Ar naujai atrastas didžiulis asteroidas gali tėkštis į Žemę: kiek laiko liko?  ()

Asteroidas 2023 DW – beveik 50 metrų kosminė uoliena – į Žemę atsitrenkti gali 2046 metų vasario 14 dieną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip praneša Europos kosmoso agentūra (ESA), tikimybė, jog asteroidas tėkšis į Žemę yra 1 iš 625. NASA taip pat tvirtina, kad susidūrimo tikimybė, nors ir labai maža, vis dėlto yra. Tiesa, optimistiškesnis skaičiavimas rodo 99,8 proc. tikimybę, kad asteroidas 2023 DW praskris pro mūsų planetą ir jokio pavojaus nesukels.

Šis asteroidas pagal Torino skalę yra įvertintas 1 balu iš 10. Jei asteroidas būtų įvertintas 10 balų, tuomet kiltų globalinė katastrofa žmonijai ir visai planetai. Taigi, panašu, kad asteroidas pavojingas nėra, tačiau nukritęs į Žemę visvien gali pridaryti žalos.

Pavyzdžiui, manoma, kad panašaus dydžio kosminis luitas sukėlė Tunguskos (Sibire) įvykį 1908 metais. Šis asteroidas sprogo Žemės atmosferoje, tačiau sprogimo banga buvo tokia galinga, kad 2150 kv. km plote išvartė 80 mln. medžių. Laimei, šis regionas buvo beveik neapgyvendintas žmonių.

Vis dėlto, palyginti asteroidų smūgius į Žemę yra labai sudėtinga – galimo smūgio poveikis priklauso nuo daugybės veiksnių, pavyzdžiui, asteroido greičio, smūgio kampo, paties asteroido sudėties ir kt.

 

Mokslininkai kol kas negali pasakyti, kokia yra 2023 DW sudėtis. Tačiau yra žinoma, kad šis asteroidas šiuo metu nuo Žemės yra nutolęs maždaug 20 mln. km ir skrieja 24,63 km/s greičiu.

Asteroidas buvo atrastas 2023 metų vasario 26 dieną. Aplink Saulę apskrieja per 271 dieną.

NASA ramina, kad net ir atsitrenkęs į Žemę šis asteroidas globalinės katastrofos nesukels. Štai dinozaurus išnaikinęs asteroidas buvo 200 kartų didesnis už 2023 DW.

Tačiau yra tikimybė, kad 2046 metų vasario 14 dieną gali būti ypatinga.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(1)
(4)
(-3)

Komentarai ()