„TP-Link Archer AX53“ - „Wi-Fi 6“ maršrutizatorius, siūlantis didžiulę spartą, puikią aprėptį ir funkcijų turtingą programėlę (Apžvalga)  ()

„TP-Link Archer AX53“ – modernus maršrutizatorius, palaikantis „Wi-Fi 6“ technologiją ir siūlantis net 3 Gb/s spartą. Tai – įrenginys moderniems namams, kuriuose yra daug internetą naudojančių prietaisų, ypač tinkantis kompiuterinių žaidimų entuziastams bei visiems, kuriems svarbus greitas ir patikimas ryšys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mūsų namuose vis daugiau išmanių prietaisų reikalauja patikimo ir greito interneto ryšio. Tačiau maršrutizatorius, atrodo, dažnai yra tas prietaisas, kuris tyliai veikia fone ir naudotojo yra tiesiog pamirštamas. Laikas jį prisiminti - gali būti, kad jūsų senas maršrutizatorius yra didžiausia kliūtis tarp jūsų ir greitesnio interneto. Net jei jūsų interneto tiekėjas jums siūlo didelį greitį ir nemokamą ar pigų maršrutizatorių, tikėtina, kad šio prietaiso atnaujinimas padidins spartą, aprėptį ir galimybes naudotis ryšiu keliais skirtingais prietaisais.

Bet ar rekomenduotume jūsų seną maršrutizatorių keisti nauju „TP-Link Archer AX53“? Kelias savaites bandemė šį prietaisą ir galime apie jį šiek tiek papasakoti. Bet pirmiausiai - duomenys.

„TP-Link Archer AX53“:

Bevielio ryšio standartas: „Wi-Fi 6“;

Dažniai ir sparta: 5 GHz - 2402 Mb/s, 2,4 GHz - 574 Mb/s;

Bevielio ryšio nuotolis: „3 miegamųjų namai“;

Lizdai: 1 x WAN, 4 x LAN;

Režimai: maršrutizatoriaus ir prieigos taško;

Išmatavimai: 260,2 x 135,0 x 41,6 mm.

„TP-Link Archer AX53“ pakuotėje rasite patį maršrutizatorių, maitinimo lizdą, trumpą eterneto laidą prisijungimui prie modemo, instrukcijas ir kitus dokumentus. Pats AX53 turi keturias antenas, gali būti tvirtinamas prie sienos antenomis žemyn arba aukštyn, bet bus laimingas ir pastatytas ant plokščio paviršiaus. Pats prietaisas pasižymi aštriu, moderniu dizainu, bet tikrai nėra sukurtas laikantis vien kompiuterinių žaidimų estetikos principų, todėl tikriausiai akies nerėš bet kokiuose namuose.

Beje, specifikacijose tikriausiai pastebėjote keistai nurodytą veikimo nuotolį - „3 miegamųjų namai“. Taip jį pateikia gamintojas, nors kai kuriuose puslapiuose rašoma, jog AX53 siūlo maždaug 200 metrų veikimo nuotolį. Tikslūs skaičiai įprastai nėra nurodomi todėl, kad labai daug kas priklauso nuo namų plano, maršrutizatoriaus pozicijos ir sienų tarp kompiuterio ir maršrutizatoriaus antenų skaičiaus. Galime pasakyti tik tiek, kad „Archer AX53“ iš tiesų pasižymi puikiu veikimo nuotoliu ir tai nestebina, turint omenyje, kad jis turi keturias antenas ir radiosignalo formavimo technologiją (apie ją - šiek tiek vėliau).

„TP-Link Archer AX53“ - pažįstamas draugas iš ateities

„TP-Link Archer AX53“ yra visai naujas prietaisas, tačiau jo prijungimas ir kai kurios fizinės savybės atrodo labai pažįstamos. Kodėl? Nes „TP-Link“.

„TP-Link“ - tai 1996 metais įkurta kompiuterių tinklų prietaisų kompanija. Ją įkūrė broliai Zhao Jianjunas ir Zhao Jiaxingas, kurie tiesiog norėjo gaminti ir pardavinėti savo tinklo plokštę. Per pirmuosius savo veiklos dešimtmečius „TP-Link“ tapo vienu iš garsiausių maršrutizatorių, modemų, signalo stiprintuvų ir kitų kompiuterinių tinklų prietaisų gamintoju. Per pastaruosius kelerius metus „TP-Link“ išsiplėtė ir į kitas veiklos sritis, įskaitant telefonus ir IP kameras.

Tikriausiai ir jūsų namuose yra buvęs vienas-kitas „TP-Link“ prietaisas, todėl ir „Archer AX53“ atrodys pažįstamas, nepaisant jo modernaus dizaino. Tiesą sakant, daugelis žmonių šiuo maršrutizatoriumi tikriausiai keis kitą „TP-Link“ įrenginį.

