Gaivieji gėrimai didina kasos vėžio pavojų, atskleidė tyrimas  (9)

Du ar daugiau gaiviųjų gėrimų butelių per savaitę gali dvigubai padidinti susirgimo kasos vėžiu riziką, atskleidė JAV mokslininkų tyrimas. Jo rezultatai patvirtino saldintų gaiviųjų gėrimų vartojimo ir susirgimų kasos vėžiu koreliaciją, skelbia „Telegraph.co.uk“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkų manymu, didesnis cukraus kiekis verčia kasą gaminti daugiau insulino, o tai yra susiję su didesniu kasos vėžio pavojumi. Vienas šio tyrimo autorių, Minesotos valstijos (JAV) universiteto daktaras Markas Pereira mano, kad reguliariai gaiviuosius gėrimus geriančių žmonių maistas paprastai būna nevisavertis, tačiau teigia, jog prie vėžio pavojaus prisideda ir patys gėrimai. „Didelis cukraus kiekis gaiviuosiuose gėrimuose gali padidinti insulino kiekį organizme, o tai, manome, skatina vėžinių ląstelių kasoje formavimąsi“, - sakė jis.

Pasak leidinio, nors kasos vėžys yra palyginti reta liga, ji yra viena mirtiniausių – vos 5 proc. žmonių, kuriems diagnozuojamas kasos vėžys, pragyvena ilgiau nei 5 metus. Tyrimo metu M. Pereira su kolegomis nagrinėjo Singapūre 14 metų vykdomos „Singapore Chinese Health Study“ sveikatos tyrimų programos duomenis. Iš viso pagal šią programą buvo stebima 60 524 Singapūro gyventojų sveikata. Nustatyta, kad per šį laikotarpį kasos vėžiu susirgo 140 asmenų. Tyrimo autoriai išsiaiškino, kad tie, kurie per savaitę išgeria 2 ar daugiau gaiviųjų gėrimų butelių (vidutiniškai 5), 87 proc. padidina susirgimo kasos vėžiu riziką lyginant su gaiviųjų gėrimų išvis nevartojančiais žmonėmis.

Pasak mokslininkų, jokio ryšio tarp šios ligos ir sulčių vartojimo nenustatyta. Daktaro M. Pereiros manymu, Singapūre atlikto tyrimo rezultatai turėtų atitikti situaciją ir Vakarų šalyse, nes Singapūras – pasiturinti šalis, turinti puikią sveikatos apsaugos sistemą.

Komentuodama tokius tyrimo rezultatus, Jeilio medicinos mokyklos profesorė Susana Mayne pareiškė, kad jie „intriguoja“, tačiau atkreipė dėmesį į ribotą tyrimo aprėptį, kurią esą derėtų įvertinti prieš darant bet kokias tokių išvadų interpretacijas. Pasak jos, nors šis tyrimas atskleidė potencialų gaiviųjų gėrimų pavojų, jis remiasi sąlyginai nedideliu susirgimų kasos vėžiu atvejų skaičiumi, todėl negalima daryti vienareikšmių išvadų. „Gaiviųjų gėrimų vartojimo Singapūre ypatumai yra susiję ir su kitais sveikatai žalingais įpročiais, tarp jų rūkymu ir raudonos mėsos vartojimu, kurių poveikį sunku įvertinti“, - sakė ji.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)