Antarktida kokios niekada nematėte! Sukurtas unikalus žemėlapis, kuriame žemynas be ledo dangos (Video)  ()

Ledas dengia apie 98 procentus šalčiausio žemyno. Tačiau dėl neįtikėtinų vaizdo gavimo metodų galime geriau suprasti, kaip Antarktida atrodytų be ledo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Bedmap2“ buvo sukurtas 2013 m., sujungiant daugybę duomenų apie paviršiaus aukštį, ledo storį ir pagrindo uolienų topografiją, surinktus NASA ir Britų Antarkties tyrimais, naudojant palydovinius, orlaivių ir žemės tyrimus. Apie tai rašo „IFLScience“.

Žemėlapyje matyti, kad plika žemė po Antarkties ledynu yra vietovė, padengta kalnų grandinėmis, tarpekliais ir dantytu reljefu. Įdomu tai, kad vienas iš regionų, būtent po Byrdo ledynu Viktorijos žemėje, yra 2870 metrų gylyje žemiau jūros lygio. Iš to išplaukia, kad šis taškas yra žemiausias bet kurioje iš žemyninių Žemės plokščių.

Peteris Fretwellas iš Britų Antarkties tyrimo dalijasi: „Žemėlapyje unikaliai išsamiai pavaizduota pamatinė uoliena po Antarkties ledynu. Anksčiau turėjome bendrą konkrečios vietovės aprašymą, tačiau šiame naujame žemėlapyje daug didesne skiriamiama geba atskleidžiamas pats reljefas: sudėtingas kalnų, kalvų ir kalvotų lygumų kraštovaizdis, išskaidytas slėnių, įdubų ir gilių tarpeklių“.

Tyrėjai naudojo radarą, galintį prasiskverbti per sniegą ir tirti ledo storį bei ledo topografiją. Suprasti šio pasaulio formą svarbu, nes tai turi įtakos ledo pasiskirstymui ir tai, kaip jis ištirps kylant vandenyno ir oro temperatūrai, kurią lemia klimato kaita.

 

Specialistai aiškina, kad ledo sluoksnis auga sniego dėka ir, kaip į lėkštę pilamas medus, veikiamas savo svorio plinta į išorę ir plonėja. Štai kodėl paviršiaus forma yra svarbiausias veiksnys, turintis įtakos ledo plitimui.

„Bedmap2“ duomenys rodo, kad Antarktidoje yra 27 milijonai kubinių kilometrų užšalusio vandens, kuriam ištirpus jūros lygis pakiltų maždaug 58 metrais.

 

Nors dabartinės klimato prognozės nenumato visiško visos Antarkties ledo sluoksnio ištirpimo, akivaizdu, kad jis tirpsta neįtikėtinu greičiu.

Naujausiais skaičiavimais, dėl Antarktidoje ir Grenlandijoje tirpstančių ledynų pasaulio vandenyno lygis kasmet pakyla 4 milimetrais. Tai, beveik tiksliai atitinka „blogiausią scenarijų“, kurį pasiūlė JT Tarpvyriausybinė klimato kaitos komisija.

Mokslininkai dabar kuria geresnę „Bedmap3“ versiją, kad gautų daugiau informacijos apie ledo storį ir pasaulį po Antarktida.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(1)
(13)

Komentarai ()