, todėl įmanoma konfigūracija iš trijų tokių plokščių.

 

Specifikacijos

Visi pamena sausio mėnesio skandalą, kuomet daliai žaidėjų pradėjus skųstis mikro trukčiojimais, strigimais ir panašiomis negandomis viršyjus ~3.5 GB vRAM, paaiškėjo, kad „nVidia“ visuomenei pateikė neteisingas GTX 970 specifikacijas. nVidia buvo priversta atskleisti, kaip iš tikrųjų GTX 970 vaizdo plokštėse paskirstyti resursai. Pasirodo, atminties buferis yra padalintas į dvi dalis: 3.5 GB + 0.5 GB. Didesnioji dalis atminties yra prijungta prie 224 bitų magistralės, o mažesniajai tenka vos aštuntadalis pralaidumo, t.y. 32 bitai. Lėtesnė atminties dalis nenaudojama tol, kol tesktūroms užtenka pirmųjų 3.5 GB. Maža to, paaiškėjo, kad realus funkcionuojančių rasterizacijos vienetų (ROPs) skaičius siekia 56, o ne 64. Pakoreguotas liko ir L2 atminties dydis, kuris iš pradžių siekė 2048 KB. Jis sumažintas iki 1792 KB.

Gamintojai dabar pamėgo siūlyti režimus su skirtingais branduolio taktiniais dažniais. „MSI Gaming app“ leidžia pasirinkti tarp trijų režimų: „Silent“ (1051/1178 MHz) „Gaming“ (1114/1253 MHz)  ir „OC“ (1140/1279 MHz). Sulyginus „OC režimo dažnius su standartiniais, tiek bazinis, tiek „Boost“ dažnis kilsteltas ~8,5 %. Atminties taktinis dažnis liko nepaliestas (7010 MHz).

„Silent“ režimas

 „Gaming“ režimas

„OC“ režimas

 

Testavimas

Testavimas vyksta pritaikius 1920 x 1080 rezoliuciją, taip pat dalyje žaidimų keičiant nustatymus. Kiekvieno žaidimo testavimai vykdomi tris kartus išvedant vidurkį, fiksuojant mažiausią minimalią ir didžiausią maksimalią fps vertes. Po kablelio gauti rezultatai apvalinami. „MSI GTX 970 Gaming 100ME“ testuojama „OC“ režime, maksimaliam (realiam) „Boost“ dažniui siekiant 1368 MHz.

  • Procesorius: Intel Core i7-4770K (fixed at 3.9 GHz, HT on)
  • Pagrindinė plokštė: Asus Z87 Gene VI
  • RAM atmintis: Patriot Viper III 2x 4GB 1600 MHz CL9
  • Maitinimo šaltinis: Seasonic P-860
  • SSD kaupiklis: Crucial MX200 250 GB
  • Monitorius: Dell U2311H
  • Operacinė sistema: Windows 7 x64 (SP1)
  • Vaizdo plokščių tvarkyklės: GeForce 352.86 WHQL / Catalyst 15.4.1 beta

 

Žaliasis drakonas ir nesisukantys „Torx“ ventiliatoriai

Bei dvikovai pasiruošusios dvi spartuolės

 

Rezultatai

„Thief“ yra vienintelis scenarijus, kur R9 290 gali išsitraukti papildomai galios. Pasirodo, net su Mantle instrukcijų rinkiniu „Sapphire 290 Tri-X OC“ nėra pakankamai greita ir nesugeba pavyti „MSI GTX 970 Gaming 100ME“. Tiesa, „Mantle“ padeda 18 % deificitą sumažinti iki beveik 10 procentų ir stabilizuoja testo pradžios metu atsiradusį momentinį fps kritimą. Minimali reikšmė dabar siekia 57 fps ir yra lygi GTX 970 vaizdo plokštei.

„Shadow of Mordor“ pasaulyje spartinta R9 290 pradeda lipti apžvalgos herojui ant kulnų. Vidutinė sparta yra praktiškai identiška – skirtumas vos 1 fps, bet gana netikėtai GTX 970 fiksuoja kur kas mažesnį fps dugną (35 prieš 50 fps). „MSI GTX 970 Gaming 100ME“ atotrūkis nuo „Asus GTX 960 STRIX OC“ lygiai dvigubas.

„Metro: Last Light“ žaidime pagaliau aktyvavome SuperSampling AA filtrą. Tarp „MSI GTX 970 Gaming 100ME“ ir „Sapphire 290 Tri-X OC“ užverda bekompromisė dvikova. Skelbiame lygiąsias.

