Plutonas tampa vis raudonesnis, teigia astronomai  (1)

NASA mokslininkai teigia, kad Saulės sistemos pakraštyje skriejanti nykštukinė planeta Plutonas vis labiau raudonuoja, skelbia BBC. „Hubble“ kosminiu teleskopu užfiksuotuose vaizduose matyti, kad planeta apie 20 proc. raudonesnė nei buvo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ekspertai mano, kad tai vyksta dėl Plutono paviršių dengiančio ledo pokyčių, Plutonui įžengus į naują apsisukimo aplink Saulė ciklą, kuris trunka 248 metus. Naujausiuose vaizduose matyti, kad sušalęs azotas šviesėja šiaurinėje planetos dalyje ir tamsėja pietinėje.

„Šiuos pokyčius greičiausiai sukėlė Saulės apšviestame ašigalyje tirpstantis, o kitame ašigalyje stingstantis ledas“, – pranešė NASA kosminio teleskopo mokslinis institutas. Tačiau kai kuriuos astronomus šie pokyčiai šokiravo. „Labai netikėta, kad šie pokyčiai tokie pastebimi ir vyksta taip staigiai, – pasakė Marcas Buie iš Pietvakarių tyrimų instituto. – Tai precedento neturintis reiškinys.“

2006 m. Plutonas prarado planetos statusą ir vadinamas nykštukine planeta. Plutono, kuris yra labiausiai nutolęs nuo Saulės ir mažesnis nei kitos Saulės sistemos planetos, skersmuo – tik 2 360 km, jis mažesnis nei kai kurių planetų palydovai. Tačiau spalvos pokytis neturi didelio poveikio Plutono temperatūrai – nepaisant raudonavimo, Plutono paviršius neįtikėtinai šaltas – 233 laipsniai C žemiau nulio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: