Tokių Visatos gelmių žmonija nėra regėjusi: Europos kosmoso agentūra atskleidė naujausio kosminio teleskopo galimybes (Video)  ()

Europos kosmoso agentūra (EKA) pristatė savo naują kosmoso teleskopą, skirtą skenuoti dangų ir galimai padėsiantį perprasti tamsiąją medžiagą ir visatos plėtimosi fenomeną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Teleskopas, pavadintas „Euclid“, sudarys 3D formato visatos žemėlapį. Tai bus daroma fotografuojant milijardus galaktikų 10 mlrd. šviesmečių atstumu daugiau nei trečdalyje dangaus. Europos kosmoso agentūra viliasi, kad tai leis geriau suprasti tamsiosios medžiagos ir tamsiosios energijos, nematomų žmogaus akims, tačiau aktyviai prisidedančių prie visatos plėtimosi, veikimo principus.

„Visata plečiasi vis sparčiau ir sparčiau, tai reiškia, kad kažkas tą procesą intensyvina. Yra labai daug energijos, kurios nematome ir negalime paaiškinti, mes tai vadiname tamsiąja energija. Kosmologija be proto įdomus mokslas, ir ypač šiuo metu: turime tamsiąją medžiagą, tamsiąją energiją, negalime paaiškinti net 95 proc. visko, kas ten yra, kosmologiniai modeliai toli gražu ne visada gali padėti. O štai „Euclid“, labai tikimės, mums padės daugiau apie tai sužinoti“, – teigė „Euclid“ misijos vadovas Alexanderis Shortas.

„Euclid“ teleskopas jau greitai iškeliaus į Kanaveralio kyšulį, iš kur liepos mėnesį „Falcon 9“ raketa iš „SpaceX“ pakils į kosmosą.

 

Anot A. Shorto, šis teleskopas daro nuotraukas, kuriose matomas tamsiosios medžiagos poveikis visame didžiuliame tyrimų lauke.

„Matome, kad galaktikų atvaizdai iškraipyti, o tuos iškraipymus lemia būtent tamsioji medžiaga, lauždama link mūsų artėjančią šviesą. Tarsi žiūrėtume į baseiną, matytume jo dugną – juk to dugno vaizdas atrodo iškraipytas. Taip nutinka šviesai lūžtant baseino vandenyje. Tas pats ir su tamsiąja medžiaga visatoje“, – tikino A. Shortas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(18)
(1)
(17)

Komentarai ()