Įjungimo/išjungimo mygtukas yra kairėje „Archer AX53“ nugarėlės pusėje (žiūrint iš priekio). Dešinėje - perkrovimo ir „Wi-Fi/WPS“ mygtukai. Per vidurį - vienas WAN ir keturi LAN lizdai. Aišku, visi jie - gigabitiniai. Čia pat - ir keturios didelės rombo pjūvio antenos. Priekyje - įprasti LED indikatoriai. Gaila, kad šis maršrutizatorius neturi LED išjungimo mygtuko - kai kuriuose kituose AX3000 serijos prietaisuose jis yra. „Archer AX53“ korpusas yra pakankamai plonas, turi matinės ir blizgios juodos spalvos akcentų.

Kodėl apskritai verta keisti maršrutizatorių, jei interneto paslaugų tiekėjas jums vieną jau suteikė? Paslaugų tiekėjai įprastai klientams siūlo pigesnius, mažiau galimybių siūlančius prietaisus. Net jei sutartyje matote aukštą interneto grietį, prastas maršrutizatorius gali neleisti jo pasiekti, ypač jei prie vieno tinklo jungsite daugiau prietaisų. Prastas maršrutizatorius, vaizdžiai tariant, sudaro transporto kamščius - „Archer AX53“ yra ta platesnė gatvė, kuri leis jūsų duomenims tekėti laisviau.

„TP-Link Archer AX53“ įrengimas ir programėlė

„TP-Link Archer AX53“ pakuotėje rasite labai daug popierių, bet tarp jų iš tikrųjų yra naudingos pradinės instrukcijos, pateikiamos ir lietuvių kalba.

„Archer AX53“ įrengimas mažai kuo skiriasi nuo kitų maršrutizatorių. Išjungiame modemą, prie jo eterneto laidu per WAN lizdą prijungiame naująjį maršrutizatorių ir jį įjungiame. Kai AX53 pilnai pasikraus, vėl įjungiame modemą. Atrodo, kad pirmą kartą maršrutizatorius iš gamyklinio miego bunda ilgiau, bet ši procedūra yra labai paprasta ir nekelianti papildomų vargų. Modemas ir naujasis maršrutizatorius pasisveikina, paspaudžia rankas, o mes galime prijungti kompiuterį.

Kompiuteris prijungiamas LAN laidu (jis nėra pridedamas) arba bevieliu ryšiu, naudojant prietaiso apačioje nurodytą slaptažodį (PIN). Tuomet naršyklėje vedame instrukcijose nurodytą adresą - tplinkwifi.net. Sukuriame administratoriaus slaptažodį ir naudodami matomus meniu įvykdome galutinę sąranką. Ir tiek  - visas maršrutizatoriaus įdiegimo procesas trunka vos kelias minutes ir tam tikrai nereikia ypatingo technologijų išmanymo. Gamintojas šiam paprastumui tikrai skyrė dėmesio. Pavyzdžiui, jei nežinote savo ryšio tipo (dinaminis IP, L2TP, PPTP ar kitoks), programėlė pasiūlys tai nustatyti automatiškai. Kita vertus, kam apskritai klausti, jei automatinio ryšio nustatymo galimybė egzistuoja?

„TP-Link“ taip pat siūlo naudoti išmaniąją programėlę „Tether“. Tai - naudingas įrankis visų „TP-Link“ ryšių ekosistemos prietaisų valdymui. Šiuo atveju, ji leidžia ne tik konfigūruoti belaidžio ryšio nustatymus, bet ir pasiekti kitas funkcijas. Pavyzdžiui, tėvų kontrolę - galite filtruoti jūsų vaikų peržiūrimą turinį, nustatyti prieigos prie interneto laikus, miego laiką ir kitus parametrus. „TP-Link Tether“ yra išties naudinga programėlė, veikianti itin patikimai - „Google Play“ parduotuvėje ji turi 4,5 žvaigždučių įvertinimą.

„TP-Link Archer AX53“ greitis ir kitos savybės

Didžiausi „TP-Link Archer AX53“ privalumai - modernios technologijos, užtikrinančios greitą, stabilią ir plačią prieigą prie interneto.

Visų pirma, tai - „Wi-Fi 6“. Šis standartas pasirodė 2019 metais buvo užbaigtas 2020-ųjų rugsėjo 1 dieną. Pagrindinis jo tikslas  - duomenų perdavimo gerinimas erdvėse, kur yra daug internetą naudojančių prietaisų (pagal naują „daiktų interneto“ paradigmą). „Wi-Fi 6“ ir OFDMA technologijos, AX53 maršrutizatoriuje veikiančios kartu, suteikia net 4 kartus geresnes galimybes internetu naudotis keliais prietaisais. Be to, programėlėje galite pasirinkti, kuriems jūsų namų prietaisams „Archer AX53“ turėtų teikti prioritetą.

