[ŽTL] Super pasiekimas! Lietuva pirmoji Europoje atliko unikalią operaciją naudodama dirbtinį intelektą  ()

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje robotų chirurgija vystoma nuo 2018 m. Per ketverius su puse metų atlikta apie 900 operacijų. Ši uostamiesčio ligoninė kol kas vienintelė Baltijos šalyse atlieka robotines operacijas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Trečiadienio rytą (kovo 8 d.) prof. N. Samalavičius atliko dvi robotines operacijas pasitelkęs dirbtinį intelektą. Abiem pacientams buvo diagnozuotas gaubtinės žarnos vėžys. Tokia operacija – pirma ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje.

Kaip sakė ligoninės Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovas Raimondas Šiaulys, Klaipėdoje robotines operacijas atlieka trijų sričių chirurgai: urologai, pilvo chirurgai ir ginekologai.

„Šiandien mums ypatinga diena – profesorius Narimantas Samalavičius atliko pirmąją robotinę operaciją naudojant dirbtinį intelektą. Tai leidžia dirbti daug saugiau ir planuoti tam tikrus veiksmus ypač siauroje erdvėje, netgi įspėja, kad kai kurios vietos gali būti pavojingos“, – aiškino R. Šiaulys.

Anot jo, tai chirurgui atveria galimybes dirbti sklandžiau. Kalbėdamas su žurnalistais tokią operaciją jis palygino su vairavimu persėdus į modernesnę transporto priemonę su daugiau elektronikos.

„Chirurgas operuoja ir toliau, bet su roboto pagalba. Dirbtinis intelektas leidžia atlikti tikslesnius judesius“, – aiškino Šiaulys. Kitą savaitę jis planuoja pats atlikti ginekologinę operaciją, pasitelkęs dirbtinį intelektą.

 

„Tai didžiulis žingsnis Lietuvoje ir apskritai Europos chirurgijoje“, – aiškino profesorius.

Anot jo, dirbtinis intelektas leis atlikti tikslesnes, tikslesnes operacijas, greičiausiai sukeldamas mažiau pašalinių funkcinių pažeidimų.

„Dirbtinis intelektas turi kelis modelius: jų kasmet daugėja ir jie nuolat tobulinami. Šiuo atveju buvo panaudoti du. Kamera sekė chirurgo judesius – specialios kameros valdymo nereikėjo. Specialaus modelio pagalba galima padidinti matomumą. Kai reikia tinklelio, galima atlikti tam tikrus matavimus, pvz., dėl išvaržų. Pavyzdžiui, onkologijoje svarbus atstumas iki auglio“, – sakė prof. N. Samalavičius.

 

Jis prisiminė, kad dar prieš dešimt metų buvo diskutuojama, ar reikalinga robotinė chirurgija ir kokia jos ateitis. Dabar tokių klausimų niekas nebeklausinėja. Anot jo, greitai – po kelerių metų – robotinė chirurgija atsiras ir mažesnėse ligoninėse.

Jo teigimu, ilgainiui dirbtinis intelektas tam tikras užduotis galės atlikti autonomiškai, be chirurgo nurodymų. Prieš metus buvo paskelbta, kad robotizuota sistema autonomiškai atliko gyvūno operaciją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()