Naudojant vienodus nustatymus „Far Cry 4“ žaidime „MSI GTX 970 Gaming 100ME“ yra ~27 % spartesnė už „Sapphire 290 Tri-X OC“. Minimali fps vertė taip pat žaliosios vaizdo plokštės naudai (54 prieš 40 fps).

Šalia „Enhanced Godrays“ bandome pajungti ir aukščiausios kokybės sušvelnintus šešėlius (Soft Shadows). „MSI GTX 970 Gaming 100ME“ persvara auga beveik iki 39 %, o minimali vertė didesnė net 52 procentais!

Turbūt šiuo metu populiariausoje zombių žudymo tematika paremtame žaidime „Dying Light“ „MSI GTX 970 Gaming 100ME“ iškart imasi griežtos lyderės pozicijos: „Sapphire 290 Tri-X OC“ privalo pripažinti vidutinį 21 % deficitą, kitiems dviems dalyviams atsiliekant daugiau nei 54 procentais.

„Very High“ parinktis prie „Shadow Map Size“ nustatymo GTX 960 vartotojams negalima dėl 2 GB buferio. Aukščiausia parinktis gamykliškai spartintai R9 280X plokštei yra kiek per sunki, tačiau GTX 970 ir R9 290 problemų neturi. Visose fps vertinimo pozicijose „MSI GTX 970 Gaming 100ME“ lieka priekyje „Sapphire 290 Tri-X OC“, užtikrinant 20 % didesnę vidutinę spartą.

„The Witcher 3: Wild Hunt“ žaidime maksimalūs fps yra užrakinti ties 60. Įtempta konkurencija matoma ne tik tarp GTX 960 ir R9 280X, bet ir R9 290 su GTX 970. Vis dėlto „MSI GTX 970 Gaming 100ME“ labai nežymiai išeina į priekį tiek vertinant minimalę, tiek vidutinę fps vertes.

Maksimalūs „Wild Hunt“ nustatymai (liko išjungtas tik HairWorks) šypsosi „MSI GTX 970 Gaming 100ME“, kuri sugeba 1 fps persvarą padidinti net iki septynių ir įgauti 15 % pranašumą.

„Project CARS“ simuliatoriaus „Radeon“ vaizdo plokštės ne itin mėgsta. Spartinta R9 290 įsigudrina akivaizdžiai nusileisti net „Asus GTX 960 STRIX OC“, jau nekalbant, kad „MSI GTX 970 Gaming 100ME“ parodo dvigubai didesnę fps reikšmę (38 prieš 76 fps).

Patekus į šlapią trasą „Sapphire 290 Tri-X OC“ tirpdo deficitą iki GTX 960, tačiau „MSI GTX 970 Gaming 100ME“ nemažina apsukų: išlaiko triuškinančią 68 % vidutinę persvarą, o minimali fps reikšmė didėja virš dviejų kartų.

 

Temperatūra ir triukšmas

„Afterburner“ patvirtina MSI teiginį, kad „MSI GTX 970 Gaming 100ME“ aušinimo sistemai priklausantys „Torx“ ventiliatoriai startuoja tik GM204 branduoliui viršyjus 60 °C. Ventiliatoriai gana staigiai pasiekia pusę (1200 - 1300 RPM) savo įmanomų sūkių, tačiau Iš „Fractal Design Define R5“ korpuso praktiškai neįmanoma išgirsti papildomo oro sūkuriavimo. Foną tebesudaro sisteminiai ventiliatoriai. Branduolio temperatūra apkrovos metu nėra linkusi viršyti 70 °C. Nutraukus apkrovą ventilatoriai išsijungia temperatūrai nukritus iki 50 °C, o ne 60 °C,  ir galutinė ramybės būsenos temperatūra tampa priklausoma tik nuo sisteminių ventiliatorių efektyvumo. „MSI GTX 970 Gaming 100ME“ neužilgo grįžo žemiau 45 °C ribos.

 

Energijos sąnaudos

Maksimalios „MSI GTX 970 Gaming 100ME“ energijos sąnaudos labai panašios į gamykliškai spartintos „MSI R9 280X Gaming OC“ vaizdo plokštės. Nors tarp GTX 960 ir GTX 970 TDP reitingas skiriasi tik 25 vatais, matyti, kad sistema su GTX 970 grafiniu adapteriu pasiekia geru trečdaliu didesnes maksimalias vertes. „Sapphire R9 290 Tri-X OC“ maksimalios sąnaudos 20 – 25 procentais didesnės ir neatrodo taip gąsdinančiai, kai pažiūri į popierinį TDP skirtumą (145 W prieš 275 W). Tai įrodo, kad TDP reitingas turi mažai ką bendro su realiu energijos suvartojimu.

