Kokia yra aštriausia medžiaga pasaulyje? 3 kartus aštresnis už deimantą, 500–1000 kartų aštresnis nei skustuvas ar chirurgo plieninis peiliukas  ()

Obsidianas – tai vulkaninis stiklas, susidarantis iš ugnikalnio išsiveržus magmai, kuri greitai užgesinama, todėl kristalai beveik nespėja išaugti. Taip gaunamas silicio dioksido stiklas su magniu ir geležimi, suteikiančiais jam tamsią spalvą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Obsidianas laikomas labiau magmine uoliena nei mineralu, nes stiklas neturi kristalinės struktūros, kuri būdinga mineralams.

Obsidianas turi konchoidinį (kriauklės pavidalo) lūžį, t. y. lūžta kaip stiklas ir nesudaro plokščių kristalinių briaunų. Dėl aštrių briaunų ankstyvieji žmonės jį naudojo pjovimo įrankiams arba strėlių antgaliams gaminti.

Stebina tai, kad obsidiano gabalo briauna yra geresnė už chirurgo plieninio skalpelio briauną. Jis 3 kartus aštresnis už deimantą ir 500-1000 kartų aštresnis už skustuvo ar chirurgo plieninio peilio ašmenis, todėl lengviau atlikti pjūvius ir padaroma mažiau nelygių audinių įpjovimų.

Atsižvelgdama į šias unikalias savybes, Vokietijos bendrovė sukūrė chirurginius įrankius, leidžiančius gydytojams obsidiano instrumentus naudoti pacientams, kurie gali būti alergiški plienui. Kitas obsidiano skalpelių naudojimo privalumas – trumpesnis chirurginių pjūvių gijimo laikas.

 

Obsidiano randama visame pasaulyje. JAV jis randamas vulkaninėse vietovėse arba vietose, kuriose Žemės istorijoje būta vulkanizmo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(41)
(0)
(41)

Komentarai ()