Tai tragedija Rusijai ir didelis įžeidimas asmeniškai Putinui: astronautas skelbia, kokį sprendimą priėmė NASA  ()

Kol valdys Putinas, kosmoso agentūra NASA atsisako bendradarbiavimo su Rusija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kosmoso agentūra nebendradarbiaus su Maskva, kol valdys Putinas. Taip sako buvęs NASA astronautas Scottas Kelly.

Į pensiją išėjęs NASA astronautas Scottas Kelly mano, kad JAV kosmoso agentūra niekada nedirbs su Rusija, rengdama naujus projektus, kol jai vadovaus dabartinis prezidentas. Vienintelis dalykas, kurio jis tikisi, yra tai, kad Rusijos Federacija nepaliks darbo TKS iki 2030 m., rašo „Daily Mail“.

„Rusija kosmoso tyrinėjimų srityje nereikalinga nei JAV, nei Europai. Tai, ką jie daro, galime padaryti patys. Tikiu, kad NASA niekada nedirbs su Rusijos Federacija naujuose kosmoso projektuose, kol valdys Vladimiras Putinas. Bent jau aš taip manu, nėra požymių, kad numatomas koks nors bendradarbiavimas ateityje“, – sakė Scottas Kelly, buvęs JAV astronautas, išėjęs į pensiją 2016 m. ir iš viso TKS praleidęs 520 dienų.

Tai tragedija Rusijai, o ne JAV

Kelly panašų pareiškimą padarė po poros mėnesių, „Roscosmos“ paskelbus, kad Rusija palieka TKS. Nors tikslios bendradarbiavimo pabaigos datos niekas neskelbė. Apie šį Rusijos valstybinės korporacijos vadovo pareiškimą „Focus“ jau rašė. Įtampa tarp JAV ir Rusijos auga nuo 2022 metų vasario 24 dienos, kai Rusija pradėjo karą prieš Ukrainą. Ir visą šį laiką Scottas Kelly viešai kritikavo Rusijos invaziją į Ukrainą.

„Kalbant apie Rusijos pasitraukimą iš TKS projekto, manau, kad jiems tai bus didesnis nuostolis nei JAV. Tačiau vis tiek tikiuosi, kad Rusija nepaliks TKS iki 2030 m. Būtų didžiulis nuostolis ne tik Rusijai, bet ir žmonėms, dirbantiems kosmoso pramonėje, jų kosmonautams. Pažįstu juos seniai, tarp jų turiu daug draugų“, – sako Kelly.

58 metų astronautas, savo sąskaitoje turintis vieną ilgiausių orbitinių misijų, kuri 2015–2016 metais truko 340 dienų, konkrečiai sukritikavo „Roscosmos“ vadovą Dmitrijų Rogoziną. Visų pirma, šių metų kovą amerikietis ir Rusijos Federacijos „vyriausiasis kosmonautas“ apsikeitė žinutėmis „Twitter“. Rogozinas Kelly pavadino „debilu“, į kurį astronautas atsakė, kad „Roscosmos“ vadovas elgiasi kaip vaikas.

Rogozinas, TKS, Rusija

 

Verta prisiminti, kad Rogozinas grasino Vakarų šalims, kad jo šalies pasitraukimas iš bendradarbiavimo TKS sukels stoties katastrofą. Tačiau, kaip jau rašė „Focus“, visi Rogozino grasinimai greičiausiai yra „tuščia frazė“, nes jokių „judesių“ šia kryptimi nesimato ir Rusijos Federacija tęsia darbą TKS. Taip pat „Focus“ jau rašė, kad NASA galės išlaikyti TKS orbitoje net ir be Rusijos laivų ir stoties segmentų pagalbos.

Jaunoji karta bijo kosmoso

Kalbant apie Scottą Kelly, jis taip pat pakomentavo neseniai atliktos apklausos rezultatus, kurie parodė, kad 1997–2012 metais gimusių žmonių kartai kosmosas kelia abejingumą ir baimę. Tyrimas parodė, kad ši karta dabar kosmosą sieja su ateiviais ir „Žvaigždžių karais“, o ne su moksliniais tyrimais. 97% respondentų teigė, kad kosmosą mato kaip grėsmę. Kelly mano, kad visuomenės susidomėjimas, ypač tarp jaunosios kartos, neišblėso ir, atsižvelgiant į kosminio turizmo plėtrą, dar labiau sustiprės.

Kelly ir jo genų pasikeitimas

 

Verta prisiminti, kad Kelly viešnagės TKS metu NASA tyrinėjo gyvybės kosmose poveikį žmogaus organizmui. Astronautas tyrimo objektu pasirinktas neatsitiktinai. Jis turi brolį dvynį, kuris tuo metu buvo Žemėje. Broliai Kelly turi beveik identiškus genomus, todėl buvo galima kuo tiksliau sužinoti apie ilgo buvimo kosmose pasekmes. Paaiškėjo, kad pas Scottą Kelly po skrydžio į kosmosą visiškai pakeitė 7% genų, kurie yra susiję su imunine sistema ir kaulų formavimusi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(135)
(5)
(130)

Komentarai ()