Geriau nei kava: kodėl turėtumėte išbandyti cikoriją  (2)

Daugeliui iš mūsų labai sunku atsisakyti puodelio aromatingos kavos, tačiau kartais jos žala organizmui būna per didelė. Nenusiminkite, nes yra visiškai natūralus analogas – cikorija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Beveik kiekvienas iš mūsų yra matęs cikorijos augalą, bet tiesiog nekreipė į jį daug dėmesio. Tačiau jis ypač vertinamas dėl savo šaknų, o ne dėl žiedų.

Kas yra cikorija?

Cikorija yra daugiametis augalas, augantis beveik visuose Ukrainos regionuose. Daugiamečių lauko gėlių apsuptyje galima pamatyti mėlynas gėles. Cikorijų gėrimas gaminamas iš sumaltos šio augalo šaknies.

Cikorija – nauda ir žala.

Yra daug priežasčių atkreipti dėmesį į šį gėrimą. Cikorija – augalas, kuriame gausu inulino (augalinių angliavandenių skaidulos), todėl ji naudinga žarnynui. Puodelis cikorijos gali lengvai padėti susidoroti su sunkumu skrandyje, gerina virškinimą ir mažina pilvo pūtimą.

Be to, cikorijoje yra beta karotino, vitamino E, folio rūgšties, tiamino ir riboflavino. Visa tai prisideda prie širdies ir kraujagyslių bei imuninės sistemos normalizavimo, gerina dėmesingumą.

Didžiausias cikorijos privalumas yra kavos skonį primenantis skonis. Tačiau ji neturi įtakos kraujospūdžiui, todėl yra saugi vartoti vaikams, nėščioms moterims ir pagyvenusiems žmonėms. Dažniausiai gydytojai vietoj kavos rekomenduoja cikoriją.

Tačiau cikorija turi ir trūkumų. Gydytojai išskiria kelias pagrindines žmonių grupes, kurie neturėtų gerti cikorijos. Žmonėms, sergantiems tam tikromis ligomis, griežtai draudžiama gerti cikoriją. Tai ypač pasakytina apie žmones, sergančius venų varikoze, hemorojumi ir urolitiaze. Jei sergate lėtinėmis ligomis, dėl cikorijos vartojimo turėtumėte pasitarti su gydytoju.

 

Be to, cikorija yra alergenas. Štai kodėl alergiški žmonės turėtų vartoti šį gėrimą atsargiai, ypač jei turi alergiją citrusiniams vaisiams.

Kuo skiriasi granuliuota cikorija ir sublimuota?

Yra granuliuotų ir liofilizuotų cikorijų rūšių. Pagrindinis skirtumas yra jų apdorojimo būdas. Granuliuota cikorija prieš pakavimą papildomai pakepinama, o liofilizuota – džiovinama ir susmulkinama. Tačiau ir tas, ir tas gėrimas turi tą pačią naudą.

Taigi, jei vis dar svarstote, kokią cikoriją geriausia gerti, išbandykite liofilizuotą ir granuliuotą. Pasirinkite tą, kuri skanesnė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(5)
(5)

Komentarai (2)