Be to, „TP-Link Archer AX53“ yra dvijuostis įrenginys, galintis pasiūlyti 2402 megabitų per sekundę greitį! Ir nepraleiskite to pro akis - tokį greitį pasiūlys ne visi „Wi-Fi 6“ įrenginiai. Kad geriau įsivaizduotumėte, ką tai reiškia - Gadgetreview.com 2021 metais peržiūrėtame straipsnyje (tai yra, nelabai sename) teigė, kad gero maršrutizatoriaus maksimalus greitis turėtų būti tarp 100 ir 1000 Megabitų per sekundę - AX53 tiesiog sutrypia šiuos standartus. Tai yra maršrutizatorius, kuris su savo dviejų branduolių „Intel“ procesoriumi tikrai netaps kliūtimi tarp jūsų ir greitesnio interneto. Tuo tarpu 160 MHz pralaidumas padės užtikrinti, kad kelios aukšto intensyvumo užduotys galės būti vykdomos vienu metu. Ši savybė pravers žaidėjams - ypač tiems, kurie užsiima transliacijomis. Jie taip pat džiaugsis ir trumpu delsos laiku. Aišku, tie, kurie nori iš tikrųjų patikimo ryšio, tikriausiai vis tiek rinksis laidinę jungtį - „Archer AX53“ turi keturis gigabitinius LAN lizdus. Įsirengus „Archer AX53“ interneto sparta pastebimai pagerėjo, skirtumas buvo ypač akivaizdus naudojant kelis prietaisus vienu metu.

„TP-Link“ nepamiršo ir saugumo. „Archer AX53“ gali pasigirti „TP-Link HomeShield“ technologija, kuri skenuoja namų tinklą ir jame ieško grėsmių. Gamintojas teigia, kad ši sistema apsaugo nuo naujausių kibernetinio saugumo grėsmių. Aišku, tai sunku patikrinti, o geriausios „HomeShield“ funkcijos (apsauga nuo „DDoS“ atakų, išmanių namų prietaisų apsauga, papildomi vaikų laiko internete kontrolės įrankiai) yra pasiekiamos tik įsigijusiems mokamą versiją.

Kalbant apie valdymą, „TP-Link Archer AX53“ gali būti valdomas ir virtualia asistente „Amazon Alexa“. Aišku, tai yra privalumas tik tiems, kurie jau naudoja šią sistemą.

Galiausiai, būtina paminėti ir veikimo nuotolį. „TP-Link Archer AX53“ naudoja technologiją, vadinamą radiosignalų formavimu. Maršrutizatorius naudoja savo keturias antenas, kad sukoncentruotų signalą ten, kur jo iš tikrųjų reikia - ten, kur yra jūsų prietaisai. Gamintojo teigimu, tai efektyviai gerina AX53 veikimo nuotolį. Tiesa, tai nereiškia, kad dideliuose namuose neprireiks signalo kartotuvo, bet jei taip nutiks, džiaugsitės, kad jūsų maršrutizatorius siūlo „OneMesh“ technologiją, kuri tarsi susiuva skirtingų šaltinių signalus į vieną visumą ir pašalina tarpines zonas, kuriose ryšys visada būna silpnesnis.

Apibendrinimui

„TP-Link Archer AX53“ yra kokybiškas, modernus dvijuostis maršrutizatorius, siūlantis labai geras greičio, saugumo ir patogumo savybes. Tai - geras „TP-Link“ ekosistemos narys, pasižymintis daugybe naudingų privalumų, įskaitant 3 Gb/s greitį, „OneMesh“, „HomeShield“ ir radiosignalų formavimo funkcijas. „TP-Link Archer AX53“ yra pasiruošęs tapti jūsų namų tinklo centru - neįtikėtina sparta, pralaidumas, saugumas ir turinio kontrolės galimybės šį maršrutizatorių tikrai pavers labai populiariu įrenginiu.

Trūkumai:

  • Nėra LED įjungimo/išjungimo mygtuko;
  • Geriausios „TP-Link HomeShield“ funkcijos pasiekiamos tik mokamoje versijoje.

Privalumai:

  • Modernus, bet ne per ryškus dizainas;
  • Lengvas, pažįstamas paruošimas darbui ir valdymas;
  • Labai gera „TP-Link Tether“ programėlė ir valdymo skydelis naršyklėje;
  • Daug valdymo galimybių tėvams;
  • Radiosignalo formavimo technologija didina veikimo nuotolį;
  • Labai aukštas 2402 Mb/s greitis, 160 MHz pralaidumas;
  • „HomeShield“ bei „OneMesh“ technologijos.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(3)
(3)
(0)

Komentarai ()