Rusija su Kinija skelbia apie grandiozinį projektą: prasidės Mėnulio užkariavimas  ()

Mokslininkai parinko dvi Tarptautinės mokslinės Mėnulio stoties, bendro Kinijos ir Rusijos projekto mūsų palydove, vietas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Savo naujame tyrime Teng Hu iš Kinijos Geomokslų universiteto Pekine ir jo kolegos įvertino perspektyvias bendros Kinijos ir Rusijos mokslo stoties Mėnulyje vietas pagal įvairius kriterijus, rašo „Ekspress".

Kinijos mokslininkai mano, kad du krateriai netoli Žemės palydovo pietinio ašigalio – Amundseno ir Malaperto – yra perspektyvios vietos Tarptautinei mokslinei Mėnulio stočiai – bendram Kinijos ir Rusijos Federacijos projektui Mėnulyje. Abiejuose krateriuose gali būti sušalusio vandens, svarbaus moksliniams tyrimams.

 

Mėnulio bazė, kurią ketinama pastatyti iki 2035 m., bus naudojama moksliniams tyrimams ir Mėnulio paviršiaus tyrimams. Bent jau taip teigia Kinijos ir Rusijos kosmoso agentūrų atstovai.

Pietiniame Mėnulio ašigalyje yra kraterių su šešėlinėmis sritimis, o tai reiškia, kad čia temperatūra žema ir gali būti ledo. Jis gali būti suskaidytas į deguonį ir vandenilį, kad būtų gaminamas oras ir raketų kuras, todėl šiose šešėlinėse vietose reikėtų atlikti svarbius mokslinius tyrimus.

Mokslininkai teigia, kad Amundseno kraterio paviršiuje gali būti nedaug vandens ledo, tačiau jis gali slypėti po žeme, atsižvelgiant į kraterio dugno temperatūrą –160 laipsnių Celsijaus, kurį galima išgauti gręžiant. Kalbant apie Malaperto kraterį, jo paviršiuje buvo pastebėtas sušalęs vanduo.

 

„Roskosmos" ir Kinijos nacionalinės kosmoso administracijos projektas buvo pristatytas 2021 m. Prieš statant bendrą Mėnulio bazę, abi šalys 2026–2030 m. planuoja išsiųsti dvi misijas į mūsų palydovą, kad išbandytų tiek nusileidimo Mėnulyje, tiek krovinių pristatymo iki jo paviršiaus technologijas. Be to, vykdant šias misijas, bus renkami ir į Žemę pristatyti mėnulio uolienų pavyzdžiai.

 

2031–2035 metais Kinija ir Rusija planuoja sukurti plačią infrastruktūrą tiek Mėnulio paviršiuje, tiek jo orbitoje. Tai apima ryšių sistemas, energetikos įrenginius, tyrimų įrangą ir kt.

Rusijos kosmoso agentūra paskelbė, kad būtent dviejų partnerių lygybė yra bendro Rusijos Federacijos ir Kinijos Mėnulio projekto pagrindas. Todėl, jog planuojant kurti Mėnulio orbitinę stotį „Gateway" metu nebuvo tokios lygybės, Rusija turėjo atsisakyti bendradarbiavimo su NASA, pranešė „Roskosmos".

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(2)
(16)
(-14)

Komentarai ()