Žemę iš kosmoso pasiekė ryškių žalių lazerio spindulių serija: kas tai buvo? (Foto, Video)  ()

Nakties danguje virš Havajuose esančio Mauna Kea ugnikalnio užfiksuotas kvapą gniaužiantis reginys – iš kosmoso tamsos Žemę pasiekė žalių lazerio šviesų serija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot ekspertų, šios lazerio šviesos – tai NASA kosminio zondo skleidžiami spinduliai.

Šiuos lazerio spindulius įamžino Japonijos nacionalinės astronomijos observatorijos Subaru-Asahu teleskopas, esantis Havajuose. Tad jei ne dangų fiksuojantys įrenginiai, šis reiškinys, ko gero, nė nebūtų pastebėtas, mat tetruko vos sekundę.

Lazerių šviesos ties Havajais užfiksuotos sausio 28-ios naktį.

Youtube sprogdinantis ir lietuvių puikiai vertinamas! Štai ką sugeba 5in1 robotas iš „Xiaomi“ ekosistemos (Video, „Roidmi EVA“)
5878 3

„ROIDMI EVA“ yra „Xiaomi“ ekosistemos kompanijos produktas, sulaukęs stulbinamo dėmesio ir sėkmės. Ir dabar šis neregėtų galimybių įrenginys už specialią kainą.

Išsamiau

Kaip aiškina kosmoso technologijų inžinieriai, šias lazerių juostas skleidžia Žemę tyrinėjantis įrenginys, sumontuotas NASA ICESat-2 palydove. Tai patvirtino Japonijos nacionalinės astronomijos observatorija savo paskyroje tvirteryje.

 

ICESat-2 palydovas tiria pokyčius kriosferoje, t.y. tyrinėja bendrą ledo visumą pasaulyje, įskaitant sniegą, jūros, ežerų ir upių ledą, ledkalnius, ledynus, ledo skydus, amžinąjį įšalą ir pan.

Šių tyrimų metu yra naudojamas altimetras (aukštimatis), iš kurio ryški lazerių šviesa pasiekia Žemės paviršių – tokiu būdu matuojama, per kiek laiko lazerio šviesa grįžta į palydovo jutiklius.

 

ICESat-2 esantis aukštimatis (Advanced Topographic Laser Altimeter System, ATLAS), yra vienas galingiausių kada nors sukurtų tokio tipo prietaisų – jis gali paleisti 10 000 lazerio impulsų per sekundę, todėl prietaisas geba surinkti duomenis apie pokyčius Žemės paviršiuje kas 70 cm.

Šaltiniai:

https://icesat-2.gsfc.nasa.gov/space-lasers

https://www.livescience.com/bright-green-laser-lines-shoot-across-night-sky-in-hawaii-what-caused-them

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(16)
(0)
(16)

Komentarai ()