Ryšys tarp žarnyno ir smegenų: šie 3 maisto produktai gali pagerinti nuotaiką  ()

Yra biocheminis paaiškinimas, kodėl mityba gali turėti įtakos smegenų sveikatai, ir jis susijęs su žarnynu, teigia mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Vis dažniau sužinome, kad žarnyno sveikata, taigi ir žarnyno mikrobai, yra glaudžiai susiję su mūsų smegenų sveikata“, – sakė vidaus ligų gydytojas Ostinas Perlmutteris.

Žarnyno mikrobiomą sudaro trilijonai mikroorganizmų, gyvenančių mūsų virškinimo trakte ir sąveikaujančių su maistinėmis medžiagomis, kurias virškiname.

Ekspertai pažymi, kad iš žarnyno siunčiami pranešimai imuninių signalų pavidalu gali būti siunčiami į smegenis. Mityba gali turėti įtakos šiems signalams, kuriuos gali „treniruoti“ arba „programuoti“ mūsų žarnynas, taigi ir tai, ką valgome, rašo „Forbes“.

Mityba gali sukelti žarnyne esančių bakterijų pusiausvyros sutrikimą, kuris yra susijęs su uždegimu. Tyrimai rodo, kad uždegimas gali neigiamai paveikti nuotaiką ir sukelti su nerimu susijusių psichikos sveikatos problemų. Kiti preliminarūs tyrimai su gyvūnais rodo, kad žarnyno pokyčiai turi įtakos smegenų sveikatai, įskaitant Alzheimerio ligos ir depresijos rizikos padidėjimą.

Nors nėra vienos universalios dietos, galinčios pagerinti psichikos sveikatą, tačiau yra keletas patarimų, kurių galite laikytis.

Bendra maisto įvairovė

Nors reikia daugiau tyrimų, kad būtų galima apibrėžti, ką reiškia turėti „sveiką mikrobiomą“, atrodo, kad „įvairus mikrobiomas“ yra artimiausias atitikmuo, sakė daktaras Richardas Day, maisto perdirbimo bendrovės ADM medicinos reikalų ir klinikinės plėtros viceprezidentas.

„Vartojant daug įvairių augalinių skaidulų susidaro sąlygos atsirasti įvairioms bakterijų populiacijoms“, – sako R.Day.

Žurnale „American Journal of Clinical Nutrition“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad aštuonių pagrindinių maisto produktų grupių mityba pagerino bendrą žmogaus mikrobiomą ir žarnyno sveikatą.

Žuvis

 

Remiantis 2016 m. žurnale „Journal of Affective Disorders“ paskelbto tyrimo duomenimis, mitybos, kurioje gausu žuvies ir omega-3 riebalų rūgščių, vartojimas buvo susijęs su mažesne depresijos rizika.

Rekomenduojama valgyti nedideles šaltųjų vandenų žuvis, tokias kaip lašiša, skumbrė, ančiuviai, sardinės ir silkė.

Žuvis yra svarbi Viduržemio jūros regiono dietos, kuri siejama su teigiamais psichikos sveikatos rodikliais, dalis. Ši dieta – tai mitybos būdas, kai daugiausia dėmesio skiriama augaliniam visaverčiam maistui, žuviai, daržovėms ir sveikiems riebalams, rašo „Forbes“.

Maisto produktai, kuriuose gausu polifenolių

Polifenoliai – tai mikroelementai, kurių dažniausiai randama augaluose, įskaitant lapinius žalumynus ir spalvingus vaisius, pavyzdžiui, šeivamedžius ir mėlynes, ir kurie gali teigiamai veikti smegenų sveikatą.

Maisto produktai, kuriuose gausu skaidulų

 

Įrodyta, kad daug ląstelienos turintys maisto produktai taip pat teigiamai veikia žarnyno mikrobiomą, kuris turi įtakos imuninei sistemai. Vartojant skaidulinių medžiagų gaminamos trumposios grandinės riebalų rūgštys, kurios organizmui naudingos daugybe būdų.

„Šios trumposios grandinės riebalų rūgštys gali turėti įtakos mūsų imuninei sistemai, tačiau taip pat manoma, kad jos gali patekti į mūsų smegenis ir daryti įtaką smegenų veiklai“, – sakė mokslininkas. „Jos gali turėti priešuždegiminį poveikį.“

Apsvarstykite galimybę į savo mitybą įtraukti neskaldytų grūdų, pupelių, riešutų, kiaulpienių žalumynų, česnakų ir svogūnų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()