Nepaprastas mokslininkų žvilgsnis į ateitį: visi Žemės žemynai vėl susijungs į vieną superžemyną – Amaziją  ()

Per ateinančius 300 milijonus metų visi dabartiniai žemynai nenustos judėti ir galiausiai susilies į vieną ir sudarys naują superkontinentą, vadinamą Amazija, proceso metu uždarant Ramųjį vandenyną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bent jau taip teigiama naujajame Curtin universiteto mokslininkų tyrime, praėjusią savaitę paskelbtame žurnale „National Science Review“, kuriame nubrėžta geologinė mūsų planetos ateitis.

„Per pastaruosius du milijardus metų žemynai kas 600 milijonų metų susidurdavo ir suformuodavo superkontinentą, per vadinamąjį superkontinentų ciklą“, – pranešime spaudai teigė pagrindinis tyrimo autorius Chuan Hung. „Tai reiškia, kad dabartiniai žemynai vėl turėtų susijungti po poros šimtų milijonų metų.“

Siekdami nustatyti laiko rėmus, tyrėjai naudojo 4D geodinaminį Žemės tektoninių plokščių modeliavimą, pasiryžę išsiaiškinti, kodėl ankstesni superkontinentai formavosi vis kitaip.

Iš šių būdų vienas iš dviejų pagrindinių modelių yra introversija, kuri atsiranda, kai žemynai užsidaro virš vidinio vandenyno, susidariusio subyrėjus ankstesniam superkontinentui. Priešingas modelis yra ekstraversija, kai žemynai užsidaro virš išorinio, buvusio super vandenyno. Jei pavyktų išsiaiškinti šią uolienų istorijos dalį, tyrėjai galėtų geriau prognozuoti kitą superkontinentų susijungimą.

Tyrėjai nustatė, kad vandenynų litosferos stiprumas lemia tai, kokia forma vyks susibūrimas, ir iš to padarė išvadą, kad kitą superkontinentą lems ekstraversija. Šiuo atveju buvęs supervandenynas yra Ramusis vandenynas, anksčiau buvęs daug didesnis Panthalasos supervandenynas, supęs ankstesnį superkontinentą Pangėją.

 

„Susidaręs naujas superkontinentas jau pavadintas Amazija, nes kai kurie mano, kad Ramusis vandenynas užsidarys (priešingai nei Atlanto ir Indijos vandenynai), kai Amerika susidurs su Azija“, – sakė Huangas. „Tikimasi, kad Australija taip pat suvaidins svarbų vaidmenį šiame svarbiame Žemės įvykyje, pirmiausia susidurdama su Azija, o paskui sujungdama Ameriką ir Aziją, kai Ramusis vandenynas užsidarys.“

Tai yra nepaprasti atradimai, leidžiantys pažvelgti į planetos ateitį. Tačiau tai tebėra tik viena iš daugelio hipotezių apie žemynų pasislinkimą, įskaitant ir Pangėjos Proksimos modelį, pagal kurį užsidarys Atlanto ir Indijos vandenynai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()