Mona Lisa šypsena nupiešta pasinaudojus technine gudrybe  (7)

Mįslinga Monos Lizos šypsena sukurta panaudojus specialią piešimo techniką, kuri apgauna akį – žiūrint į paveikslą atrodo, kad moters veido išraiška keičiasi, teigiama tyrime, kurį cituoja „The Telegraph“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Austrijos neurologai teigia, kad ištyrus meno šedevrą paaiškėjo, jog Monos Lizos veido išraiška keičiasi priklausomai nuo to, kur koncentruojamas stebėtojo žvilgsnis. Jei žiūrima į moters akis, atrodo, tarsi ji šiek tiek šypsotųsi, tačiau jei stebėtojas nukreipia žvilgsnį į jos lūpas, šypsena dingsta. Zalcburgo neurokognityvinių tyrimų centro psichologijos ekspertas, profesorius Florianas Hutzleris pasakė, kad Leonardo da Vinci panaudojo specialią techniką, kad apgautų žiūrovą.

Žvelgiant tiesiai į moters veidą, nežymūs šešėliai aplink lūpas sudaro įspūdį, kad veido išraiška neutrali. Tačiau žvelgiant periferiniu žvilgsniu, tie patys teptuko potėpiai susilieja ir sukuria nežymios šypsenos iliuziją. „Monos Lizos lūpose paslėpta šypsena, – pasakė jis. – Kai žiūri tiesiai į jos lūpas, matai mažiausius niuansus ir atrodo, kad jos veido išraiška neutrali. Jos veido išraiška keičiasi priklausomai nuo to, kur koncentruojamas žvilgsnis.“ Naujausiame tyrime, kuris buvo publikuotas žurnale „Psychological Science“, teigiama, kad Leonardo da Vinci sukūrė šią iliuziją pasitelkęs sfumato techniką, kai dažų sluoksniai tepami vienas ant kito ir sukuriama šešėlių kaita.

Britų Kolumbijos universiteto psichologijos ekspertas, profesorius Stephenas Porteris pasakė, kad tyrime siekta išsiaiškinti, kaip žmonės suvokia Monos Lizos veido išraiškas. Jis pasakė: „Reikšmingiausia šio elegantiško ir puikaus tyrimo išvada – žmonės pasąmonės lygmenyje suvokia ir yra veikiami subtilios informacijos apie kito žmogaus veido išraišką. Tai įrodo, kad mes labai greitai išanalizuojame veido išraiškas, nė nesuvokdami šio proceso. Mūsų vertinimą apie žmogaus patrauklumą ir patikimumą stipriai veikia labai subtilūs veiksniai.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: