Beveik 100 % – surastas veiksmingas būdas apsaugoti Mėnulyje esančius astronautus nuo labai pavojingų dulkių  ()

Mokslininkai mano, kad astronautų skafandrus nuo labai pavojingų Mėnulio dulkių galima išvalyti skystojo azoto pagalba.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Be visų kitų žmonėms nepalankių sąlygų, astronautams labai pavojingas regolitas – Mėnulio dulkės. Šios dulkės gali pažeisti tiek skafandrą, tiek gali turėti įtakos įvairių įrenginių veikimui. Amerikiečių mokslininkai atliko eksperimentą su skystu azotu ir nustatė, kad jis beveik 100 procentų išvalo skafandrus nuo dulkių, rašo „New Atlas“.

Vašingtono valstijos universiteto (JAV) mokslininkai pristatė naują tyrimą, kuriame teigia, kad skysto azoto purškalas gali būti puikus būdas kovoti su Mėnulio dulkėmis, kurios dengia Mėnulio paviršių. Dėl šių dulkių, arba regolito, astronautų skafandrai tampa netinkami naudoti, o atsižvelgiant į tai, kad NASA artimiausiu metu planuoja Mėnulyje įkurti nuolatinę Mėnulio bazę, reikalingas patikimas būdas kovoti su pavojingomis Mėnulio dulkėmis.

Mokslininkų teigimu, Mėnulio regolitas skiriasi nuo dulkių, kurias galima rasti mūsų planetoje. Dėl to, kad Mėnulyje esančios dulkės nėra veikiamos vėjo ar vandens įtakos, jų dalelės yra labai kietos ir nelygaus paviršiaus. Taip pat Mėnulio regolitą veikia stipresnė Saulės spinduliuotė, o tai reiškia, kad dulkių dalelės turi teigiamą krūvį. Dėl šios priežasties šios dalelės lengvai prilimpa prie bet kokios medžiagos, su kuria jos liečiasi.

Net per „Apollo“ misijas astronautai pastebėjo, kad Mėnulio dulkės greitai paverčia jų skafandrus netinkamais naudoti, taip pat sugadina instrumentus. Kai kuriems astronautams netgi kilo kvėpavimo takų problemų, nes dulkės pateko į jų apsauginius kostiumus. Norėdami pašalinti dulkes nuo skafandrų, astronautai Mėnulyje naudojo specialius šepetėlius, tačiau paaiškėjo, kad jie dulkių nepašalino, o tiesiog įtrynė apsauginio kostiumo paviršių.

 

Norėdami rasti veiksmingą būdą kovoti su pavojingomis Mėnulio dulkėmis, mokslininkai nusprendė atlikti eksperimentą, naudodami skystą azotą kaip valymo priemonę. Mokslininkai eksperimentą atliko įprastomis antžeminėmis sąlygomis ir specialioje patalpoje, kurioje buvo sukurtos kosminio vakuumo sąlygos. Rezultatas buvo įspūdingas. Skysto azoto purškalas labai gerai nuvalė dulkes nuo skafandrų, tačiau efektas buvo labiau juntamas vakuume. Pasak mokslininkų, paskutiniu atveju jiems pavyko pašalinti 98,4% Mėnulio dulkių dalelių.

 

Eksperimento metu mokslininkai dulkių dalelėmis, panašiomis į Mėnulio regolitą, padengtą kostiumą paveikė skystu azotu. Dėl to šios dulkių dalelės susirinko į kamuoliukus ir pasišalino kartu su išgaravusiu azotu. Panašų efektą galima pastebėti, kai šaltas vanduo, išsiliejęs ant karštos keptuvės, susirenka į burbuliukus ir išgaruoja.

Pasak mokslininkų, kol dulkės nesugadino kostiumo, buvo galima atlikti net 75 jo paviršiaus valymo ciklus skystu azotu. Mokslininkai teigia, kad tyrimai bus tęsiami, tačiau kitas eksperimentas bus atliktas specialioje patalpoje, kurioje bus sukurtos tiksliausios Mėnulio sąlygos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(0)
(17)

Komentarai ()