Marse ką tik prasidėjo naujieji 37 metai – kaip iš tikrųjų skaičiuojamas laikas Raudonojoje planetoje? (Video)  ()

Raudonojoje planetoje metų skaičiavimo sistema yra visiškai kitokia, o čia 1 metai trunka 2 Žemės metus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA pranešė, kad Marso gerbėjai jau gali gerti naujametinį šampaną, nes Naujieji metai Marse atėjo gruodžio 26 d., rašo „Space“.

Naujieji metai jau atėjo į Marsą, NASA paskelbė netrukus po to, kai „Perseverance“ marsaeigis pasiekė savo pirmąjį etapą kitoje planetoje. Jis jau pradėjo kurti titano vamzdžių „sandėlį“, kuriame saugomi Marso uolienų pavyzdžiai.

Antrąjį konteinerį su pavyzdžiu erdvėlaivis paliko Raudonosios planetos paviršiuje ežero krateryje, ir šis pavyzdys yra rekordininkas – tai ilgiausias iš visų, kuriuos kada nors pavyko surinkti marsaeigiui. Šie titano vamzdžiai į Žemę gali būti pristatyti jau kito dešimtmečio pradžioje.

NASA socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, kad Naujuosius metus Marsas pradėjo švęsti anksčiau nei Žemė.

Pirmą kartą pro Raudonąją planetą praskrido erdvėlaivis „Mariner 4“ 1965 m. liepos 14 d., tačiau mokslininkai pradeda skaičiuoti naujųjų metų Marse pradžią nuo to momento, kai planeta pasiekė pavasario lygiadienį 1955 m. balandžio 11 dieną.

Marso ašinis posvyris ir sukimosi periodas panašus į Žemės. Taigi jis išgyvena pavasario, vasaros, rudens ir žiemos sezonus panašiai kaip Žemė. Marso metai yra beveik dvigubai ilgesni už Žemės, nors jų orbitos ekscentriškumas yra žymiai didesnis, todėl šių metų laikai labai skiriasi.

 

Solis, arba Marso diena, yra mažiau nei valanda ilgesnė nei Žemės diena. Solis yra maždaug 24 valandos, 39 minutės, 35 sekundės. Marso metai yra maždaug 668 soliai, tai atitinka maždaug 687 Žemės dienas arba 1,88 Žemės metų.

NASA žinutėje rašoma, kad kalendoriaus pradžiai Marse reikėjo pasirinkti savavališką tašką, nes mokslininkams tokios sistemos tiesiog reikia. Marso metų skaičiavimas padeda mokslininkams sekti ilgalaikius stebėjimus, pavyzdžiui, orų duomenis, surinktus erdvėlaivių per Marso dešimtmečius.

 

Kadangi Marsas yra toliau nuo Saulės nei Žemė, ši planeta užtrunka maždaug dvigubai ilgiau, kad padarytų visišką revoliuciją (apsisukimą) aplink mūsų žvaigždę. Todėl metai Marse trunka 687 dienas ir, beje, paskutinį kartą, kai NASA Naujuosius metus šventė Raudonojoje planetoje, „Perseverance“ marsaeigis dar nebuvo nusileidęs.

Šis prietaisas 2021 metų vasario 18 dieną nusileido Jezero krateryje, todėl Marse jis išbuvo beveik 1 Marso metus. Be to, kai marsaeigis jau pradeda statyti titano mėginių vamzdžių sandėlį, jo kompanionas „Ingenuity Martian“ sraigtasparnis jau atliko 37 skrydžius virš planetos paviršiaus

Šiuo metu Raudonojoje planetoje yra keli erdvėlaiviai, kurie ieško potencialios gyvybės ženklų, o jau 2030-ųjų pradžioje galime sužinoti, ar šioje dykumoje ir šaltoje planetoje kada nors buvo gyvybės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()

Susijusios žymos: