Skaičius kuris neturi pabaigos (Konkursinis straipsnis)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Liolikas 2014-01-02 18:21
Sveiki, nuostabu, kad žmonės žavisi skaičiais, jais domisi, rašo straipsnius. Man pačiam gana įdomu buvo skaityti apie Pi istoriją - sužinojau naujų faktų. Norėčiau truputį patarti autoriui ko reiktų vengti rašant kitus straipsnius. Literatūros sąrašas turėtų būti konkretesnis. Priešingu atveju neverta jo net minėti, nes neįmanoma nustatyti kuri straipsnio vieta yra iš wikipedijos, kurio wikipedijos straipsnio. Sveikinu autorių išdrįsusį atsiųsti straipsnį į technologijų žurnalą. Tikiu, kad noras domėtis ir dalintis žiniomis su kitais padės tobulėti ir ateityje parašyti aukštos vertės straipsnių. To siekiant reiktų prieš publikuojant naujus straipsnius duoti juos įvertinti mokytojui ar kitam srities apie kurią rašoma specialistui. Jis padės, patars ir atkreips dėmesį į galimai taisytinas vietas. Sėkmės!
punktyras 2014-01-05 19:54
„Mokslininkai nustatė, kad šis skaičius turi 5 trilijonus simbolių po kablelio.“ Ar tikrai nustatė, jau daugiau skaičių nebebus? „Iki 200m per. Kr. jis buvo laikomas lygiu 3,1416.“ Turbūt norėta parašyti „pr. Kr.“. Nors dar geriau būtų „pr. m. e.“ „<...>ateitis gali būti neatsiejama be šio skaitmens.“ Neatsiejama be ko? Siūlau: „<...>ateitis gali būti neatsiejama nuo šio skaitmens.“
vazzy 2014-01-10 23:57
teko skaiciuot per matematika per Tailoro eilute Pi reiskme, visai ydomu buvo o siaip tai ydomu kaip cia autorius siulo su liniuote apskritimo ilgi ismatuot?
pozitronas 2014-01-12 12:59
Dar truputi Apie Pi iš pačių technologijos.lt http://www.technologijos.lt/n/mokslas/m ... eo?l=2&p=1
rwc 2014-01-12 14:33
Neužskaitau pagrindinės straipsnio minties. Jeigu turime sąvoką "iracionalusis skaičius" - t.y., "neišreiškiamas baigtine trupmena", tai savaime suprantama, kad jis neišreiškiamas N-taine pozicine sistema. Straipsnis vyniojamas aplink antikiškai klaidingą teiginį, kad visi "normalūs skaičiai turi pabaigą". Kyla klausimas, ar autorė susipažinusi su Tayloro ir Maclaurino eilutėmis. Eilinį sykį pakartosiu. Matematikai kovo 14 nešvenčia. Tegu π būna fundamentali konstanta greta 0, 1, e, i, √2 - bet be ją nusakančių reiškinių tai tėra eilinis skaičius. Likusias straipsnio dalis užskaitau.
vvv2 2014-01-13 10:36
- Geras klausimas , čia reikėjo rašyti "mokslininkai su šiuolaikiniais PC jau nustatė net 5 trilijonus reikšmių po kablelio", nes šis skaičius neturi pabaigos (yra begalinė eilutė, rodanti santykį tarp ortogonalių matumų Euklido erdvėje).