 

Išvados

„GeForce GTX 970“ galėtų pakankamai tiksliai apibūdinti šie žodžiai: dviem trečdaliais didesnė sparta, kuri gali pavirsti į dvigubą, už GTX 960, nenuginčyjamai didesnė sparta už „Sapphire R9 290 Tri-X OC“ ir „Radeon R9 280X“ energijos sąnaudos. Visgi įdomiausia buvo stebėti tiesioginių tarpusavio konkurentų, „Sapphire R9 290 Tri-X OC“ ir „MSI GTX 970 Gaming 100ME“ kovą.

Kas galėjo pagalvoti, kad šventoji Trejybė bus tokia gobši? „MSI GTX 970 Gaming 100ME“ saugiu atstumu susišlavė keturias pergales, o „Sapphire R9 290 Tri-X OC“ sugebėjo išlaikyti konkurenciją tik „Middle-earth: Shadow of Mordor“, „Metro: Last Light“ bei „The Witcher 3: Wild Hunt“ žaidimuose. Tačiau vos tik pastarajame žaidime padidinome apšvietimo lygį ir „Foliage Visibility Range“ iki maksimumo „MSI GTX 970 Gaming 100ME“ ir čia pabėgo į priekį. Maža to, mes dar galėjome įjungti „HairWorks“ technologiją ir džiaugtis sklandžiu veikimu, kai „Sapphire R9 290 Tri-X OC“ krito žemiau 30 fps ribos. Pasirodo, tokia situacija nebuvo vienintelė, kai „MSI GTX 970 Gaming 100ME“ leido pasiekti aukštesnius in-game nustatymus. „Far Cry 4“ žaidime GTX 970 sugebėjo palaikyti komfortabilų fps kiekį tiek su „Enhanced Godrays“ tiek su „Soft Shadows“ parinktimis, kai „Sapphire R9 290 Tri-X OC“ akivaizdžiai strigo ir prašyte prašėsi vieną iš šių parinkčių sumažinti. To paties pareikalaus ir „Project CARS“. Nors testavimo procedūra lietaus sąlygomis su R9 290 ir buvo pabaigta, bet AMD produktas buvo toli nuo reikalingo komforto. „MSI GTX 970 Gaming 100ME“ čia beveik 70 % spartesnė!

Dar vieną nenuginčyjamą pergalę „MSI GTX 970 Gaming 100ME“ pasiima vertinant maksimalias energijos sąnaudas, kurios 20 – 25 procentais mažesnės už pagrindinio konkurento iš AMD stovyklos. Visgi, kol „Hawaii“ branduolys dirba nedidinant įtampos, didžiulės prarajos čia nėra. Kur kas didesnė praraja esti vertinant triukšmo emisijas. Nors Tri-X aušintuvas apčiuopiamai sumažino temperatūras ir nepalyginamai triukšmą prisiminus etaloninį blower tipo R9 290(X) aušintuvą, „MSI GTX 970 Gaming 100ME“ su efektyvesniu GM204 branduoliu ir savo „Twin Frozr V“ sistema vistiek yra pažengusi kur kas toliau. Iš esmės apkrovos metu sugebama išsilaikyti netoli virtualaus negirdimumo ribos, ko iš „Sapphire R9 290 Tri-X OC“ net neverta tikėtis gražiausiame sapne, o įvertinus, kad sparta yra net didesnė už spartintą R9 290, toks pasiekimas atrodo labai saldžiai.

Ne mažiau saldžiai atrodo ir pats „MSI GTX 970 Gaming 100ME“ modelis: „nVidia“ visur lydinti žalia (o gal ir salotinė) spalva, nugarinė plokštelė, jėga pulsuojantis MSI Gaming“ drakonas… Belieka pridėti nusivylimą, kad mūsų „Fractal Design Define R5“ korpusas be permatomo lango. Tiesa, pamiršome vidutinio dydžio kilimėlį pelei. Gal jo reikia ir ne kiekvienam, bet kai visa tai atiduodama už papildomus tris eurus lyginant su „Gaming 4G“ modeliu, kodėl gi nepaspaudus gaiduko ir nenušovus iškart trijų ar net keturių zuikių? Vienas zuikis - vienas euras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technews.lt
Technews.lt
(15)
(0)
(15)

Komentarai (0)