Koks pasaulio miestas yra didžiausias? Atsakymas keblesnis nei atrodo, bet vienareikšmiškai lyderiauja vienas megamiestas (Foto, Video)  (2)

Kokie dar miestai pretenduoja į aukščiausią vietą?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per pastaruosius kelis šimtmečius miestai pradėjo apibrėžti žmonių gyvenimo, darbo ir bendravimo būdą. 1800 m. tik 10 % pasaulio gyventojų gyveno miestuose, tačiau nuo 2009 m. planetos gyventojų skaičius miestuose viršijo kaimo gyventojų skaičių.

Vis daugiau žmonių persikėlus į miestus, šie didmiesčiai išsipūtė. Bet koks yra didžiausias miestas planetoje? Ir kaip tiksliai apibrėžiame „didžiausias“?

Yra du pagrindiniai būdai įvertinti miesto dydį: matuojant jo užimamą plotą arba gyventojų skaičių. Abu šie metodai teisėtai gali lemti tai, kad miestas būtų paskelbtas didžiausiu, bet ar vienas iš šių variantų laikomas pagrįstesniu?

„Abu yra blogi ir tokie pat geri“, – „Live Science“ sakė Mančesterio universiteto (JK) geografijos profesorius ir Mančesterio miesto instituto direktorius Kevinas Wardas. „Jie fiksuoja skirtingus miesto pokyčių ir transformacijos aspektus. Kai kuriems miestams augant ir didėjant tankumui, galima tikėtis, kad kai kurie miestai padidins savo gyventojų skaičių, nebūtinai padidindami savo fizinį dydį“.

 

Wardas taip pat pasiūlė galimą trečią variantą: įvertinti miesto kultūrinį poveikį likusiam pasauliui. Šiuo atžvilgiu Wardas teigė, kad „Paryžius, Londonas ar Niujorkas“ yra „didžiausi“. Tačiau tai yra atvira individualiam aiškinimui.

Išmatuoti miesto dydį iš dalies sunku, nes nėra visuotinai priimto būdo apibrėžti, kas yra miestas arba kur jis prasideda ir kur baigiasi.

„Kas yra „miestas“, įvairiose šalyse skiriasi“, – pažymėjo Wardas. Ir ne visada nei dydis, nei populiacija yra veiksnys. Pavyzdžiui, Vatikanas yra mažiausia nepriklausoma šalis pasaulyje ir pagal gyventojų skaičių (tik 453 žmonės) ir plotą (0,49 kvadratinio kilometro).

Tuo tarpu Ngerulmude, Palau Respublikos sostinėje Ramiojo vandenyno vakaruose, gyvena vos 400 gyventojų, tačiau miesto 466 kvadratinių kilometrų plotas yra didesnis nei Vatikano miestas ir yra laikomas mažiausiai gyventojų turinčia sostine pasaulyje.

 

Įvairūs šaltiniai nurodo skirtingą didžiausią pasaulio miestą pagal plotą, o pagal „WorldAtlas“ ir „World Population Review“, didžiausias yra Niujorkas. Tačiau abu šaltiniai skirtingai interpretuoja miesto dydį. „WorldAtlas“ duomenimis, Niujorkas iš viso užima 8 683 kvadratinių kilometrų, o „World Population Review“ nurodo, kad miestas užima 12 093 kvadratinių km. Šis neatitikimas, pasak Wardo, yra todėl, kad nėra konkrečių „normų ir supratimo“, kaip nustatyti miesto ribas.

Tačiau pagal gyventojų skaičių Niujorkas toli gražu nėra sąrašo viršuje. Pagal „World Population Review“ Niujorkas, kuriame gyvena 8 177 020 gyventojų (2022 m. duomenimis), šiuo metu yra 45-as pagal gyventojų skaičių miestas pasaulyje, įsiterpęs tarp Kvala Lumpūro, Malaizijoje ( 8 419 566) (44 vieta) ir Hangdžou, Kinijoje (8 044 878) (46 vieta).

 

Kalbant apie žmonių skaičių, joks kitas miestas neprilygsta Japonijos sostinei Tokijui. Remiantis „World Population Review“, jame gyvena 37 274 000 gyventojų, Tokijuje gyvena 5 milijonais daugiau gyventojų nei antroje vietoje esančiame Delyje, Indijoje, kuriame gyvena maždaug 32 065 760 žmonių.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(52)
(6)
(46)

Komentarai (2)