Lietuvoje patvirtintas pirmasis susirgimas beždžionių raupais: ligą parvežęs vyras turėjo pavojingų kontaktų  ()

Lietuvoje patvirtintas pirmasis susirgimas beždžionių raupais, trečiadienį pranešė sveikatos apsaugos ministerija (SAM). Pranešama, kad iš užsienio grįžęs vyras jaučiasi gerai, todėl gydymo ligoninėje jam neprireiks. Prieš nustatant ligą užsikrėtusysis turėjo sąlytį su penkiais asmenimis, izoliacija jiems nereikalinga, bet būtina stebėti sveikatos būklę.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-08-03 Lietuvoje patvirtintas pirmasis susirgimas beždžionių raupais: ligą parvežęs vyras turėjo pavojingų kontaktų  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Užsikrėtusysis – 40–49 m. amžiaus grupės Lietuvos pilietis. Vyras neseniai parvyko iš kitos Europos šalies.

Pirminiais duomenimis, jam gydymas ligoninėje nereikalingas.

„Kadangi ligonio būklė stabili ir nesunki. Jis bus išleidžiamas gydytis namo“, – sakė SAM Visuomenės sveikatos departamento Sveikatos stiprinimo skyriaus vyriausioji specialistė Galina Zagrebnevienė.

Tikslios užsikrėtimo aplinkybės lieka nežinomos.

„Aš turiu informaciją, kad žmogus atvykęs iš kitos Europos šalies. Kur ir kaip jis užsikrėtė – tokios informacijos neturiu“, – nurodė G.Zagrebnevienė.

Ji teigė negalinti nurodyti, iš kokio miesto užsikrėtusysis, ar kurioje ligoninėje jis gydomas, nes tai privatūs asmens duomenys.

Epidemiologinio atvejo tyrimo metu nustatyta, kad rizikingą sąlytį su užsikrėtusiuoju, dar iki pasireiškiant pirmiesiems ligos simptomams, turėjo penki asmenys.

Izoliacija šiems žmonėms netaikoma, tačiau jie turi stebėti savo sveikatos būklę.

„Tiek didelės, tiek mažos rizikos sąlytį turėję asmenys nėra izoliuojami. Jie yra stebimi 21 parą, matuojant temperatūrą du kartus per dieną. Tik tuomet, jei asmeniui, turėjusiam sąlytį su beždžionių raupais sergančiu pacientu, prasideda bet kokie ligos požymiai, tik tuomet jis yra izoliuojamas ir stebimas“, – paaiškino G.Zagrebnevienė.

Vakcinos Lietuvą pasieks rugpjūtį

Liepą SAM skelbė, kad Lietuvą pasieks 1400 vakcinos nuo beždžionių raupų dozių, skirtų skiepyti asmenis, kurie turėjo kontaktą su užsikrėtusiuoju.

 

SAM atstovė nurodė, kad vakcinos šiuo metu Lietuva dar neturi. Jos pirkimas koordinuojamas Europos Sąjungos lygmeniu.

„Per rugpjūtį ji (vakcina, aut.) bus pristatyta į Lietuvą. Šiuo metu vakcinos tiekimas šiek tiek vėluoja. Tačiau mes negalime įtakoti šito proceso“, – paaiškino G.Zagrebnevienė.

Planuojama, kad vakcinos bus naudojamos kartu su užsikrėtusiuoju gyvenantiems asmenims, taip pat sveikatos priežiūros ir laboratorijos darbuotojams paskiepyti.

Kaip skelbiama, nuo beždžionių raupų apsaugo ir raupų vakcinos. Jomis Lietuvos gyventojai skiepyti iki 1980 m., tad iki tol gimę asmenys, manoma, jau turi imunitetą.

Ligos pradžia – staigi

 

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) liepos 23 d. paskelbė beždžionių raupų protrūkį nepaprastąja situacija sveikatos apsaugos srityje.

PSO pranešė, kad praėjusio mėnesio pabaigoje 78 šalys informavo apie daugiau nei 18 tūkst. beždžionių raupų atvejų, kurių dauguma yra Europoje.

Beždžionių raupų virusas sukelia ligą, kurios simptomai yra ne tokie sunkūs nei raupų. Liga trunka dvi ar keturias savaites. Jai būdingi į raupus panašūs simptomai. Beždžionių raupai prasideda staigiai, pasireiškia karščiavimu, nuovargiu, galvos, raumenų skausmais, krečia šaltis.

Beždžionių raupais užsikrečiama įkandus gyvūnui, tiesioginio sąlyčio metu su infekuoto gyvūno arba žmogaus krauju, kūno skysčiais arba per odos/gleivinių pažeidimus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Eimantas Šaulitis
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: