Vietoj kraujo ir šlapimo: mokslininkai siūlo Marso astronautams gyventi bulviniuose namuose – kam to reikia? (Foto)  (3)

Mokslininkai sukūrė naują statybinę medžiagą, kuri yra 2 kartus stipresnė už įprastą betoną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mančesterio universiteto (JK) mokslininkai sukūrė naują „kosminį betoną“, kuriame yra bulvių krakmolo, Marso dulkių ir šiek tiek druskos. Naujoji statybinė medžiaga yra 2 kartus tvirtesnė už įprastą betoną ir daug geresnė už anksčiau tų pačių mokslininkų sukurtą betoną kraujo ir šlapimo pagrindu, rašo „Futurism“.

Statyti namus ir kitą infrastruktūrą Marse – labai sunkus ir brangus malonumas. Tam reikės pristatyti didelį kiekį įrangos ir statybinių medžiagų. Bet kodėl, nestačius namų iš medžiagų, kurių galima rasti Marse? Mančesterio universiteto mokslininkai mano, kad tai yra geriausia išeitis šioje situacijoje.

Jie neseniai pademonstravo naują statybinę medžiagą „StarCrete“, kurią mokslininkai pavadino „kosminiu betonu“. Jai sukurti mokslininkai panaudojo dirbtines Marso dulkes, bulvių krakmolą ir šiek tiek druskos. Pasak mokslininkų, paaiškėjo, kad ši medžiaga yra 2 kartus stipresnė už paprastą betoną.

 

Anot mokslininkų, būsimi Marso kolonistai nuo paviršiaus gali rinkti vietines dulkes, čia taip pat galima rasti druskos, reikalingos „StarCrete“ sukurti. Kalbant apie bulvių krakmolą, jo galima gauti iš bulvių, kurias astronautai augins specialiose Marse esančiose patalpose. Tai yra, bulvių perteklius arba bulvių žievelės bus krakmolo šaltinis Marso betonui sukurti.

Čia verta prisiminti garsųjį 2015-ųjų filmą „Marsietis“, kuriame aktoriaus Matto Damono herojus augino bulves maistui. Tai iš tikrųjų leido jam išgyventi priešiškoje Marso aplinkoje.

 

 

Tai ne pirmas britų mokslininkų bandymas sukurti patvarią statybinę medžiagą, skirtą naudoti kitose planetose. Iš pradžių mokslininkai sukūrė medžiagą, pagrįstą dirbtinėmis Marso dulkėmis, pridedant žmogaus kraujo ir šlapimo. Šis betonas pasirodė šiek tiek stipresnis už įprastą betoną, tačiau didelio kraujo kiekio poreikis (su šlapimu kažkaip lengviau) privertė mokslininkus palikti šią plėtrą kaip ne visai įmanoma Marso sąlygomis. Todėl buvo priimtas sprendimas šlapimą ir kraują pakeisti bulvių krakmolu ir druska, o rezultatas pranoko visus lūkesčius.

 

Naujojo išradimo autoriai mano, kad naujoji statybinė medžiaga labai supaprastins bet kokių pastatų Marse kūrimą, o tai taip pat lems mažesnes Marso misijos išlaidas. Mokslininkų teigimu, iš 25 kg dehidratuotų bulvių galima gauti tiek krakmolo, kad iš šio betono galima sukurti 500 kg „StarCrete“ arba daugiau nei 210 plytų.

 

„Pakeitėme požiūrį į šio kosminio betono kūrimą, nes tikėtina, kad kolonistai Marse nenorės gyventi namuose, pastatytuose iš šlapimo ir kraujo“, – sako Aledas Robertsas iš Mančesterio universiteto.

Dabar mokslininkai nori tęsti savo plėtrą, kad padidintų šios statybinės medžiagos stiprumą. Be to, mokslininkai mano, kad „StarCrete“ Žemėje gali būti naudojama kaip ekologiškesnė alternatyva įprastiniam betonui. Iš tiesų, gaminant cementą ir betoną, į atmosferą patenka maždaug 8 % visų išmetamo anglies dioksido kiekio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(0)
(12)

Komentarai (3)