„Skaitmeninė revoliucija“ Žemę daro nematoma kosmoso platybėse  (8)

Dėl skaitmeninės revoliucijos galimybių, jog Žemę pastebės ateiviai, vis mažėja, tvirtina žymiausi nežemiškos gyvybės paieškos entuziastai. Dr. Frankas Drake`as tikina, kad perėjimas nuo analoginės prie palydovinės ir skaitmeninės televizijos bei radijo mūsų planetą daro nematomą radijo bangų imtuvams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Senieji analoginiai signalai kosmoso platybėse galėjo nuskrieti milijonus kilometrų ir nenusilpę iki kosminio triukšmo pasiekti net kai kurias artimiausias žvaigždes, tačiau skaitmeninės transliacijos yra daug silpnesnės, o dėl šių populiarumo Žemė svečiams iš kosmoso gali būti vis sunkiau aptinkama.

Žemėje nuolat stebima ir laukiama kokių nors signalų iš kitų planetų – ir tikimasi, kad kitos gyvybės formos tą patį daro ir savo planetose, rašo „The Daily Telegrapgh“.

Dr. F. Drake`as prieš 50 metų Amerikoje įkūrė organizaciją, ieškančią nežemiško intelekto požymių (angl. Search for Extra-terrestrial Intelligence, SETI). Pasak jo, analoginio ryšio išnykimas faktiškai panaikina tikimybę, jog busime pastebėti kitų. Pasak mokslininko, Žemę supa 50 šviesmečių radijo bangų spinduliuotės šydas, kurį sukėlė senojo tipo bei apie 1 mln. vatų galios analoginės televizijos signalai.

Mokslininkas teigia, kad dabartiniai Žemę supantys retransliaciniai palydovai didžiąją dalį savo signalų nukreipia atgal į Žemę ir faktiškai jokios dirbtinės elektromagnetinės bangos nepaskleidžiamos į atvirą kosmosą.

„Šiuo metu į atvirą kosmosą prasmunka labai maži kiekiai radijo bangų – jų bendri galingumai tesiekia vatus. Ne ką daugiau spinduliuoja jūsų mobilieji telefonai. Jei taip bus ir ateityje, greitai mūsų planeta taps neaptinkama“, – cituojamas mokslininkas.

Apie tai mokslininkas kalbėjo Londone antradienį prasidėjusioje Karališkosios draugijos Londone rengiamoje konferencijoje, skirtoje aptarti, kaip galima būtų aptikti gyvybę kitose planetose ir ką tai reikštų mūsų visuomenei.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: