[Žinios trumpai] Britų sandrauga pradeda byrėti – po karalienės mirties pirmoji valstybė surengs referendumą dėl respublikos statuso  ()

Pernai tai padarė Barbadosas, kuris tapo respublika. Iš paskos seka dar viena Sandraugos Karalystės narė.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-09-11 [Žinios trumpai] Britų sandrauga pradeda byrėti – po karalienės mirties pirmoji valstybė surengs referendumą dėl respublikos statuso  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mirus karalienei Elžbietai II, Antigvos ir Barbudos ministras pirmininkas pareiškė, kad per trejus metus surengs referendumą dėl šalies respublikos statuso.

Ministras Pirmininkas Gastonas Browne'as padarė pareiškimą po to, kai pasirašė dokumentą, patvirtinantį, kad Karolis III tapo naujuoju karaliumi.

Teigdamas, kad Karibų jūros šalis kol kas išlaikys britų monarchą, premjeras Browne'as pridūrė: „Tai nėra priešiškumo aktas ar koks nors skirtumas tarp Antigvos ir Barbudos ir monarchijos, bet tai yra paskutinis žingsnis siekiant užbaigti šį nepriklausomybės ratą ir užtikrinti, kad mes tikrai esame suvereni tauta“.

Paklaustas dėl referendumo laiko, Browne'as atsakė: „Sakyčiau, tikriausiai per ateinančius trejus metus“.

Svarbu pažymėti, kad nepaisant to, kad Antigva ir Barbuda yra suvereni tauta su demokratine sąranga, ji išlieka JK Sandraugos Karalyste (nepainioti su Tautų Sandrauga), kuri pripažįsta JK monarchą savo valstybės galva. Trumpai tariant, buvusi britų kolonija yra ne respublika, o konstitucinė monarchija.

 

Be Antigvos ir Barbudos, tokios šalys kaip Australija ir Kanada vis dar yra konstitucinės monarchijos. Anksčiau tą pačią dieną abi šalys paskelbė Karolį III savo karaliumi.

Tačiau referendumo surengimas nėra garantija, kad šalis automatiškai taps respublika; Australijos pavyzdys yra pavyzdys.

Buvo keli bandymai Australiją paversti respublika, tačiau iki šiol nė vienas iš jų nebuvo sėkmingas. 1999 m. referendumas buvo pralaimėtas vos per plauką, nes 55 procentai australų balsavo už status quo išlaikymą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(1)
(15)

Komentarai ()