Mokslininkai sukūrė lipdukus, kurie gali matyti kūno vidų  ()

Nauji pašto antspaudo dydžio ultragarsiniai lipdukai leidžia gauti aiškius širdies, plaučių ir kitų vidaus organų vaizdus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ultragarsinis vaizdavimas yra saugus ir neinvazinis būdas pamatyti organizmo veiklą iš vidaus. Tačiau šiuo metu ultragarsiniam vaizdui gauti reikalinga didelių gabaritų specializuota įranga, kuria galima naudotis tik ligoninėse ir gydytojų kabinetuose.

Pagal naują MIT inžinierių sukurtą dizainą ši technologija gali būti tokia pat lengvai nešiojama ir prieinama, kaip pleistrų įsigijimas vaistinėje.

Žurnale „Science“ paskelbtame straipsnyje inžinieriai pristatė naujo ultragarsinio lipduko dizainą – pašto ženklo dydžio prietaisą, kuris priklijuojamas prie odos ir gali 48 valandas nepertraukiamai atlikti vidaus organų ultragarsinį vaizdavimą, rašo „MIT News“.

Tyrėjai lipdukus klijavo savanoriams – prietaisai parodė didelės raiškos pagrindinių kraujagyslių ir gilesnių organų, tokių kaip širdis, plaučiai ir skrandis, vaizdus. Lipdukai išlaikė stiprų sukibimą ir fiksavo po jais esančių organų pokyčius, kai savanoriai atliko įvairius veiksmus, įskaitant sėdėjimą, stovėjimą, bėgimą ir važiavimą dviračiu.

 

Pagal dabartinį projektą lipdukus reikia prijungti prie prietaisų, kurie atspindėtas garso bangas paverčia vaizdais. Šiuo metu komanda siekia ištobulinti lipdukus taip, kad jie veiktų belaidžiu būdu.

„Mes įsivaizduojame, kad prie įvairių kūno vietų būtų priklijuoti keli lipdukai, kurie palaikytų ryšį su jūsų mobiliuoju telefonu. Jame dirbtinio intelekto algoritmai analizuotų vaizdus“, – sakė vyriausiasis tyrimo autorius Xuanhe Zhao, MIT mechanikos inžinerijos bei civilinės ir aplinkos inžinerijos profesorius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()

Susijusios žymos: