[Žinios trumpai] Aptiktos didžiulės egzoplanetos, kurios gali būti sudarytos iš vandens  ()

NASA kosminiu teleskopu astronomai atrado dvi planetas, kuriose vyrauja vanduo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dvi egzoplanetos, pavadintos „Kepler-138c" ir „Kepler-138d", skrieja aplink žvaigždę, esančią maždaug 218 šviesmečių atstumu nuo Žemės Lyros žvaigždyne. Peržiūrėję „Keplerio" teleskopo tyrimo duomenis 2014 m., NASA mokslininkai planetas patikrino Hablo ir Spitzerio teleskopais.

„Anksčiau manėme, kad planetos, šiek tiek didesnės už Žemę, yra dideli metalo ir uolienų rutuliai, kaip išsiplėtusios Žemės versijos, todėl jas vadinome superžemėmis", – sako tyrimo bendraautorius Bjornas Bennecke'as, planetų astrofizikas iš Monrealio universiteto Kanadoje. „Tačiau didelę dalį šių dviejų planetų, „Kepler-138c ir d", tikriausiai sudaro vanduo".

Nors astronomai nėra tikri, kad šios planetos iš tiesų yra vandens planetos, nes jo tiesiogiai neaptiko. Tyrėjai sugebėjo apskaičiuoti kiekvienos planetos tankį: kiekvienos iš jų maždaug tris kartus didesnis už Žemės tankį, bet jos tik dvigubai didesnės masės, todėl abi yra daug mažesnės negu Žemė.

 

„Kepler-138c" ir „Kepler-138d" greičiausiai yra panašios į Jupiterio ledinius palydovus, ypač Europą, slepiančią skysto vandens vandenyną.

Mokslininkai taip pat atrado planetą „Kepler-138e", kuri aplink savo žvaigždę apsisuka per 38 dienas. Šiuo atstumu vanduo ten gali būti skystos būsenos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()